Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hindistan ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hindistan ziyareti

Keşmir Hürriyet Birliği Başkanı Faruk, Erdoğan'ın Cammu Keşmir konusunda Pakistan ile Hindistan arasındaki diyalog konusunda devreye girme teklifini memnuniyetle karşıladı

SRINAGAR (AA) - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesindeki bağımsızlık yanlısı kuruluşlardan Keşmir Hürriyet Birliği'nin Başkanı Mirvaiz Ömer Faruk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Keşmir konusunda Pakistan ile Hindistan arasındaki diyaloğu destekleme önerisinden memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Faruk, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pakistan ile Hindistan arasında Keşmir diyaloğunu destekleme teklifini olumlu karşıladıklarını belirtti.

Türkiye'nin hem Pakistan hem de Hindistan ile dost olduğunu ifade eden Faruk, Türkiye'nin bölgedeki siyasi istikrarsızlığın sonlandırılmasına yardımcı olacağını umduğunu bildirdi.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsız olmak ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Hindistan'a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti öncesi Hint televizyon kanalı WION'a verdiği röportajda Keşmir konusunda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu, her iki ülkenin de aslında üzüntü duyduğu bir konudur. Tabii bunların aşılması bana göre dünya barışına önemli bir katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 70 yıldır çözülemeyen bu sorunu çözmek, inanıyorum ki her iki ülkenin de lehine olacaktır. Bunları uzatmak ve bu sorunun geleceğe yönelik bedelini gelecek nesillere ödetmek doğru değildir diye düşünüyorum ve Keşmir bölge halklarının da refahı yanında Güney Asya'da istikrar ve güvenliği de olumsuz yönde etkiliyor ve biz bunu istemiyoruz. İstediğimiz tek şey var. Biz dost kazanacağız ve dostlarımızı artıracağız. Bu bölgede Hindistan bizim dostumuz, Pakistan da bizim dostumuz. Ayrıca, bizim kadim dostluğumuzu perçinleyen bazı şeyler var. Nedir? Örneğin, dini noktada Hindistan'la da bizim dostluğun yanında aynı şekilde Müslüman kardeşlerimiz var, Pakistan'da da bizim Müslüman kardeşlerimiz var. Bizim hepsiyle bu diyaloğumuzu onları bir köprü kılmak vasıtasıyla geliştirmemizde büyük faydalar olduğuna özellikle inanıyorum. Bakın, daha fazla can kaybına fırsat vermeden özellikle ikili diyalogları ki çoklu diyaloğa da girebilir bu, bizler bu konularda devreye girebiliriz, bu diyaloglar vasıtasıyla bence bu sorunu çözmenin ve ortadan bu sorunu kaldırmanın her iki ülkeye de faydasının çok çok büyük olacağına inanıyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :