Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Bu ihanetin başını çeken örgütün (FETÖ) asker, polisinden öğretmenine, iş adamından akademisyenine kadar üst düzey yöneticilerinin çoğu yurt dışına kaçtı. Niye kaçtınız? Dürüstseniz, samimiyseniz niye kaçtınız? Demek ki suçlul

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ihanetin başını çeken örgütün (FETÖ) asker, polisinden öğretmenine, iş adamından akademisyenine kadar üst düzey yöneticilerinin çoğu yurt dışına kaçtı. Niye kaçtınız? Dürüstseniz, samimiyseniz niye kaçtınız? Demek ki suçlular. Suçlarını bildikleri için kaçtılar. Bu kişilerin sığındıkları ülkelere ve oralarda gördükleri hüsnü kabule baktığımızda, asıl niyetin ne olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Bu insanları, eğer bu ülkeler bağırlarına basıyorlarsa kusura bakmasınlar, hepsi de suç ortağıdır. Bunu da böyle ilan ediyorum. 'Verin' diyeceğiz, vermeyeceksiniz. Bu ne demektir? Hukukta buna yardım, yataklık denir. Bunlara, bu ülkeler yardım, yataklık yapıyor." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "30. Muhtarlar Toplantısı"nda Amasya, Ankara, Antalya, Bitlis, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Muğla, Muş ve Nevşehir'den gelen muhtarlara hitap etti.

Türkiye'nin doğuyu, batıyı, kuzeyi ve güneyi kucaklayan zengin mirası üzerinden kendisine yeni bir gelecek inşa etmeye çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle içeriden ve dışarıdan pek çok saldırıyı da göğüslemek mecburiyetinde kalındığını, 15 Temmuz'un, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndan beri gördüğü en sinsi ve alçak saldırı girişimi olarak tarihe geçtiğini ifade etti.

Erdoğan, 15 Temmuz'un hem bir darbe girişimi hem bir işgal teşebbüsü hem de bir terör saldırısı olduğuna dikkati çekerek, "Bu ihanetin başını çeken örgütün (FETÖ) asker, polisinden öğretmenine, iş adamından akademisyenine kadar üst düzey yöneticilerinin çoğu yurt dışına kaçtı. Niye kaçtınız? Dürüstseniz, samimiyseniz niye kaçtınız? Demek ki suçlular. Suçlarını bildikleri için kaçtılar. Bu kişilerin sığındıkları ülkelere ve oralarda gördükleri hüsnü kabule baktığımızda, asıl niyetin ne olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Bu insanları, eğer bu ülkeler bağırlarına basıyorlarsa kusura bakmasınlar, hepsi de suç ortağıdır, bunu da böyle ilan ediyorum. 'Verin' diyeceğiz, vermeyeceksiniz. Bu ne demektir? Hukukta buna yardım yataklık denir. Bunlara, bu ülkeler yardım yataklık yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca bu ülkelerin, bunlara yardım toplama çadırları kurdurttuğunun da aktaran Erdoğan, en önemli parlamento binasının koridorlarında, bu teröristlerin resimlerini sergilediklerini kaydetti.

- "Başka grupları palazlandırmanın adı 'Ortadoğu'ya barış ve huzur getirmek' değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben, senin neyine güveneceğim" diyerek, "Bir taraftan terör örgütü ilan edeceksin, öbür taraftan da bunlara her türlü desteği, yardımı vereceksin." ifadesini kullandı.

Bir tarafta 79 milyonluk bir ülke ve onun meşru yönetiminin bulunduğunu, öteki tarafta ise adı "Darbe girişiminden, hırsızlığa, şantaja, istismara" kadar her türlü suça karışmış bir terör örgütünün yer aldığına işaret eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Maalesef 'müttefik' dediğimiz, pek çok platformda birlikte çalıştığımız ülkeler tercihlerini Türkiye'den ve meşru yönetiminden değil, terör örgütünden yana kullanıyorlar. PKK terör örgütü konusunda da benzer bir tercihle karşı karşıyayız. DEAŞ'ı bahane ederek bölgede yeni ve en az bu örgüt kadar tehlikeli başka örgütleri, başka grupları palazlandırmanın adı 'Ortadoğu'ya barış ve huzur getirmek' asla değildir.

Türkiye'nin Suriye ve Irak politikalarının, Avrupa başta olmak üzere, batı ülkelerini bu derece rahatsız etmesi, bunların bölge devletlerinin egemenlik haklarına olan saygılarından kaynaklanmıyor. Suriye'nin, Irak'ın, Libya'nın ne olduğu, ne olacağı bunların umurunda bile değildir. Petrolün var mı? Var, onun için oradalar. Türkiye, bölgedeki operasyonlarıyla Irak'ın ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ihlal etmek değil, tam tersine sınırlarını terör örgütlerinden temizlemek amacı güdüyor. Hemen yanı başımızda DEAŞ, PYD, YPG gibi terör örgütlerinin cirit attığı yerler oluşmasına asla izin veremeyiz."

- "Çok ciddi engellerle, engellemelerle karşılaşıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ve Suriye devletlerinin kendi halklarını bir arada tutabilecek iradeyi gösterip, bu terör örgütlerine karşı gereken mücadeleyi verebilselerdi, hala Türkiye'nin yürüttüğü operasyonlara ihtiyacın kalmayacağını vurguladı.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefinin de herhangi bir ülke veya kişi değil, sadece terör örgütleri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Defalarca dile getirdiğimiz bu hususta hiç kimsenin şüphesi olmasın, söylediklerimizi de kimse başka bir şekilde yorumlamasın, başka yere çekmesin. Türkiye, tek başına da kalsa terör örgütleriyle mücadelesini sürdürecektir. Bu mücadelede Batı ülkelerinden destek görmek bir yana tam tersine çok ciddi engellerle, engellemelerle karşılaşıyoruz. Avrupa'daki birtakım firmalar, ülkemize askeri malzeme satmayacaklarını açıklıyorlar. 'Kötü komşu, insanı hacet sahibi yapar' derler." diye konuştu.

- "Kendinizi bir defa ciddi olarak test edip, doğru yola gelin"

Bu sancılar en başından beri yaşandığı için son 14 yıldır kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağlayacak bir alt yapıyı kurmaya çalıştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunlar zavallı ya. Siz, bizim Çanakkale destanını okudunuz mu? Artık Haçlı zihniyetleri tarih oldu. Yoksa bunu mu uyandırmak istiyorsunuz? Böyle bir geri dönüş mü yapmak istiyorsunuz? Eğer böyle bir teşebbüsün içerisindeyseniz bu çok yanlış bir şey. Önce kendinizi bir test edin, bu ülke bir NATO ülkesidir. Bir NATO ülkesine karşı 'Biz böyle bir adımı nasıl atarız' diye kendinize bunu bir sorun. Ve yanlış yoldasınız, kendinizi bir defa ciddi olarak test edip, doğru yola gelin. Biz bütün bu tehditleri bir kenara koyuyoruz ve ciddi bir şekilde de yolumuza devam ediyoruz. Elbette hala kat etmemiz gereken mesafe var. Bu konuda da şunu söyleyeyim, kararlıyız, mesafe alıyoruz ve mesafe alacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Türkmenistan'ın şairi Mahtumkulu Firaki'nin şiirinden bir alıntı yaparak devam etti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :