Cumhurbaşkanı seçimine doğru

Cumhurbaşkanı seçimine doğru

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:

BARTIN (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Şu anda Türkiye demokraside biraz gelişmişse, insan hak ve özgürlükleri bakımından geçmişle kıyasladığımızda mesafe alınmışsa, yasakların önemli bir bölümü kalkmışsa, bu Çankaya’da hükümetle aynı frekansla hareket eden bir cumhurbaşkanının bulunması sayesindedir" dedi.

Şahin, Bartın’da sivil toplum kuruluşu ve dernek temsilcileriyle bir otelde yaptığı toplantıdaki konuşmasında, ülkenin ilk kez halkın seçeceği bir cumhurbaşkanı seçimi sürecini geçirdiğini söyledi.

Parti olarak ülkede demokrasinin biraz daha güçlenmesi, egemenliğin gerçek anlamda milletin olması, başbakanı olduğu gibi cumhurbaşkanının da halkın seçmesi için 2007’de bir anayasa değişikliği yaptıklarını ancak dönemin cumhurbaşkanının bu kararı referanduma götürme kararı aldığını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Sizler, sandığa giderek ‘cumhurbaşkanını kendimiz seçmek istiyoruz’ diyerek yüzde 69 oy oranıyla bu anayasa değişikliğine ‘evet’ diyerek kabul ettiniz. İşte bu anayasa değişikliğinin ilk uygulamasını 10 Ağustos’ta gerçekleştireceğiz. Bizim cumhurbaşkanı adayımız, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan. Türkiye’nin 12 yıldır siyasi istikrarını sürdüren AK Parti iktidarının, kendisiyle uyumlu çalışabilecek bir cumhurbaşkanıyla 2023’leri çok daha kolay yakalayabileceğini takdirlerinize sunmak istiyorum. Çünkü ben hükümetlerde de görev yaptım ve 2 cumhurbaşkanıyla çalıştım. Ahmet Necdet Sezer ile de Abdullah Gül ile de çalıştım. Ahmet Necdet Sezer’le çalışırken bir takım sıkıntılar, zorluklar yaşadık. Kararnamelerimiz geçmedi, kanun tasarılarımızın önemli bir bölümü iade edildi. Şu anda Türkiye demokraside biraz gelişmişse, insan hak ve özgürlükleri bakımından geçmişle kıyasladığımızda mesafe alınmışsa, yasakların önemli bir bölümü kalkmışsa bu Çankaya’da hükümetle aynı frekansla hareket eden bir cumhurbaşkanının bulunması sayesindedir.”

- “Yasakları kaldırdık”

Partilerinin iktidara geldiğinde ülkenin adeta bir yasaklar ülkesi olduğunu ve bazı bölgelerde olağanüstü hal uygulandığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

“Türkiye askeri dönemlerden kalma bir takım müesseselere sahipti. Mesela Devlet Güvenlik Mahkemeleri vardı, özel mahkemeler vardı. Türkiye normal bir demokrasiye geçsin diye Devlet Güvenlik Mahkemelerini biz kaldırdık. Özel yetkili mahkemeleri daha yeni kaldırdık. Bu ülkede hakkını arayan her vatandaş, yargıya giderek hakkını arama imkanına sahip değildi. Yüksek Askeri Şura kararlarıyla sorgusuz sualsiz askerliği ile ilişiği kesilmiş olan rütbeli insanlar bile yargıya gidemiyordu. Çünkü, Yüksek Askeri Şura kararlarına karşı yargı yolu kapalıydı. Yüzlerce, binlerce insan sebepsiz yere, hatta aile yaşantısı, hatta eşinin başörtüsü nedeniyle silahlı kuvvetlerle ilişiği kesilmişti. Hakkını arayamıyordu. Hatta bir vatandaşımız devlet memuru ise kınama cezasına karşı bile yargıya gitme imkanına sahip değildi. Haksız yere ceza aldığını ispat etme imkanına sahip olsa bile yargı yolu kapalı olduğu için yargıda bu kararın kaldırılması için dava açamıyordu. Bunları çoğaltabiliriz. Biz Türkiye daha da demokratikleşsin, temel hak ve özgürlük alanı daha da genişlesin diye bütün bu yasakları kaldırdık.”

- “Yasakları kaldırmak, Türkiye’de rejimi tehlikeye sokmadı”

Ülke insanının geçmişte garip bir şekilde kılık kıyafetle ilgili sorunlar yaşadığını, başörtüsü taktığı için üniversite kapılarından geri çevrilen kızların yaşadığı dramın herkesin yüreğini parçaladığına da dikkati çeken Şahin, “Kamuda çalışan bir hanım kardeşimiz, dairenin önüne başı kapalı geldiği anda bile irtica yaftasıyla memuriyetine son verilmiş uygulamalara tanık olduk. Ama şimdi çok şükür demokratikleşme, temel hak ve özgürlük alanı daha da genişlemesi adına atmış olduğumuz adımlar, bütün bu yasakları ortadan kaldırdı" dedi.

"Şimdi, üniversitelerimizde öğrencilerimizin kılık kıyafeti ile ilgili bir sorun yaşanmıyor" diyen Şahin, "Devlet dairelerinde hanım kardeşlerimiz arzu ederse başörtülü de görev yapabiliyor. Yine TBMM'de bayan milletvekilleri başörtülü şekilde milletvekilliği yapabiliyor. Yasakları kaldırmak, Türkiye’de rejimi tehlikeye sokmadı, hatta cumhuriyeti, rejimi halkın nezdinde daha da güçlü hale getirdi. Devlet - millet kaynaşması için bu yasakların kaldırılması gerekiyordu. İşte biz bunları adım adım ortadan kaldırdık. Bütün bu hizmetleri ekonomi, eğitim, sağlık, ulaşım gibi her alanda attığımız bu adımları Türkiye’nin daha da genişlemesi, dünyada daha saygın bir noktaya gelmesini sağlamak için yaptık" ifadelerini kullandı.

- “İlk turda cumhurbaşkanımızı seçeceğiz”

Bütün bu çalışmaları, atılan tüm olumlu adımları AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yaptıklarını da ifade eden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"O nedenle cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan’ı anlatma gereği duymuyorum. Siz onu icraatlarından tanıyorsunuz. Bu seçim, Türkiye’de demokratik açıdan ileriye doğru bir adımdır. 10 Ağustos’ta, o makamı hak ettiğine inandığımız Recep Tayyip Erdoğan’ın inşallah ilk turda kazanması konusunda inancımız vardır. Siz kardeşlerimizin dua ve destekleriyle 10 Ağustos’ta ilk turda cumhurbaşkanımızı seçeceğiz. Bu iş ikinci tura kalmayacak inşallah. Her seçimde önemli başarıları yakalamış olan halkımız, cumhurbaşkanı seçiminde de bu başarıya inşallah imza atmış olacaktır. Bizim tek bir amacımız var, o da ülkemize hizmet etmektir."

Toptantıda, Memur-Sen Bartın Şube Başkanı Naci Durmuş ile Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muhammet Akça, Şahin'e tel kırma işlemeli tablo hediye etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı