Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

CHP Parti Meclisi Üyesi Karayalçın:

AKSARAY (AA) - CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, "İhsanoğlu, 'daha çok demokrasi, özgürlük ve insan hakları' diyen bir kişidir. Bizler, daha çok demokrasi, özgürlük ve insan haklarından yanayız" dedi.

Karayalçın, partisinin Aksaray İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin 8 çalışma grubu oluşturduklarını, bu gruptakilerin Türkiye'nin farklı bölgelerinde seçim çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olan bir seçimin arefesinde bulunduklarını ifade eden Karayalçın, "Bu seçim, ilk kez yapılacak ve yaşanılacak olan bir seçimdir. Ayrıca ilk kez cumhurbaşkanı seçimi yasası, siyasi partilerin ortak aday çıkartmalarına olanak verdi ve bu olanak değerlendirildi" diye konuştu.

- "Kendisine 11 parti destek veriyor"

Karayalçın, CHP olarak destek verdikleri Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, diğer adaylardan farklı bir yanının olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Adaylardan ikisi parti genel başkanı. Sayın Erdoğan, AK Parti'nin Genel Başkanı. Sayın Demirtaş, HDP'nin Genel Başkanı. Parti genel başkanları olarak bu seçime katılıyorlar. Bizim desteklediğimiz aday Ekmeleddin İhsanoğlu ise bir partinin üyesi değil. Kendisine 11 parti destek veriyor ama hiçbir partinin üyesi değildir. Sayın İhsanoğlu'nun bizlere açıkladığı, kamuoyuna sunduğu bir demokrasi anlayışı var. Bizim kabul ettiğimiz, benimsediğimiz, yıllar boyunca savunduğumuz bir anlayışı ortaya koymaktadır. İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı anlayışı, benimsediğimiz ve yurdumuz için doğru bulduğumuz, uygun gördüğümüz bir cumhurbaşkanlığı anlayışı içerisindedir. İhsanoğlu, 'daha çok demokrasi, özgürlük ve insan hakları' diyen bir kişidir. Bizler, daha çok demokrasi, özgürlük ve insan haklarından yanayız."

İki tür cumhurbaşkanlığı anlayışı olduğunu, bunlardan birinin başkanlık rejimini, diğerinin parlamenter sistemi benimseyen anlayış olduğunu anlatan Karayalçın, "İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı anlayışını, parlamenter demokrasinin işleyişine oturtan bir yaklaşımı benimsemektedir. Sayın Erdoğan ise Türkiye Anayasası'nın tanımladığı cumhurbaşkanlığı anlayışını değil, başkanlık rejiminin cumhurbaşkanlığı anlayışını benimsemektedir. Burada çok ciddi bir sorun olduğu görüşündeyiz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı