Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da

Erdoğan, toplu açılış töreninde halka hitap etti: (4)- "Bazıları diyor ki '15 Temmuz'un ardından yapılan operasyonlarda ölçü çok geniş tutuluyor. Çok fazla insan mağdur ediliyor.' Kusura bakmasınlar, kimse mağdur edebiyatı yapmasın. Asıl mağdurlar 241 şeh

KONYA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bazıları diyor ki '15 Temmuz'un ardından yapılan operasyonlarda ölçü çok geniş tutuluyor. Çok fazla insan mağdur ediliyor.' Kusura bakmasınlar, kimse mağdur edebiyatı yapmasın. Asıl mağdurlar 241 şehidimizin yakınları. Asıl mağdurlar, 2 bin 194 gazimizin yakınları. Katillerin yakınları mı mağdur? Bu ülkeyi bu hale sokanların yakınları mı mağdur? Bu ne mantık, böyle şey olabilir mi? Şu anda yapılan işlemler 15 Temmuz gibi bir ihanet karşısında yapılabileceklerin asgarisidir" dedi.

Erdoğan, Kılıçarslan Şehir Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, bazılarının 15 Temmuz'u Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçekleştirdiğine inanmadığını, inanmak istemediğini söyledi.

Bazılarının da darbenin başarılı olmaması nedeniyle pişmanlık duyduğunu ancak "hakikatin güneş gibi ortada olduğunu" dile getiren Erdoğan, "Artık bunları biz yutmuyoruz" ifadesini kullandı. Erdoğan, FETÖ'nün PKK'dan daha tehlikeli olduğunu, herkesin bunu görmesi gerektiğini vurguladı.

FETÖ'ye bakışın Milli Güvenlik Kurulunda alınan kararla diğer terör örgütlerinden farklı olmadığını belirten Erdoğan, PKK'ya, DEAŞ'a bakışla FETÖ'ye bakışın aynı olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendi itikadi sapkınlıkları, kendi hayal dünyaları sadece onları ilgilendirir. Bizim inancımızda, samimiyetle Rabbimize yönelmeleri halinde tövbe kapısı herkese daima açıktır. Devletimizin şefkat kolları da herkese açıktır. Gelsinler bildiklerini anlatsınlar, pişmanlıklarını dile getirsinler; hukuk onlara bir kolaylık sağlar. Marmaris'te bu kardeşinizi, eşimi, damadımı, kızımı, torunlarımı öldürmeye gelenler, soruyorum; bunlar yakalandıkları zaman bizim güvenlik güçlerimiz bunları öldürdü mü? Ne yaptı? Aldı yargıya teslim etti. Bizde intikam hırsı yok. Ama biz bir şeye inanıyoruz, nedir o? 'Azizün züntikam' olan Allah'tır."

İdam taleplerini hatırlatan Erdoğan, bunun da haklı bir talep olduğunu söyledi.

"Batı ne derse desin beni ilgilendirmiyor, beni milletim ilgilendiriyor." diyen Erdoğan, dünyanın büyük bir çoğunluğunda idam cezasının bulunduğunu anımsattı.

İdam kararını parlamentonun vereceğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletim şu anda parlamentoya teklif yapıyor. Ne diyor, idam. Öyleyse parlamento nasıl idamı kaldırdıysa bu defa da bunu tartışmalıdır, ondan sonra da kararını vermelidir. İdam kararını veriyorsa icra gereğini yapmalıdır. Bana gelirse ben onaylarım. Kanaatimi bu kadar erken açıklıyorum. Niye? Ben 241 şehidimizi, terörde Mehmetlerimizi şehit edenlerin, onların o katillerini, Yasin Börülerin katillerini unutmam. Onlar bunun bedelini ödemelidir ve bunların af yetkisi bize ait değildir. Bunlara af yetkisi, onların annelerine, babalarına, onlara aittir. Bu konuda biz konuşamayız, bu konuda Batı konuşamaz."

Yasaların idam konusunda yetkiyi parlamentoya verdiğine dikkati çeken Erdoğan, parlamentonun vereceği karar doğrultusunda adımlar atılacağını belirtti.

- "Yapılabileceklerin asgarisidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan operasyonlara değinerek şunları söyledi:

"Bazıları diyor ki '15 Temmuz'un ardından yapılan operasyonlarda ölçü çok geniş tutuluyor. Çok fazla insan mağdur ediliyor.' Kusura bakmasınlar, kimse mağdur edebiyatı yapmasın. Asıl mağdurlar 241 şehidimizin yakınları. Asıl mağdurlar, 2 bin 194 gazimizin yakınları. Katillerin yakınları mı mağdur? Bu ülkeyi bu hale sokanların yakınları mı mağdur? Bu ne mantık, böyle şey olabilir mi? Şu anda yapılan işlemler 15 Temmuz gibi bir ihanet karşısında yapılabileceklerin asgarisidir. Türkiye darbe girişimleri, terör saldırıları karşısında dahi hukuk devleti ilkesinden taviz vermeyen, adalet terazisini gözeten bir ülkedir. Bu kardeşinizi öldürmeye gelenler yakalanıyor ama onu öldürmüyorlar, yargıya teslim ediyorlar."

Türk milletinin tüm gece üzerine ateş açan, gözlerinin önünde onlarca, yüzlerce masumu katleden darbecileri sabah güvenlik güçlerine teslim ettiğini hatırlatan Erdoğan, güvenlik güçlerinin de tüm gece boyunca üzerine bomba ve kurşun yağdıranları adalete teslim ettiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cezaevlerindeki işkence iddiaları fiilen yalandır. Diğer mahkumlar hangi şartlarda cezaevinde kalıyorlarsa onlar da aynı şartlarda barındırılıyor. Darbe girişimine maruz kalmamıza rağmen, devletimizin ve milletimizin yüzünü kızartacak hiçbir hadiseye meydan vermeden bu süreci yürüttük, yürütüyoruz. Elbette eksikler olabilir, yanlışlar çıkabilir. Tespit edilir edilmez bunlar konusunda da gereken yapılıyor ve yapılacaktır. Ama mağduriyet edebiyatıyla 15 Temmuz'un hesabının sorulmasının önüne geçmeye çalışanlar varsa beyhude yere uğraşıyorlar, kusura bakmasınlar." diye konuştu.

15 Temmuz'un hesabının sorulması konusunda yapılanların, yapılabileceklerin en asgarisi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, darbe girişimi başarılı olsaydı FETÖ mensuplarının kendilerine ve Türk milletine neler yapabileceklerini çok iyi bildiklerine işaret etti.

- "Millete haksızlık ve ihanet olur"

Türk milletinin cesur ve kararlı duruşu olmasaydı Türkiye'nin Suriye, Irak ve geçmişteki Lübnan gibi iç savaş ateşiyle yanan bir ülke haline gelmiş olacağını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi böyle bir uçuruma yuvarlamak isteyenler görevden alınmış, mahkemede hesap vermek üzere tutuklanmış, finansman kaynaklarına el konmuş, çok mu? Hiç kimse şu gerçeği aklından çıkarmasın: Bugün Türkiye eğer böyle güven içerisindeyse, bugün Konya'da bu şekilde sizlerle hasret giderebiliyorsak, Suriye'de, Irak'ta bekamıza yönelik tehditlere karşı kararlı bir mücadele yürütebiliyorsak işte o FETÖ alçaklarından büyük ölçüde temizlendiğimiz için. Daha temizlik şart, görevden almalar şart, olması lazım. Bunlar olmadan sırtımızı nereye dayayacağız? Terör örgütlerine, eğer bugün dünyayı onlara dar ediyorsak bunu önce Rabbimin inayetiyle, onunla birlikte milletimizin 15 Temmuz'da gösterdiği kahramanca duruşa borçluyuz. Asıl bu darbenin hesabını hakkıyla sormamak milletime haksızlık olur, hatta ihanet olur. Bunun için de diyoruz ki FETÖ'nün de PKK'nın da DEAŞ'ın da ülkemizin ve milletimizin düşmanı kim varsa onların da kökünü kurutmadan bu mücadele bitmeyecek."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :