Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3) - "Bize ne diyorlar, 'Suriye'de ne işiniz var, Irak'ta ne işiniz var? Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Asya'da, Kuzey Afrika'da ne işiniz var?' diye soruyorlar. Tarih bilmez bu gafillere cevabımız şudur, Ankara'nın doğusundaki v

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bize ne diyorlar, 'Suriye'de ne işiniz var, Irak'ta ne işiniz var? Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Asya'da, Kuzey Afrika'da ne işiniz var?' diye soruyorlar. Tarih bilmez bu gafillere cevabımız şudur, Ankara'nın doğusundaki ve kuzeyindeki tüm coğrafyalar kalbimizin bir yanı, batısındaki ve güneyindeki tüm coğrafyalar da kalbimizin diğer yanıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "40. Muhtarlar Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Fırat Kalkanı Harekatı'nın yapıldığı 2 bin kilometrekarelik bölgede yaşayanların Türkiye'den giden askerleri ve güvenlik güçlerini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Aynı durumun İdlib'de de yaşandığını aktaran Erdoğan, "Ne diyorlar, 'Fatih'in torunları hoşgeldiniz.' Bunlar durup dururken olmuyor. Mazlumlar, mağdurlar bizi bekliyor, bizi. 'Gelin bizi kurtarın' diyor. Somali'de bir terör eylemi oldu. 300 civarında insan orada öldürüldü ve yüzlerce insan yaralı. Kim koştu oraya? Yine Türkiye. Nerede dünyadaki diğer ülkeler? Lafa geldiği zaman bakıyorsunuz ortada bir şey bırakmıyorlar. Sizin uçaklarınız, cerrahlarınız, doktorlarınız yok mu? Niye göndermiyorsunuz?" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, şu anda Türk cerrahların Somali'deki Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nde operasyonlara girdiğini ve gönderilen uçaklarla bazı yaralıların aileleriyle birlikte Türkiye'ye getirilerek hastanelerde tedavi altına alındığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu bir dertli olma işidir. Biz dertliyiz dertli. Nerede mağdur, mazlum varsa biz oradayız, biz duramayız. Bu iş öyle sıradan, rastgele bir iş değil. Onun için de bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Öyle bir güç ki dünyanın en büyük ordularını, en gelişmiş silahlarını bir araya getirseniz dengini bulamazsınız. Bu başka bir sevda." ifadesini kullandı.

- "Tarih bilmez gafiller"

Konuşmasında Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" şiirinden "Sarılır, indirilir mevkii müstahkemler / Beşerin azmini tevkif edemez suni beşer / Bu göğüslerse Huda'nın ebedi serhaddi / 'O benim suni bediim, onu çiğnetme' dedi / Asım'ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek / İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek." dizelerini okuyan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz böyle bir ecdadın ahfadıyız. Çanakkale'de sadece bizim milletimizin değil tüm mazlumların, insanlığın, ümmetin namusunu çiğnetmeyen ruh, işte bu ruhtur. Bugün de Türkiye kendisiyle birlikte kardeşlerinin, tüm insanlığın izzetini, özgürlüğünü, geleceğini koruma mücadelesi veriyor.

Bize ne diyorlar, 'Suriye'de ne işiniz var, Irak'ta ne işiniz var? Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Asya'da, Kuzey Afrika'da ne işiniz var?' diye soruyorlar. Tarih bilmez bu gafillere cevabımız şudur, Ankara'nın doğusundaki ve kuzeyindeki tüm coğrafyalar kalbimizin bir yanı, batısındaki ve güneyindeki tüm coğrafyalar da kalbimizin diğer yanıdır. İnsan kalbini parçalayabilir ve bir kısmından vazgeçebilir mi? Öyleyse biz de oralardan ve oralardaki kardeşlerimizden vazgeçemeyiz. İdlib'de yanan her ciğerin bizim için Hatay'da, Gaziantep'te dökülen gözyaşından bir farkı yoktur."

- "Kerkük Türkmenleri oralarda değil miydi?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdurrahman Kızılay'ın seslendirdiği Kerkük Türküsü'nden "Altın hızma mülayim / Seni Hakk'tan dileyim / Yaz günü temmuzda / Sen terle ben sileyim / Gün gördüm günler gördüm / Seni gördüm şad oldum" dizelerini okuyarak, "Biz hepimizi yüreğinden kavrayan bu güzel türkünün yakıldığı Kerkük'e nasıl sırtımızı dönebiliriz?" ifadesini kullandı.

"Ecdadımız, Gazi Mustafa Kemal Misakımilli ile en batıdan en doğuya, Kerkük'e kadar burada bu hattı çizmediler mi? Kerkük Türkmenleri oralarda değil miydi? Aynı şekilde Musul'da değil miydiler? Vardılar." diyen Erdoğan, bu sözlerinin ardından da bir Kerkük Divanı'nda geçen "Yar dayansın / Sineme yar dayansın / Men düştüm aşk oduna/ Tutuşsun yar da yansın." dizelerini aktardı.

Erdoğan, böyle içli bir Kerkük Divanı'nı dinleyip ardından "Aman bu işlere karışmayalım" demenin kendilerine yakışmayacağını vurguladı.

- "İnsanlık vazifesini yerine getiren tek ülke"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'nin başkenti Mogadişu'da yaşanan terör saldırısının ardından ambulans uçakların gönderildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Sözde gelişmiş ülkelerin tek kelime etmediği, kıllarını kıpırdatmadığı bu vahşet karşısında insanlık vazifesini yerine getiren tek ülke Türkiye oldu. Çünkü biz asıl bunları yapmazsak kendimize, ecdadımızın bıraktığı mirasa, değerlerimize sırtımızı dönmüş oluruz.

Kurtuluş Savaşımızın ardından yeni devletimizi kurduğumuzda nüfusumuzun önemli bir bölümü 5 milyon kilometrekarelik Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından kopup gelmiş muhacirlerden oluşuyordu. Cumhuriyet döneminde de farklı davranmadık. Kimi zaman Balkanlardan kimi zaman Kafkaslardan kimi zaman da daha başka coğrafyalardan gelen milyonlarca kardeşimizi bağrımıza bastık, ekmeğimizi bölüştük, vatanımızı vatanları olarak görmelerini sağladık. Daha çeyrek asır önce, Birinci Körfez Savaşı'nda Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimiz bir katliamla karşı karşıya kaldıklarında hiç düşünmeden hemen sınırlarımızı açtık, gelen yüz binlerce Kürt kardeşimizi misafir ettik."

- "Türkiye için bunların hiçbiri zul, yük değildir"

Türkiye'nin Suriye'de ilk karışıklıkların başladığı 2011'den itibaren kapılarını açtığını ve milyonlarca insanı misafir etmeyi sürdürdüğünü anımsatan Erdoğan, "Aynı şekilde bu süreçte Irak'taki karışıklıklardan kaçıp ülkemize gelen 250 bin kişi, Kürt'ü, Türkmen'i, Ezidi'si, Süryani'si, hepsine kapıyı açtık, topraklarımızda barındırmayı sürdürüyoruz. Türkiye için bunların hiçbiri zul değildir, yük değildir. Tam tersine biz zor günlerinde kardeşlerimizin yanında olmaktan memmuniyet duyuyoruz." dedi.

Tüm bunların karşılığında hiçbir maddi beklentinin olmadığının altını çizen Erdoğan, zor günlerinde yanında olunan insanlardan Türkiye'nin istiklal ve istikbaline yönelik konularda hassasiyet göstermelerini beklediklerini dile getirdi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizim ne Irak'taki ne de Suriye'deki Kürt kardeşlerimizle en küçük bir sıkıntımız, sorunumuz, husumetimiz yoktur. Irak ve Suriye'deki Araplara, Türkmenlere nasıl bakıyorsak Kürtlere de aynı şekilde bakıyoruz. Hepsini de kardeşimiz olarak görüyoruz. Bizim derdimiz sadece ve sadece terör örgütüyledir. PKK ile mücadele ederken biz bu örgüte mensup teröristlerin kimliğine, diline, meşrebine bakmıyoruz. DEAŞ'la mücadele ederken de karşımıza çıkan teröristlerin kimliğine, diline, meşrebine bakmıyoruz. FETÖ ile mücadelede de tek ölçümüz terör örgütü mensubu olup olmadığıdır. Her kim ki terör örgütleriyle vatandaşlarımızın veya sınırlarımız dışındaki kardeşlerimizin kökenlerini, mezheplerini, meşreplerini birlikte ifade ediyorsa kesinlikle art niyetlidir. Kesinlikle başka hesaplar içindedir."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :