Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Japonya'da

Erdoğan ve Japonya Başbakanı Abe ortak basın toplantısı yaptı (2)- Cumhurbaşkanı Erdoğan: - "Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin altyapı çalışmaları hızla devam ediyor. İstanbul'un müstesna bir yerinde bin dönüm kadar araziyi bu üniversite için

TOKYO (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, İstanbul'un müstesna bir yerinde bin dönüm kadar araziyi bu üniversite için tahsis ettiklerini bildirdi.

Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, dost ve stratejik ortak Japonya'yı Cumhurbaşkanı olarak ziyaret etmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Kendilerine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla teşekkürlerini ileten Erdoğan,  geçen yıl Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 90. yılının kutlandığını anımsattı. Bu vesileyle 2014 yılında, Başbakan olduğu dönemde, o yıl için ilk yurtdışı ziyaretini Japonya'ya gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, bu yıl da Türk-Japon dostluğunda çok önemli yer tutan Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya seyahatinin 125. yıl dönümü olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu müstesna yıl dönümünü düzenlenen etkinliklerle, anlamına, önemine ve tarihimizdeki yerine yaraşır şekilde idrak ediyoruz. Bu fırsattan yararlanarak Ertuğrul Fırkateynimizin açıklarında battığı Kuşimoto'daki Ertuğrul Deniz Şehitleri Anıtı'nın bakımını yapan Oshima İlkokulu'nun küçük öğrencilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Ortak mirasımızı başüstünde tutarak hem aziz şehitlerimizin hatırasına sahip çıkıyor hem de Türk-Japon dostluğumuzun yeni nesillere aktarılmasında öncülük ediyoruz. 

Dün Tokyo'ya intikalimizin ardından ilk olarak Japon Parlamentosu Japonya-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Toshihiro Nikai'yi ve milletvekili dostlarımızı  kabul ettik. Bugün Waseda Üniversitesi'nde fahri doktora unvanını kabul ettim. Japonya'nın en köklü ve prestijli eğitim kurumlarından biri Waseda Üniversitesi'nce böyle bir unvana layık görülmek beni ziyadesiyle memnun etti, onurlandırdı. Ardından önce İmparator Akihito ile bir aya geldik ve dostum Başbakan Abe ile başbaşa ve heyetler arası görüşmeler yaptık. Tüm bu görüşmelerde özellikle ikili ilişkilerimizin stratejik boyutlarını ele aldık. Uluslararası gündemdeki başlıca konuları, özellikle terörle ilgili konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Bu konuda değerli dostum Abe ile hemfikir olduğumuzu gördüm. Kuşkusuz ekonomik ve ticari işbirliğimiz Türkiye-Japonya ilişkilerinin en önemli boyutlarından birini oluşturuyor. Bu konuda da geçmiş projelerimizi, devam eden projelerimizi de değerlendirdik, gözden geçirdik."

- İki ülke ekonomik ilişkileri

Erdoğan,  2014 ziyaretinden sonra başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşmasına ilişkin resmi müzakerelerde kaydedilen olumlu gelişmelerden memnuniyet duyduklarını söyledi. 

Ziyaret kapsamında iki ülkenin iş adamlarını bir araya getirdiklerini belirten Erdoğan, ortak iş konseyi yuvarlak masa toplantısı ile Türkiye Yatırım Tanıtım Seminerinin, ikili ekonomik ve ticari münasebetlerinin gelişmesine katkı sağladığına inandığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede önde gelen Japon firmalarının başkan ve yöneticilerini de ayrıca kabul ettiğini bildirdi. 

Recep Tayyip Erdoğan, ziyareti sırasında Japon İmparatoru Akihito ve eşine, eşiyle birlikte ziyaretinde yaptığı görüşmelerin verimliliği, Başbakan Abe ile birlikte Japon üst düzey yetkililerle görüşmelerde ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her iki ülkede de güçlü bir iradenin var olduğunu gördüğünü söyledi. 

Türkiye'nin bu yıl G20'nin Dönem Başkanlığını yaptığını anımsatan Erdoğan, "Liderler Zirvesi 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da gerçekleşecek. Bu arada ayın 13'ünde Abe ile İstanbul'da - fevkalade bir durum olmazsa - bir araya geleceğiz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için önemli olduğunu belirttiği, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini vurgulayarak, İstanbul'un müstesna bir yerinde bin dönüm kadar bir araziyi bu üniversite için tahsis ettiklerini anlattı. 

Erdoğan, Abe ile 13-14 Kasım tarihlerinde İstanbul'da, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya seyrini ve Japon vatandaşlarının 1987 yılında THY ile Tahran'dan tahliye edilmelerini konu alan "Ertuğrul 1890" filminin de galasına katılacaklarının altını çizdi.

Gerek bugünkü ziyaretinin gerekse Abe'nin gelecek ay gerçekleşecek Türkiye ziyaretinin ülkeler arasındaki köklü bağları daha da güçlendireceğine inandığını kaydeden Erdoğan, "Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabul için şükranlarımı sunuyorum, bu vesileyle tüm Japon halkına en kalbi selam ve muhabbetlerimi sunuyorum" diye konuştu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı