Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ant içme töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ant içme töreni

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın, TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı yemin töreni öncesi Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasına ilişkin, "TBMM'de siyaset yapması gerekenler maalesef faşist ve anarşist bir tavır sergileyerek sokak siyaseti yapmayı kendilerine ilke edinmişler ve bundan medet ummaya çalışmışlardır" dedi.

Elitaş, partisinin grup başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Belma Satır ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ant içme töreninde CHP'nin tepkisini değerlendirdi. 

Mustafa Elitaş, tarihi bir günde CHP'nin gösterdiği "talihsiz" yaklaşım tarzının, cumhuriyet tarihinde ilk defa görüldüğünü ifade ederek, "10 Ağustos tarihinde, paralel yapıyla birlikte organize ettikleri Cumhurbaşkanı adaylarının kazanamamasının verdiği hazımsızlığın tezahürü, maalesef, Meclis Başkanlığı'na Anayasa ve İçtüzüğün fırlatılmasıyla ortaya çıkmıştır" diye konuştu. 

CHP'nin 10 Ağustos tarihinde itibaren ortaya koyduğu tezlerin hukuka, anayasaya ve teamüllere aykırı olduğunu kaydeden Elitaş, seçimlerin ardından Erdoğan'ın siyasi faaliyette bulunamayacağına ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruyu anımsattı. Mustafa Elitaş, söz konusu süreçte Erdoğan'ın siyasi faaliyette bulunması ve siyasi parti üyeliğinin devam etmesinde herhangi bir yasal engel bulunmadığı sonucuna varıldığını hatırlattı.

Elitaş, 1982 Anayasası'nın 101. maddesine göre TBMM tarafından seçilen cumhurbaşkanının göreve başlaması sırasında, görevin ve sıfatın seçilmeyle değil ant içme ile başlayacağına ilişkin daha önce Yargıtay kararı olduğunu söyledi.

Söz konusu kararlar ortadayken CHP'li milletvekillerinin yaptıkları işlemlerin hukuka, anayasaya, TBMM İçtüzüğüne ve Türkiye Cumhuriyeti'nin geleneklerine aykırı olduğunu anlatan Elitaş, şöyle devam etti:

"Gösterdikleri çatı adayın halk tarafından benimsenmemesi üzerine ortaya çıkan iç kavgalarını toplumsal bir kavga haline dönüştürmeye çalışan CHP Genel Başkanı'nın hezeyanının Grup Başkanvekili tarafından TBMM'ye yansımasından başka bir şey değildir bu. Bu, CHP'nin çaresizliğini, acizliğini gösteren bir durumdur.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, Cumhurbaşkanı makamına, Meclis Başkanı'na, Meclis Başkanlığı'nı vekaleten yürüten Meclis Başkanvekillerine kimse hakaret edemez. Hele anayasa kitapçığını fırlatmak kimsenin haddi değildir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adına Sayın Engin Altay bu hadsizliği, seviyesizliği gerçekleştirmiştir. Türk milleti adına, TBMM üyeleri adına bu davranışı şiddetle kınıyorum. 

TBMM'de siyaset yapması gerekenler maalesef faşist ve anarşist bir tavır sergileyerek sokak siyaseti yapmayı kendilerine ilke edinmişler ve bundan medet ummaya çalışmışlardır. "

Türkiye'de anayasa kitapçığı fırlatmanın bir kere soruna neden olduğunu belirten Elitaş, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, dönemin Başbakan Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlatmasını anımsattı. Söz konusu olayda ekonominin ve iktidarın zayıf olmasından dolayı herkesin yarı yarıya fakirleştiğini belirten Elitaş, "Artık şunu herkes iyi bilsin ki; Türkiye'de kaos ortaya çıkarmaya çalışanlar, ekonomik istikrarsızlığı getirip bu iktidarı devirmek için gayret gösterenlerin, güçlü bir iktidarı, güçlü  bir ekonomiyi yıkmaları mümkün değildir. Anayasa kitapçığı ile Türkiye'de istikrarsızlık yaratmak isteyenlerin ekmeğine yağ süremeyeceklerini açık ve net şekilde bilmedirler" dedi.

Milletin seçtiği Cumhurbaşkanı'nı protesto etmenin, millete karşı yapılmış en büyük saygısızlık olduğuna işaret eden Elitaş, şöyle devam etti:

"Millete yaptıkları saygısızlığı bilmeden, 2015 yılında yapılacak seçimlerde çıkıp oy isteyecekler. Bu millete saygısızlığı 2011 seçimlerinde TBMM'yi protesto ederek başlatmışlardı. Bugün de milletin seçtiği halkın adamı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto ederek yine millete karşı saygısızlık yapmışlardır. 

Biz bundan sonra, 2015'te yapılacak seçimlere kadar olan süre içinde, CHP'nin kendisine gelmesini tavsiye ediyoruz. Gelecek hafta sonu yapacakları kongrenin, CHP'nin sağduyuya dönüşüne bir fırsat olur diye ümit ediyoruz."

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, TBMM Başkanı'nın, milli iradenin temsil edildiği en büyük makam olduğunu, bu makama karşı yapılan seviyesizliğin, hadsizliğin millete yapılmış olacağını ifade etti. Elitaş, CHP'ye oy veren seçmenlerin de bu saygısızlığı mahkum ettiğini söyledi.

Elitaş, CHP'nin, Genel Kurul açılmadan önce basın toplantısı düzenleyeceğini duyurduğunun anımsatılması üzerine, "Demek ki planlayarak yapmışlar bu işi. Rollerini hazırlamışlar. Baş senarist Sayın Kemal Kılıçdaroğlu. Rolleri Engin Altay'a vermişler ve figüran olarak da milletvekillerini oraya çağırmışlar. Bu iş planlanmış. Kargaşa ve kavga çıkarmak... Her zaman yaptıkları gibi" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı