Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'gaz merkezi' açıklaması: Büyük ihtimalle Türkiye bu işin bir hub’ı oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'gaz merkezi' açıklaması: Büyük ihtimalle Türkiye bu işin bir hub’ı oluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 'Türkiye'yi gaz merkezi yapalım' açıklamalarına karşı konuyla ilgili çalışmaların başladığını canlı yayında duyurdu

Rusya Devlet Başkaı Vladimir Putin, Türkiye'nin Avrupa'nın gaz merkezi olması için bir teklifte bulunmuştu.

Türkiye'nin enerji güvenliği ve Avrupa'ya tedarikte önemli bir merkez olma özelliği taşıma özelliği taşıdığını vurgulayan Putin'den sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konu hakkında çalışmalar için talimat verdiklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Haber canlı yayınında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyük ihtimalle Türkiye bu işin bir hub'ı oluyor. En yakın merkez olarak da şu an itibarıyla Trakya Bölgesi görülüyor ve oradan çıkış ve oradan Tabii Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak" dedi.

Doğalgaz için en yakın merkezin Trakya bölgesi olduğunu işaret eden Erdoğan, Trakya'dan Avrupa'ya dağıtımın yapılmasının daha mümkün olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: En yakın merkez olarak şu an itibarıyla Trakya bölgesi görülüyor ve oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak. Gaz merkeziyle ilgili olarak sayın Putin ile yaptığımız görüşmeden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız kapsamlı bir çalışmayı yapıyorlar. En yakın merkez olarak şu an itibarıyla Trakya bölgesi görülüyor ve oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak. Arkadaşlarımız çalışma başlattı. Zaten biz uzun zamandır enerji merkezi olma yolunda adım atıyoruz. Merkez olmak için tek kaynak yeterli olmaz. Bunu dağıtmak gerek.

Türkiye'nin enerji çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

SİNOP'A YENİ NÜKLEER TESİS

Almanya yenilebilir enerjiye geçeceğiz demişti. Nükleer enerjilerimiz devrede tutma gayreti içersindeyiz dediler. Kömür santralini kapatıyoruz dediler. Dedim ki yanlış yapıyorsunuz. Doğal gaz kriziyle birlikte Almanya yeniden termik santralle döndü. Biz ise hepsini yapıyoruz.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNİ AÇACAĞIZ

"Bizde hem termik santralimiz var hem 2023'ün sonlarında Akkuyu Nükleer Santrali'ni açacağız. Sinop'ta yeni bir 4 üniteli nükleer santral açacağız. Bunların her birinden yüzde 10 enerji temini sağlayacağız. Akkuyu bize 4800 megawatt enerji sağlayacak.",

Türkiye'de kurulacak gaz merkezi ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapıldığını ifaden Eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gaz merkezi görüşmeleri sürüyor. Bakanlığımız kapsamlı çalışmayı yapıyorlar. En yakın merkez olarak Trakya bölgesi görülüyor. Oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtım olacak. Azeri gazıyla alakalı hatlar var. Son Azerbaycan'a gidişimde İlham Bey ile görüştük. Oradan alıp geliştireceğiz. Göreve geldiğimizde ne sismik ne sondaj gemisi vardı. Berat Bey'in bakanlığı döneminde ilk alımlar yapıldı. Alırken kar ettik, şu anda fiyatları farklı bir noktada. Sondaj gemileri modern teknoloji ile Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız gibi farklı yerlere gidip doğal gazı çıkarıp ülkelere satma şansımız var. Değişik ülkelerden teklifler geliyor. Libya, "Bu işin içerisine girebiliriz" diyor. Tuna 1 kuyusundaki çalışmalar önem arz ediyor. Sakarya önem arz ediyor. Bunlar bütünleşiyor belli bir noktada. Gazı 2023'e yetiştirmek için ekiplerimiz yoğun çalışmalar içerisinde. Sondaj gemilerimiz sahada çalışıyor. İlk etapta 10 kuyu açacağız. Sahanın tam üretime geçmesiyle 40 kuyu ile sisteme vermiş olacağız. Filyos'ta tesisin inşası devam ediyor. BOTAŞ, gazı ulusal sisteme bağlamak için hattı bu ay içerisinde tamamlayacak. Fatih Sondaj Gemisi şu anda Çaycuma-1 dediğimiz arama kuyusunda çalışmaya başladı. Buradan İnşallah bir müjde bekliyoruz. Şu ana kadar Sakarya sahasında 540 milyar metreküp. Diğer tespitlerde bunu aşan yok. Son aldığımız sondaj gemisi 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. Çok güçlü bir gemi" açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.