Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e cevap geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e cevap geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'in "Arayı düzeltmek istiyoruz, Ankara'nın adım atmasını bekliyoruz" açıklamasıyla ilgili ilk kez konuştu. Erdoğan, "Biz olumsuz bir karşılık vermedik" diyerek, Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, "Putin Atina ziyaretinde 'Arayı düzeltmek istiyoruz, Ankara'nın adım atmasını bekliyoruz' diyor, siz ne diyorsunuz" sorusuna şöyle cevap verdi:

"PUTİN'İN OLUMLU ADIMINA BİZ OLUMSUZ BİR YAKLAŞIM SERGİLEMEDİK"

"İlişkilerin bozulmasını biz istemedik. Sayın Putin'den olumlu bir adım geldi de biz olumsuz bir yaklaşım mı sergiledik? Neler yaşandığını herkes biliyor. Hava sahamızın sık sık ihlal edildiği, G20 zirvesi sırasında Putin'e aktardığımız bir konuydu.

Hatta denizde gemilerimizi de taciz etmişlerdi. Sayın Putin, bunlardan hiç haberi olmadığını söyledi. Benim yanımda Lavrov'a dönerek talimat verdi; 'Biz bu işi çözeceğiz' dedi. Ne var ki, o toplantıdan birkaç gün sonra, aidiyeti belirsiz bir uçak, hava sahamızı ihlal edince, uyarılara da yanıt vermeyince, angajman kurallarının gereği yapıldı."

"Uçağın düşürülmesi karargâha sorulmadan uygulamaya konulduysa burada bir soru işareti yok mu" sorusu karşısında ise Erdoğan, angajman kurallarının uygulandığını, yapılması gerekenin yapıldığını belirtti.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayır, angajman kuralları belli zaten. Hava sahamız ihlal edilmiş. Uyarılara rağmen ihlal devam ediyor. Bu durumda yapılacak olan belli. Radar kayıtlarını, Rusların askeri ataşelerine gösterdik. Rusların hadiseyi pilotun da vurulması gibi sunmaları gerçekle bağdaşmıyor.

Uçağın pilotu aslında sağ olarak kurtuluyor. Ama muhaliflerin eline düşüyor. Öldürülen pilotun naaşını, müzakereler neticesinde biz aldık. Naaşı almakla da kalmadık, tüm dini ritüellerin yerine getirilmesini sağladık. Dolayısıyla Türkiye olarak o hadisede üzerimize düşeni yerine getirdik."