Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tahran'da önemli mesajlar: Krizi biz çıkarmadık tüm yükü biz alamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tahran'da önemli mesajlar: Krizi biz çıkarmadık tüm yükü biz alamayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran'daki Üçlü Zirve'deki konuşmasında Suriye'deki terörle mücadeleye hız kesmeden devam edileceğini söyledi. Erdoğan, “Suriye'deki krizi biz çıkarmadık tüm yükü biz alamayız” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi arasındaki, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ev sahipliğinde Tahran'da düzenlenen, Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı başladı.

Liderler zirve öncesi ikili görüşmelerle bir araya geldiler. 3'lü zirvenin ana gündem maddesi ise Suriye'deki son durum ve tahıl krizi olurken, Suriye'deki son durum, yeni anayasa çalışmaları, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıklar da yeniden ele alındı.

REİSİ: ÇÖZÜM DİPLOMASİ

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "Suriye'de çözüm askeri müdahale değil tek çözüm yolu diplomasidir. Askeri müdahale sorunu arttırır" dedi.

PUTİN: ÜÇLÜ GÖRÜŞMELERİN İLERLEMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Üçlü görüşmelerin ilerlemesi de çok önemli. Suriye konusundaki diyaloglarımızla, Suriye halkının kendi inisiyatifiyle karar almasını sağlamamız lazım" dedi.

aw671200-03.jpg

ERDOĞAN: SURİYE'DEKİ KRİZİ BİZ ÇIKARMADIK TÜM YÜKÜ BİZ ALAMAYIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirvedeki açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Suriye krizi kaynaklı meydan okumalar görüşmeleri gerekli kılıyor. Astana Platformu somut adımlar atabilen yegane girişimdir. Rusya ve İran'dan beklentimiz, bu mücadelede Türkiye'ye destek olmalarıdır. PKK, PYD, YPG terörü hepimizin ortak meselesidir. Bu hedeflere el birliğiyle ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.
  • “Sözler yaralara derman olmuyor. PKK-YPG unsurlarının sınırımızdan en az 30 km öteye çekilmesi gerek. Zamanında yapılan mutabakatların gereğidir. Ancak bunlar hala gerçekleşmemiştir

  • İdlib'teki ateşkesin ihlal edilmemesi önemlidir.

  • Suriye'deki krizi biz çıkarmadık tüm yükü biz alamayız.

"TERÖRÜ SURİYE'DEN SÖKÜP ATACAĞIZ"

  • Suriye'nin toprak bütünlüğündeki en büyük engel terördür. Fırat'ın doğusunda terör eylemleri devam ediyor. Suriye'ye yapılacak en büyük iyilik, bölücü terör örgütünün uzantılarının topraklardan atılmasıdır. Önümüzdeki dönemlerde de eli kanlı terör örgütlerine yönelik mücadelemizi sürdüreceğiz.
  • Bugünkü alacağımız kararların Suriye'deki siyasi geçiş sürecine yardımcı olmasını özellikle temenni ediyorum. PKK, PYD, YPG Fırat'ın doğusunda ve batısında eylemlerine devam ediyor.

"SURİYELİ SIĞINMACILARIN GÜVENLİ DÖNÜŞLERİ HEDEFİMİZDİR"

  • Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşleri de Astana Süreci'nin önemli gündem maddelerinden biridir.

"BEKLENTİMİZ ÇABALARIMIZA DESTEK VERİLMESİDİR"

  • Astana ortaklarından beklentilerimiz Suriye'de istikrarın sağlanmasına yönelik çabalarımıza destek vermeleridir.

"500 BİNDEN FAZLA SURİYELİ, TERÖRDEN TEMİZLEDİĞİMİZ NOKTALARA GERİ DÖNDÜ"

  • Sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırılar, siyasi çözüm çabamızı baltalıyor. İdlib'te terör örgütlerinden kaynaklanan endişelerinizi anlıyoruz. Gelinen noktada çalışmalarımız neticesinde bu bölgelerde terörist yapıların hakimiyetinin bulunduğunu belirtmek isterim. Türkiye, 7 milyon Suriyeli kardeşimizi misafir etmektedir. Suriyelilerin toprakların huzuru kalple, güvenli ve onurlu geri dönüşleri temin edilmelidir. Türkiye'den 500 binden fazla Suriyeli, terörden temizlediğimiz noktalara geri döndü.

"SURİYE'DE YARDIMA HER ZAMANKİNDEN FAZLA İHTİYAÇ VAR"

  • Uluslararası toplumların yardımlarının ayrım gözetilmeksizin yapılması ortak menfaatimizedir. Suriye'de yardıma her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuluyor. Astana ortaklarımızdan da aynı anlayışı bekliyoruz. BM sınır ötesi mekanizması 6 ay süreyle uzatıldı. Suriye'nin tamamına yönelik yardımların planlanması için bu sürenin yeterli olmadığı açıktır. Yeni iş birliği geliştirmemize imkan sağlayan zirve toplantılarının daha çok icra edilmesinin faydalı olacağı aşikardır.

aw671200-06.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.