Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Cumhurbaşkanlığı seçimine doğru

Türkiye'deki bir seçimde ilk kez oy kullanacak olan Almanya'daki vatandaşlar,

BERLİN (AA) - CÜNEYT KARADAĞ - Türkiye'deki bir seçimde ilk kez oy kullanacak olan Almanya'daki vatandaşlar, seçmen kütüklerini güncelleyip randevularını alarak seçime hazırlanırken, sivil toplum kuruluşları da yaptıkları çalışmalarla seçime katılımı artırmayı amaçlıyor.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Berlin Şubesi Başkanı Sinan Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir aydan bu yana Berlin bölgesinde çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirdiklerine söyledi.

Yurt dışındaki vatandaşların Türkiye'deki bir seçime  ilk kez  katılacaklarını ifade eden Kaplan, "Halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bugün de burada randevu almakla ilgili vatandaşlarımızın müracaatlarını kabul edip randevularını bilgisayar ortamında buradaki çalışan arkadaşlarımız vasıtasıyla alıyoruz. Vatandaşlarımızın seçimlere katılabilmesi için elimizden gelen imkanları seferber ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kaplan, vatandaşların bu işlemi kendilerinin yapabileceğini ancak UETD olarak vatandaşı bilinçlendirmek için sokakta, camide, alışveriş merkezlerinde mobil olarak insanlara randevu alma hizmeti de verdiklerini kaydetti.

Bilgisayar kullanmayı bilmeyen birinci nesil ile hiç bilgisayarı olmayanların bu konudaki sıkıntılarına çözüm ürettiklerini dile getiren Kaplan, ''Kimi vatandaşın da daha kolayına geliyor bu şekilde randevu almak. Emin olmak istiyor randevu alındığından. Biz randevuyu aldıktan sonra  'şurada kullanacaksınız' diye çıktısını alıp veriyoruz'' dedi.

Yaptıkları çalışmalarla seçimlere yüksek katılımın gerçekleşmesini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Kaplan, ''Tüm halkımıza hizmet veriyoruz 'sandığa gidin' diyoruz. Katılım oranını yüksek tutmak için  halkımızı bu hizmeti sürdürüyoruz. 'Sandığa sahip çıkın' diyoruz. Herhangi bir adayın ismi geçmeksizin bu hizmeti sunuyoruz'' şeklinde konuştu.

-  "Vatandaşların dörtte biri Türkiye'de kayıtlı çıktı"

CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir ise Almanya'da yaşayan vatandaşların oy kullanma konusunda bilgilendirdiklerini, bunu yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt, randevu alma ve gümrük kapılarında oy kullanma olmak üzere 3 farklı şekilde yaptıklarını kaydetti.

Bu kapsamında, cami ve cemevlerini ziyaret ettiklerine işaret eden Özdemir, ''Randevu alımı konusunda telefon numaraları dağıttık. Randevu alınmadan oy kullanılamıyor. Telefon numaralarımızı üye ve tanıdıklarımıza gönderdik onlarda tanıdıklarına gönderdi. Bize ulaşanlara biz de yardımcı olduk. Ancak  vatandaşların dörtte biri Türkiye'de kayıtlı çıktı. Yaptığımız araştırmada çıktı bu. Bu, bizim için sürpriz oldu'' diye konuştu. 

- "Biz rahat rahat oyumuzu kullanırken diğerleri zorlanacak"

Oy kullanmak için hazırlanan sistemin biraz karışık olduğunu ifade eden Ekrem Özdemir, şöyle devam etti:

 ''Randevu saati dilimleri vatandaşı zorlayıcı bir şey. Her yerde oy kullanılamıyor. Berlin'de şanslıyız. En uzak yerden Olimpiyat Stadı'na ulaşılabilir. Ama Kiel kentinde oturan bir vatandaş en yakın oy kullanma yeri olan Hannover'e gelecek oda 300 kilometre demek. Bu hem maliyet hem zaman külfet, hem de eşitliğe aykırı. Biz rahat rahat oyumuzu kullanırken diğerleri zorlanacak. Bu konuyu YSK'ya itiraz ettik ama kabul edilmedi. İlk defa yurt dışında oy kullanılıyor. Burada görülen eksikler hatalar gelecek seçimlerde düzeltilir diye düşünüyorum." 

Almanya'da yapılacak seçimlerin düşünüldüğü kadar heyecanlı olmayacağı kanaatinde olduğunu kaydeden Özdemir, "Birçok kişi iznini Türkiye'de geçiriyor. Seçim, tatil dönemine denk geldi. Bu nedenle yurt dışında seçimlere katılımın yüzde 40 civarında olmasını bekliyorum" dedi.

Berlin'deki toplanan oy çuvallarının kilitli odadan uçağa götürülmesi ile ilgili görevli kişiler arasında olduğunu aktaran Özdemir, AK Parti ve MHP'den de temsilcilerin olduğunu ve seçim bitene kadar görev yapacaklarını belirtti.

- Vatandaşlar, seçim gününü bekliyor

18 yıldır Almanya'da yaşayan Ahmet Durdu 45 yaşında olduğunu ve hayatında ikinci kez oy kullanacağını söyledi.

İlk oyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğu yıl İstanbul'da kullandığını ifade eden Durdu, ikinci oyu ise yine Başbakan Recep tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olduğu seçimde kullanacağına dikkati çekti.

Oy kullanmak için Yüsek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden randevusunu ailecek aldıklarını ifade eden Durdu, perşembe günü oyunu kullanacağını kaydetti.

Berlin'de müzisyenlik yapan Erol Çam da yurt dışında yaşayan Türkler olarak ilk kez seçimlerde oy kullanarak Türk vatandaşı olduklarını hissettiklerini söyledi. Oy kullanmanın vatandaşlık hakkı olduğunu ifade eden Çam, seçimlerin Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Berlin'de üniversite okuyan Cansu Çam da hayatında ilk kez Türkiye'de yapılacak bir seçim için Almanya'da oy kullanacağı için heyecanlı olduğunu belirterek, ''Bizim için güzel bir şey. İlk kez kullanacağız. Gurur verici. Randevumu aldım, seçim gününü bekliyorum'' diye konuştu.

Yurt dışındaki Türklere verilen oy hakkının önemine işaret eden Cansu Çam, ''Siyaseti takip ediyorduk ama şimdiye kadar düşüncemizi paylaşamıyor ve oyumuzu kullanamıyorduk.  İyi bulduğumuz veya kötü bulduğumuz şeyler olsa bile Türk vatandaşı olarak oy hakkımız yoktu. Şimdi bizimde söz hakkımız var bu çok güzel bir şey'' şeklinde konuştu.

- Randevu almak için son gün 

Yurt dışındaki seçmenlerin, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) "www.ysk.gov.tr" internet adresinden oy verecekleri gün ve saat aralığını bugün Türkiye saatiyle 17.00'a kadar belirlemesi gerekiyor.

Belirlenen oy verme gününde oyunu kullanmayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oyunu kullanabilecek. Gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 26 Temmuz Cumartesi başlayacak ve 10 Ağustos'a kadar sürecek.

YSK'nın Cumhurbaşkanı seçimi takvimine göre yurt dışında 54 ülke ve 103 temsilcilikte oy kullanacak 2 milyon 783 bin 660 seçmenin sistemden randevu alması için bugün son gün.

Seçmenlerin, belirlenen gün ve saat aralığında oylarını kullanmaları gerekecek ancak bu saat aralığı dışında gelenler aynı gün içinde sıraya girmek koşuluyla oylarını kullanabilecek.

Oy verme bitiş saati 17.00 itibarıyla sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenlere oyları kullandırılacak, saat 17.00'den sonra gelen seçmene ise oy kullandırılmayacak. 

Belirlenen oy verme gününde oyunu kullanmayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oylarını kullanabilecek. 

Bu kapsamda, Gürbulak, Türkgözü, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Pazarkule, Esendere, Dilucu, Dereköy, Habur, Kapıköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri Havaalanı, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanları gümrük kapılarında ve Kaş, Kuşadası, Ayvalık, Karaköy, İzmir, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında sandık kurulacak.

Seçmenlerin, bulunduğu ülkede veya gümrük kapısında oy kullanması için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportunu yanında bulundurması gerekecek. Nüfus cüzdanı veya pasaportunda kimlik numarası olmayanlar, üzerinde kimlik numarası bulunan ek bir kimlik belgesini göstermek zorunda olacak.

 

Kaynak:Haber Kaynağı