Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman? (2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi Adayları Kimler?)

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Ne Zaman? (2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi Adayları Kimler?)

Türkiye'de bir ilk yaşanacak. Cumhuriyet tarihinde ilk defa halk Cumhurbaşkanı'nı kendisi seçecek. Cumhurbaşkanı seçimi ne zaman yapılacak? Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi parti kimi aday gösterdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde iki tur ne anlama geliyor?

Köşk’ün yeni sahibinin oylarla belirleneceği Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak. Yarış için ilk olarak MHP ve CHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı açıklanmıştı. HDP de Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı aday olarak gösterdi. Ak Parti'nin ise adayı Başbakan Tayyip Erdoğan oldu. 

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 11 Temmuz’da Resmi gazete’de yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak.  İlk turda yüzde 51 oy oranını bulan çıkmazsa, en çok oyu alan iki aday 24 Ağustos’ta tekrar yarışacak.

28 Ağustos’da da Abdullah Gül’den görevi devralacak.


CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN SEÇİM SÜRECİ
 -29 Haziran: Cumhurbaşkanlı seçim süreci başlayacak.
-30 Haziran: Seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partiler ilan edilecek.
-2 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerin çıkartılması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edilmesi.
-3 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuruların son günü
-4 Temmuz: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılan Cumhurbaşkanı adaylığı başvurularına ait bilgi ve belgelerin Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesinin son günü.
-5 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylık başvurularının Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine başlanması ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulması.
-5 Temmuz: Oy kullanılacak gümrük kapılarının ve yurt dışı temsilciliklerin tespit edilmesi.
-7 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının bilgi ve belge eksikliklerini tamamlamasının son günü
-8 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesinin Resmî Gazete'de yayımlanması ve itirazların başlangıcı
-9 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıdan indirilmesi ve itirazların sonu.
-9 Temmuz: İnternet ortamında ilân edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilânının sonlandırılarak bu durumun tutanak altına alınması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazların sonu.
-10 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
-11 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurt dışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
-14 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunda kura çekiminin yapılması ve ilânı.
-15 Temmuz: Yüksek Seçim Kurulunca tüm seçim çevreleri ile yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına, basımı tamamlandıkça bir plan dâhilinde dağıtımına başlanması.
-15 Temmuz: Yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanması.
-16 Temmuz: Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazların ilçe seçim kurullarınca karara bağlanmasının son günü ve bu kararlara karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların başlaması (298/123).
-16 Temmuz: Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçlerin gönderilmesine başlanması.
-20 Temmuz: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi.
-20 Temmuz: Yurt içi sandık atama işlemlerinin yapılması.
-22 Temmuz: Seçmen bilgi kâğıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanması.
-26 Temmuz: Gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanması,
-31 Temmuz: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı
-31 Temmuz: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanması.
-3 Ağustos: Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması.
-3 Ağustos: Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işleminin sona ermesi.
-4 Ağustos: Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi.
-6 Ağustos: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır hale getirilmeleri.
-9 Ağustos: Seçim propaganda döneminin sona ermesi (saat: 18.00)
-10 Ağustos: Yurt içi oy verme günü.
-11 Ağustos: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilânı.
-12 Ağustos: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00) ve ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanması.
-13 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00).
-14 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
-15 Ağustos: Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının resmî gazete, radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderilmesi.

Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, DMO, cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt içinde ve yurt dışında kullanılacak oylar için 221 milyon 547 bin 240 birleşik oy pusulasının hazırlanması ve basımı için açık teklif usulü ile ihaleye çıktı.
 
İhale için teklif verme süresi 9 Temmuz'da sona erecek. Tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren en az 30 takvim günü olacak.
 
Teklifler, birim fiyat üzerinden verilecek. Birim fiyat tekliflerinde isteklilerce, ilk oylamada kullanılacak 73 milyon 849 bin 80 birleşik oy pusulasında (4 renkli trigromi) 8 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanacak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararında belirtilecek geçici aday sayısı, ikinci oylamada kullanılacak oy pusulalarında (4 renkli trigromi) aday sayısının 2 olacağı, referandumda kullanılacak oy pusulasının beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluştuğu hususları dikkate alınacak.
 
İhaleye sadece basım yeri Ankara ve İstanbul'da bulunan istekliler katılabilecek.
 
YSK'nın talebi doğrultusunda basım işi yapılacak birleşik oy pusulası adetlerinde artırma veya eksiltme yapılabilecek.
 
Seçimler öncesinde YSK tarafından bir açıklama yapıldı ve tüm bilgiler paylaşıldı.
 
Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını 400 olarak belirledi.
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını 400 olarak belirledi.
 
YSK oy pusulasına ilişkin usul ve esasları belirledi
 
Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak.
 
Cumhurbaşkanı seçiminde, sadece baş harfleri büyük olan beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oy pusulasına ilişkin usul ve esasları belirledi.
 
Resmi gazetede yayımlanan YSK kararına göre, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak filigranlı birleşik oy pusulasında "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi ile YSK tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadının yer alacak. Oylamanın referandum şeklinde yapılması halinde beyaz üzerine "Evet", kahverengi üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.
 
Cumhurbaşkanı seçimine katılacak adayların birleşik oy pusulasındaki sıralaması, YSK tarafından çekilecek kurayla belirlenecek ve sıralama seçimin ikinci oylamaya kalması halinde de geçerli olacak.
 
Oy pusulaları, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından basılacak.
 
Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak, YSK tarafından özel surette imal ettirilen ve "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulaları, cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliği 4 santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında 0,75 santimetre ve iki çizgiyle belirlenmiş aralık bırakılarak bastırılacak.
 
Birleşik oy pusulasının en üstüne "Cumhurbaşkanı Adayları" ibaresi 17 punto ile başlık olarak büyük harflerle yazılacak.
 
Cumhurbaşkanı adaylarının kendilerine ayrılan sütun içine 3,8x4,6 santimetre ebadında arka fonu beyaz (arka fonda bayrak, resim, dini sembol olmayan) vesikalık renkli fotoğraflarının altına nüfus kayıt örneğindeki ad ve soyadları 13 punto ve büyük harflerle yazılacak.
 
 Cumhurbaşkanı seçiminde oylamanın referandum şeklinde yapılması halinde 17x7,5 santimetre ebadında bakış vaziyetine göre sol yarısı beyaz, sağ yarısı kahverengi, iki renk arasında ayırıcı herhangi bir çizgi bulunmayan, sadece baş harfleri büyük harf olan beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan, 30 punto siyah renkle yazılı birleşik oy pusulası bastırılacak.
 
Birleşik oy pusulaları, YSK tarafından bastırılarak, her seçim çevresi için sandık sayısına göre 420'lik paketler halinde ilçe seçim kurullarına gönderilecek.
 
Gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulaları 400'lük paketler halinde hazırlanarak, yeteri kadar paket ilgili geçici gümrük kapısı seçim kurullarına, yurt dışı temsilciliklere kullanılacak birleşik oy pusulaları ise 720'lik paketler halinde hazırlanarak, yeteri kadar paket yurt dışı temsilciliklere gönderilecek.
 
Ek paketlerin kullanıp kullanılmadığı tutanakla YSK'ya bildirilecek
 
Birleşik oy pusulalarının öngörülemeyen sebeplerle kullanılamaz hale gelmesi riski dikkate alınarak ihtiyaten yurt içinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarında ve dış temsilciliklerde kurulan Komisyonlarca gerektiğinde kullanılmak üzere seçmen sayısının yüzde 2'si kadar paket ek olarak gönderilecek.
 
Söz konusu bu paketlerdeki oy pusulalarının kullanılıp kullanılmadığı, kullanılmış ise ne kadarının kullanıldığı düzenlenecek tutanakla YSK Başkanlığına bildirilecek, dış temsilciliklerde kullanılmayan birleşik oy pusulaları ise Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilecek.
 
Resmi Gazete'de yayımlanan YSK kararında, Başkanlık makamınca Kurula sunulan 4 Haziran 2014 tarihli yazıda, önceki seçimlerdeki sandık bölgesi seçmen sayılarına ilişkin uygulamalar da göz önünde bulundurularak, 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde münhasır olarak bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısının tespiti hususunda gerekli Kurul kararının alınması talebinde bulunulduğu belirtildi.
 
Teklifte de belirtildiği üzere; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 14. maddesinin 2. fıkrasında; "...Katlanıp bir kenarı yapıştırıldıktan sonra zarf haline gelebilen 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu' filigranını taşıyan birleşik oy pusulalarını, her 400'ü ve her 400'lük paketi, aynı numarayı taşımak üzere bastırmak ve her sandık için bir paket, ilçe seçim kurullarına zamanında ulaştırmak." ve 5. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Bir sandık bölgesi, esas itibariyle 300 seçmeni kapsar." yolundaki hükmün, 3959 sayılı Kanunla "Bir sandık bölgesi esas itibariyle köylerde 200, kasaba ve şehirlerde 150 seçmeni  kapsar." biçiminde değiştirildiği anımsatıldı.
 
Ancak, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulmasında 400-420, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçiminde 300, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçiminde 320 seçmenin oy kullanması ilkesinin benimsendiği ve bu esasa göre yapılan seçimlerde herhangi bir aksaklık ve gecikmenin söz konusu olmadığı hatırlatıldı.
 
Cumhurbaşkanı seçiminde seçmenler bir sandık bölgesinde tek sandıkta oylarını kullanacaklarından, tüm yurt genelinde tasarruf ilkeleri, oy verme ve sayım-döküm işlemlerinin kolaylığı ve her sandık bölgesi için bir sandık kurulu oluşturulacağı da göz önüne alınarak, 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısının 400 olarak belirlenmesine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.
 
Kararda, 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısının 400 olarak belirlenmesine karar verildiği belirtildi.
 
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), ilk oylaması 10 Ağustos 2014’te, 2. tura kalması durumunda ikinci oylaması 24 Ağustos 2014’te yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimleri için aldığı kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
YSK’nın aldığı karara göre, Cumhurbaşkanlığı için ilk oylama 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 24 Ağustos 2014 olarak, yurt dışında yaşayan vatandaşlar da bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri ise, ilk oylama 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise, ikinci oylama 17 - 20 Ağustos 2014 tarihleri olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısı ise 400 olarak belirlendi.
 
Cumhurbaşkanı adaylık başvurusu süresi içinde mal bildiriminde bulunmak zorunlu olurken,YSK kararına göre, “Adayların, kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile en yüksek Devlet Memuruna yapılan aylık net ödemenin (6.546,04 TL) beş katından (32.730,20 TL) fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle, borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil eder.”
 
BAĞIŞ ALINABİLECEK
Cumhurbaşkanı adayları , adaylığın kesinleşmesinden seçim sonuçlarının kesinleşmesine kadar geçen dönemde yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gerçek kişilerden yardım ve bağış alabilecekler, ancak yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacaklar. Bir kişinin her bir adaya yapabileceği nakdî yardım miktarı, her bir tur için en yüksek Devlet Memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını yani 9.082,51 TL’yi geçemeyecek.
 
Alınan bağış ve yardımlar sadece seçim harcamalarında kullanılacak ve başka bir amaç için tahsis edilemeyecek.
 
SON 10 GÜN ANKET YAYINI YASAK
 
Cumhurbaşkanı seçim sürecinde vatandaşların, elektronik posta adreslerine, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilemeyecek. Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımı yapılamayacak.
 

Etiketler :