Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da

Erdoğan, toplu açılış töreninde halka hitap etti: (6)- "Fiili bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun zemini 2007 yılında cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği ile oluşturulmuştur. Şimdi milletim ne diyor? Yapılan kamuoyu

KONYA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fiili bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun zemini 2007 yılında cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği ile oluşturulmuştur. Şimdi milletim ne diyor? Yapılan kamuoyu araştırmalarına baktığımızda milletim 'başkanlık sistemi' diyor. Milletim diyor. Ben de diyorum ki parlamentodaki siyasi partilerimize, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi?' Milletin. Gelin millete götürelim. Eğer milletim bu işe 'evet' diyorsa 'hayırlı olsun' diyelim ve başkanlık sistemine adımı atalım." dedi.

Erdoğan, Kılıçarslan Şehir Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, milletin her türlü tehdide ve saldırıya karşı iradesine, özgürlüğüne, demokrasisine, geleceğine sahip çıktığını söyledi.

"Marmaray, şu anda İstanbul Boğazı'nda Marmaray'dan, 3 yılda geçen insanların sayısı ne kadar oldu biliyor musunuz?" diye soran Erdoğan, "160 milyon, denizin altından 160 milyon. Şimdi Avrasya Tüneli bitiyor, inşallah 20 Aralık'ta onu açıyoruz, oradan da otomobiller geçecek. Geçen günü kontrole gittik, hamdolsun bitiyor. Bu tabi 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün yükünü ne yapacak, azaltacak." diye konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de açılışını yaptıklarını, dört gidiş dört geliş şeklinde dünyanın en geniş köprüsü olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortasından da yüksek hızlı tren geçecek. Nereden nereye, ama yine bitmedi, bir de ne yaptık İstanbul'u İzmir'e bağlıyoruz; ne ile Osmangazi Köprüsüyle hamdolsun onun açılışını da yaptık." ifadesini kullandı.

- "Çanakkale Köprüsü, şimdi onu yapacağız"

Yatırımlarla ilgili önlerinde iki önemli adım olduğunun altını çizen Erdoğan, Çanakkale'ye giden vatandaşların Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan da Avrupa'ya deniz ulaşımı dışında kara yolu köprüsünden de geçeceklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"18 Martta inşallah yeni bir adım atıyoruz, Çanakkale Köprüsü, şimdi onu yapacağız. Bir taraftan da Karadeniz'i Marmara'ya Kanal İstanbul ile bağlayacağız, onun da adımını atıyoruz. Bu millet engel tanımayacak, Allah'ın izniyle bunların hepsini aşacağız. Yeter ki inan, yeter ki azmet. İnandın, azmettin mi evelallah tekeden bile süt çıkartırsın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin 2007'de vesayete karşı kendilerine destek olduğunu, 2014'te milletin Cumhurbaşkanlığı görevini şahsına tevdi ettiğini, bu millete daha çok çalışma, daha çok mücadele sözü verdiklerini söyledi.

- Başkanlık sistemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine karşı canı pahasına mücadele veren bu millete karşı sorumluluklarının kat ve kat arttığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Fiili bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun zemini 2007 yılında cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği ile oluşturulmuştur. Şimdi milletim ne diyor? Yapılan kamuoyu araştırmalarına baktığımızda milletim 'başkanlık sistemi' diyor. Milletim diyor. Ben de diyorum ki parlamentodaki siyasi partilerimize, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi?' Milletin. Gelin millete götürelim. Eğer milletim bu işe 'evet' diyorsa 'hayırlı olsun' diyelim ve başkanlık sistemine adımı atalım. Sorun şahsımdan kaynaklanmıyor, şahsımın yönetim anlayışından kaynaklanıyor, istiyorum ki patinaj yapmayalım, hızla yola devam edelim, çünkü yapacağımız çok iş var. Onun için de ülkenin ve milletin meseleleri konusunda aktif bir rol oynamaya mecburuz ve zaman kaybına da tahammülümüz yok. Bunun için hızla adım atmamız lazım. Artık siyaset kurumunun millete verilmiş sözlerden de hareketle bu verilen sözü yerine getirmek görevidir, diye düşünüyorum. Onun için bir sonraki seçimde milletin karşısına siyasi partiler çıktığında yaptıklarının ve yapamadıklarının hesabını vermek mecburiyetindedir."

Millete verdiği sözlerin gereğini yerine getirdiğini, getirmeye de devam edeceğini anlatan Erdoğan, "Ama bizim sistemimiz, Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanlığı makamını daha çok vesayet sistemi altına alıyor ve bundan dolayı burada bir sıkıntı var. 2007'de hukuken, 2014'ten itibaren fiilen bizatihi kendisi siyasi konumda olan Cumhurbaşkanlığı uygulaması sistemin restorasyonunu zorunlu hale getiriyor. Esasen biz eskiden beri özellikle de 2011 yılından itibaren bu sorunun çözümünü de içeren yeni bir Anayasa yapılması gerektiğini söylüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin sivil siyasi kurumları eliyle yeni bir anayasa yapabileceğini, bunu hak ettiğini söylediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda nihai sözü işte millet söyleyecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından alandakilere "Buna hazır mıyız, hazır mıyız?" diye sordu. Alandakiler de "Evet" diye karşılık verdi. Erdoğan, "Eyvallah, millet hazırsa mesele yok. Siyaset kurumunun yeni anayasa ve başkanlık konusunda inisiyatif alması partilerimizi zayıflatmaz tam tersine güç kazandırır." diye konuştu.

- Konya'ya yapılan yatırımlar

Konya'ya kazandırılan eserlere yönelik de Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanı, meclis üyeleri, mühendisler ve diğer emeği geçen herkese şahsı ve milletin adına teşekkür ettiğini söyledi.

Erdoğan, Konya'nın daha fazla yatırımlara layık olduğunu, bunların da peyder pey yapılacağına inandığını belirterek, yeni büyükşehir kanunuyla Konya'nın Avrupa'daki pek çok ülkeden daha büyük şehir konumuna geldiğini ifade etti.

Konya'nın kazandığı şehir stadıyla artık buradan "dünyaya caka sattığı"nı dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, stada gelenlerin maşallah dediğini, çok da çevreci bulduklarını, burada yapılan müsabakalarda Türk Milli Takımı'nın da Konyaspor'un da aynen devam edeceğini bildirdi.

Erdoğan, "Tarihi birikimi ve dinamizmi ile Konya her zaman Türkiye'ye örnek olmuş, Türkiye'nin önünde gitmiş bir şehrimizdir. Bu kadim şehir layık olduğu bu hizmetleri de alacaktır." dedi.

- Tesislerin toplu açılış kurdelesi kesildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, grup başkanvekilleri, milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Konya'da yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Açılış esnasında, Seydişehir-Alacabel Tüneli'nde bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a video konferans aracılığıyla bağlanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alacabel Tüneli'nin temel atma töreninin bugün gerçekleştirileceğini belirtirken, bu bağlantı esnasında tünelin tamamlanmış halinin görselleri paylaşıldı.

Erdoğan, "Ben gerçi biliyorsunuz, pek temel atmam ama Konya özellikle olduğu için buradayım. İnşallah Rabbim açılışında da beraber olmayı bizlere nasip eder. İnşallah bitince böyle olacak." dedi.

Video konferans aracılığıyla tünel hakkında bilgileri aktaran Bakan Arslan da, "Özellikle Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan Kuzey-Güney koridorunun tamamlayıcısı, Konya'yı Seydişehir ve Akseki üzerinden Antalya'ya bağlayacak, Alacabel geçidini, 'kışın geçit vermez' geçidini iki tane tüp tünelle, 7 bin 360 metrelik iki tünelle birbirine bağlayacak, 19 kilometrelik, 215 milyon lira yatırım bedelli bir proje." diye konuştu.

Konya Şehir Hastanesi temel atma töreni için de Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a video konferans aracılığıyla bağlanıldı.

Erdoğan, "Şu anda adeta Konya'nın merkezinde sayılabilecek şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait olan bir yeri başbakanlığım döneminde şehir hastanesi için tahsis etmiştik. Bu, bir milyon metrekareyi aşkın bir alanda. Şu anda gerçi 838 yatak olarak gözüküyor ama bu bini aşacak inşallah. Konyamıza böyle dev bir hastaneyi inşallah kazandırıyoruz. Şu anda Sağlık Bakanımız karşımızda, milletvekillerimiz yanında." dedi.

Şehir Hastanesinin şu anki hali ve bittiğinde zamanki durumuna yönelik görüntüler hakkında bilgi veren Erdoğan, vatandaşların tezahüratları üzerine, "Biz de Konya ile gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Akdağ da, video konferans üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimatla şehir hastanesinin bin-bin 200 yatağa kadar arttırılma imkanının olacağını belirtti.

Bağlantıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet, toplu açılış kurdelesini kesti.

- Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a toplu açılış törenindeki halka hitabında eşi Emine Erdoğan ile AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da eşlik etti.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :