Cumhurbaşkanı'nın "zeytin hasadı" üreticileri umutlandırdı

Cumhurbaşkanı'nın "zeytin hasadı" üreticileri umutlandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu Burhaniye'de bir bahçede zeytin toplaması ve Ayvalık'taki fabrikada yağ çıkarma işlemini izlemesi, zeytinyağının tüketiminin artmasını ve tanıtımına ağırlık verilmesini isteyen üreticilerin umutlarını yeşertti- Ayvalık'

BALIKESİR (AA) - SUAT SALGIN / SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu Balıkesir ziyareti kapsamında Burhaniye'de bir bahçede zeytin toplaması ve Ayvalık'taki fabrikada yağ çıkarma işlemini izlemesi, zeytinyağının kişi başına yıllık 2 litre civarında olan tüketiminin artmasını ve tanıtımına ağırlık verilmesini isteyen üreticileri umutlandırdı.

Pelitköy Mahallesi Muhtarı Hasan Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mahallede bir zeytinlikte hasatta çalışan işçilerin yanına gelerek onlarla sohbet ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın daha sonra ağaçlardan zeytin topladığını belirten Vural, "Bu zeytinler, Ayvalık ilçesine gönderilerek bir zeytinyağı fabrikasında sıkıldı ve elde edilen zeytinyağı kendisine hediye edildi. 2015-2016 zeytin hasat döneminin başlangıcına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmasından dolayı mutluyuz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve eşine, mahalle halkımızın sonsuz teşekkürlerini iletiyorum. İnşallah üreticilerimiz bol kazançlı bir yıl geçirir" diye konuştu.

- "Sayın Cumhurbaşkanımızdan özür diliyorum"

Ayvalık'taki fabrikanın sahibi Ahmet Sucu da Erdoğan'ın ziyaretinin, ekonomik anlamda sancılı bir dönem geçiren zeytin sektöründe umutları yeşerttiğini dile getirdi.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ilgiye, tanıtıma ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Sucu, şöyle devam etti:

"Bizler, 'İspanya cumhurbaşkanı zeytinyağı reklamlarına çıkıyor da bizim büyüklerimiz neden zeytinyağıyla ilgilenmiyor' diye hayıflanırdık ama bugüne kadar böyle düşündüğümüz için Sayın Cumhurbaşkanımızdan özür diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, reklama çıkmadı, geldi, kendisi zeytini ağaçtan, yerden topladı. Bizzat başında durarak zeytinin, zeytinyağına dönüşüm sürecine tanık oldu. Aslında bu, zeytinyağı sektörü için çok güzel bir tanıtım ve reklam. Burada vaktini ayırdı ve çok ciddi bir zeytinyağı tanıtım kampanyasına imza attı. Cumhurbaşkanımız ve değerli eşinin yanı sıra o gün burada olan herkesin gördüğü gibi bir taraftan zeytini attık, diğer yandan da hiçbir kimyasal madde kullanmadan, sıcak hiçbir motor kullanmadan direkt yağını kendisine ve eşine sunduk."

Bir limon, portakal ya da greyfurt gibi zeytini sıktıklarını anlatan Sucu, "En doğal, en güzel zeytinyağını o gün Sayın Erdoğan çiftine verdik. Bu prosesi sadece Cumhurbaşkanı ve eşine değil, herkese aynı şekilde yapıyoruz. Cumhurbaşkanımıza yeni ya da farklı bir sıkım yapmadık. Her zaman yaptığımız doğal sıkımdı bu. Bu sıkım sadece bizde değil, Ayvalık'taki tüm fabrikalarda aynı şekilde yapılmaktadır" ifadesini kullandı.

- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bahçesine Ayvalık'tan zeytin ağacı

Sucu, Türkiye'de kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin ortalama 2 litre civarında olduğunu söyledi. Bu ortalamanın pek çok ülkede daha fazla olduğunu ifade eden Sucu, Yunanistan'da 21 litreyi bulduğuna dikkati çekti.

En fazla zeytin ağacına sahip ülkeler arasında ön sıralarda gelen Türkiye'deki bu düşük tüketimin düşündürücü olduğunu belirten Sucu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ziyaretini bir milat olarak kabul ediyoruz. İnşallah Cumhurbaşkanımızın katkılarıyla başlayan bu reklam kampanyamızı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da devam ettirir ve onların zeytinyağına vereceği desteklerle daha iyi noktalara ulaşırız" değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinyağının fiyatının pahalı görülmemesi gerektiğini anlatan Sucu, zeytin ağaçlarından insan sağlığına önemli yararları bulunan, uzun ömürlü olmalarını sağlayan ürünler elde edildiğini belirtti.

Ahmet Sucu, fabrikasının bahçesine koydukları ahşaptan yapılmış 4 büyük saksıya birer zeytin ağacı diktiklerini, zeytin bulunan bu ağaçların bakımını özenle sürdürdüklerini ifade ederek, bunları yeterli seviyeye gelince Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne dikilmek üzere Ankara'ya göndereceklerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Edremit Körfezi'ni kapsayan ziyaretlerinde 28 Kasım'da ilk olarak Burhaniye'ye gelmiş ve Pelitköy Mahallesi'nde bir zeytinlikte hasada katılmışlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşinin topladığı zeytinler, yine aynı gün Ayvalık ilçesinde bir fabrikaya götürülmüş, bu zeytinler sıkılarak elde edilen ve şişelenen doğal taze yağ, sıkım işlemini izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a tesiste takdim edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı