Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı ziyaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz: - "Rusya-Türkiye ilişkileri normalleşmeli. Umuyoruz ki bu süreçte her iki tarafta kazanan olur" - "Biz Rusya'yı Batı'ya karşı bir alternatif olarak görmemeliyiz. Aynı şekilde Batı'yı da Rusya'ya, Çin'e karşı. Bunlar bir

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı resmi ziyarete ilişkin, "Rusya-Türkiye ilişkileri normalleşmeli. Umuyoruz ki bu süreçte her iki tarafta kazanan olur." dedi.

Yılmaz, parti genel merkezinde, Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta Rusya'ya gerçekleştireceği ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu ziyaretin, Rusya ile ilişkilerin normalleşme sürecinin bir devamı olduğunu belirten Yılmaz, "Başarısız darbe girişimi nedeniyle Rusya ile olan ilişkilerin artacağını anlıyoruz. Sanki hükümet, Rusya kartını Batı'ya karşı bir unsur olarak devreye sokmak istiyor." ifadesini kullandı.

Yılmaz, başarısız darbe girişiminden sonra AB ülkelerinden Türkiye'ye üst düzey bir ziyaret olmaması ve ABD ile perde arkasında yaşanan gerilimlerin, Rusya ile ilişkilerin dinamizmini tetikleyen unsurlar olarak ortaya çıktığını aktardı.

Rusya'nın bu süreçte Türkiye'den başta turizm olmak üzere bazı ayrıcalık taleplerinin olabileceğine dikkati çeken Yılmaz, "Çünkü Rusya bu ilişkilerin düğümünü kolay açmayacak. Somut bazı şeyler isteyecektir." değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz, Rusya ile ilişkilerin 24 Kasım uçak düşürülmesi öncesine dönmesinin biraz zaman alacağını bildirdi.

Bu tür girişimlerin ardından yurt dışı ziyaretlerin önemine de değinen Yılmaz, her hükümetin böyle bir durumda "işlerin yolunda gittiğini dışarıya göstermek isteyeceğini" söyledi.

- "Son 6 yılda 30 darbe girişimi oldu"

Öztürk Yılmaz, 2010'dan bu yana dünyada 30 darbe girişimi gerçekleştiğini ve bunlardan 7'sinin başarılı olduğuna işaret ederek, bütün bu girişimlerin ardından yöneticilerin olayın kontrol altına alındığını gösterme çabasında bulunmasının doğal olduğuna değindi.

Bu nedenle darbe girişimi sonrası Rusya ziyaretinin önemli bir hareket olduğunu da değerlendiren Yılmaz, şöyle değerlendirdi:

"Rusya-Türkiye ilişkileri normalleşmeli. Umuyoruz ki bu süreçte her iki tarafta kazanan olur. Biz Rusya'yı Batı'ya karşı bir alternatif olarak görmemeliyiz. Aynı şekilde Batı'yı da Rusya'ya, Çin'e karşı. Bunlar birbirlerini tamamlayan unsurlar olarak değerlendirilmeli ve Türkiye'nin çok boyutlu dış politikası gerçek manada uygulama alanı bulabilmeli. Konjonktürel sebeplerle bunları birbirine bir alternatif gibi takdim etmek yanlıştır."

Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin enerji alanında Rusya'ya bağımlılığını da iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

- "Götürülmesi zor bir ilişki sistematiğine giriyoruz..."

PYD'nin iç olaylar ile dış bağlantıların iç içe geçtiği bir dosya olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Aynı şekilde şimdi Gülen'in iadesi süreci de ABD ile bir başka konuyu, iç olaylarla dış olayların bütünleştiği PYD'den sonra bu ikinci konu oldu. Bu da Türkiye'nin manevra alanını ciddi manada ABD ile zorlu bir sürece götüreceğini gösteriyor. Bunun da ABD'deki seçimlere kadar böyle devam edeceği anlaşılıyor. Bir küresel güçle, iki konuda da ciddi manada götürülmesi zor bir ilişki sistematiğine giriyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :