Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize'de

Erdoğan, toplu açılış töreninde halka hitap etti: (2) "Türkiye'nin Suriye'de başlattığı operasyonu önlemek isteyenlerin, 15 Temmuz'un arkasında olmadığını söyleyenin ya dünyadan haberi yoktur ya da bizzat kendisi de bu işin içindedir. Aynı şekilde Başika'

RİZE (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Suriye'de başlattığı operasyonu önlemek isteyenlerin, 15 Temmuz'un arkasında olmadığını söyleyenin ya dünyadan haberi yoktur ya da bizzat kendisi de bu işin içindedir. Aynı şekilde Başika'daki Türk askerinden rahatsız olanlarla, ülkemizi Musul operasyonunun dışında tutmak için yırtınanlarla '15 Temmuz'un ilgisi yok' demek, milletin aklıyla alay etmek demektir. Bunu biz yutmayacağız." dedi.

Erdoğan, Rize Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün çıkışına "Zafer Anıtı" yapılacağını ve oraya şehitlerin isimlerinin yazılacağını belirtti.

Ankara'ya da "Zafer Anıtı" dikeceklerini bildiren Erdoğan, 15 Temmuz'u, "Şehitleri Anma Günü" ilan ettiklerini anımsatarak, "Unutmayacağız, unutturmayacağız. Çünkü bu bizim ikinci kurtuluş mücadelemizdir." ifadesini kullandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hiçbir imkanı, yolu, yöntemi istismar etmesine izin vermeyeceklerinin altını çizen Erdoğan, FETÖ'nün, PKK, DEAŞ, DHKP-C gibi bir terör örgütü olduğunu ifade etti.

"Kendini bu örgütün mensubu olarak gören herkes terör örgütü üyeliğini, sıfatını kabul ediyor demektir." diyen Erdoğan, 15 Temmuz'un sadece FETÖ teröründen ibaret olmadığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz'un, Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne, doğrudan varlığına yönelik topyekun bir saldırının ifadesi olduğunu vurgulayarak, "O gece darbeciler başarılı olmuş olsaydı sadece demokrasimiz rafa kaldırılmış olmayacaktı. Türkiye, tarihinin en ciddi işgal tehdidiyle karşı karşıya kalacaktı. Düşünebiliyor musunuz, cumhurbaşkanlığıyla, parlamentosuyla, hükümetiyle, Türk Silahlı Kuvvetleriyle, diğer güvenlik ve istihbarat kuruluşlarımızla velhasıl devlet ve millet olarak el ele mücadele verdiğimiz halde karşı karşıya olduğumuz tehlikelerin büyüklüğünü de sizler gördünüz." değerlendirmesini yaptı.

Türk milletinin 15 Temmuz'da büyük bir cesaret ve dirayet göstererek istiklaline ve istikbaline sahip çıktığını söyleyen Erdoğan, 15 Temmuz'un, FETÖ ile birlikte PKK'nın her gün askere, polise, koruculara, vatandaşlara yönelik saldırılarının şifresi olduğunu ifade etti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin Suriye'de başlattığı operasyonu önlemek isteyenlerin, 15 Temmuz'un arkasında olmadığını söyleyenin ya dünyadan haberi yoktur ya da bizzat kendisi de bu işin içindedir. Aynı şekilde Başika'daki Türk askerinden rahatsız olanlarla, ülkemizi Musul operasyonunun dışında tutmak için yırtınanlarla '15 Temmuz'un ilgisi yok' demek, milletin aklıyla alay etmek demektir. Bunu biz yutmayacağız. Ülkemize yönelik saldırılar 2013 yılından beri farklı görünümler altında, farklı kesimler kullanılarak ama kesintisiz şekilde yürüyor. Bu açık gerçeğe rağmen hala bu işlere 'tiyatro, oyun, mizansen' diyerek bu şekilde bakanların durumu artık gaflet çizgisini aşıp ihanet sınırlarına giriyor. Gezi'ye ağaç, 17-25 Aralık'a hukuk, PKK'nın çukur eylemlerine sivil direniş diyenler 15 Temmuz'u sığdıracak kılıf bulmak için beyhude uğraşıyorlar. Bu mızrak hiçbir çuvala sığmaz."

Türk milletinin kendisine ve kendisini temsil edenlere yönelik tehditlerin hepsinin teşhisini koyduğunun altını çizen Erdoğan, Suriye için sabrettiklerini belirtti.

DEAŞ'ın çocukları canlı bomba olarak eğitime aldığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep'teki terör saldırısını hatırlattı. Erdoğan, Gaziantep'te, 14 yaşındaki bir çocuğa Arjantinli futbolcu Messi'yi çok sevdiği için onun formasını giydirerek üzerine bombayı bağladıklarını ve saldırının böyle gerçekleştirildiğini aktardı.

- "Dabık'a ilerliyoruz"

Gaziantep'teki terör saldırısında 56 kişinin şehit olduğunu ve 100 kişinin de yaralandığını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hastanede kendilerini ziyaret ettiğimizde tabloyu gördük, dedik ki 'Artık bu iş bitti, şimdi ılımlı muhaliflerle birlikte Cerablus'a giriyoruz.' Cerablus'a girdik, arkadan El Rai'ye girdik. Şimdi ilerliyoruz, nereye? Dabık'a ilerliyoruz ve orada 5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge olarak ilan edeceğiz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ama ülkemizde 3 milyon mülteci var. Onlara yer hazırlayalım, onlar topraklarına dönsünler, onları güvenli şekilde orada yaşatalım, atacağımız adım bu. Teklifimizi koalisyon güçlerine yaptık. Şu anda Suriye'de beraber yürüyoruz. Fakat rahat durmuyorlar ki şimdi Irak'ta başladılar. Şimdi 'Musul'u alacağız' diyorlar. Kusura bakmayın Musul'un ne DEAŞ terör örgütüne ne de başka terör örgütlerine verilmesine müsaade etmeyiz. Diyorlar ki, 'Irak merkezi yönetiminin buna müsaade etmesi lazım.' Irak merkezi yönetimi önce başının çaresine baksın. Bugüne kadar DEAŞ'i niye Irak'a, Musul'a soktu. Neredeyse Bağdat'a girecekti DEAŞ terör örgütü. Neredesin Irak'ın merkezi yönetimi.

Şu anda koalisyon güçlerine bugün Dışişleri Bakanım, Lozan'da teklifi yapacaklar. Biz, koalisyon güçleriyle beraber DEAŞ terör örgütüne ve diğer terör örgütlerine karşı orada mücadeleye varız. Başika üssümüz konusunda da kimse konuşmasın. Bu üs orada duracaktır, duracaktır. Çünkü Başika aynı zamanda Türkiye'ye olacak terör saldırıları için bir sigortadır. Bizimle dayanışma içerisinde olan samimi müttefiklerimize sesleniyorum; Irak merkezi yönetimi beni ziyarete geldiği zaman, ey Başkan İbadi, böyle konuşmuyordun. Bizden orada böyle bir üs kurulmasını isteyen sendin. Daha sonra senin savunma bakanların gidip oraları ziyaret etti. Şimdi ne oldu da değiştin? Hangi üst akıl sana talimat verdi de havan değişti. Öyle bize kuru sıkı atmaya, meydan okumaya kalkma. Bu yol farklı bir yol. Biz kendimizi bu yola farklı adamışız. Gerekli görüşmeleri yapıyoruz."

- "Ezidiler, teröristlerle işbirliği yapmayın"

Irak merkezi yönetiminin, samimi davrandığında kendilerinden samimiyet göreceğini dile getiren Erdoğan, "Samimi davranmazsa bizim Irak halkıyla sorunumuz yok ama bu yönetim mantığıyla sorunumuz var." dedi.

Kuzey Irak'ta, Peşmergelerle ve Kuzey Irak yerel yönetimiyle dayanışma içerisinde olunduğunu vurgulayan Erdoğan, orada mezhep çatışmasına sıcak bakmadıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ezidiler, bak teröristlerle iş birliği yapmayın. Şu anda ülkemde bu kadar Ezidi'yi kamplarda biz besliyoruz. Kapılarımızı biz size açtık. 'Hristiyan' demedik, ayrım yapmadık, kapımızı açtık ama şimdi bazı yanlış oyunların içerisine giriyorsunuz. Bu yanlış oyunlar size kar değil zarar getirir." diye konuştu.

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :