Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında

Erdoğan: (4)- "G20 kapsamında 17 ülkenin lideri ile başbaşa ikili görüşmelerim oldu. Bu görüşmeler ortalama en az yarım saat sürdü. Bazıları 1-1,5 saati buldu. Bu başbaşa görüşmelerin dışında heyetler arası görüşmeler de yapmış olduk. Toplama baktığınız z

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında 17 ülkenin lideriyle başbaşa görüşmeleri olduğunu belirterek, "Bu görüşmeler ortalama en az yarım saat sürdü. Bazıları 1-1,5 saati buldu. Bu başbaşa görüşmelerin dışında heyetler arası görüşmeler de yapmış olduk. Toplama baktığınız zaman 23 görüşme yaptık" dedi.

Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevapladı. 

Bir soru üzerine Türkiye'nin, G20 Liderler Zirvesi'nde başarılı bir organizasyon gerçekleştirdiğini dile getirerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikramların saat 02.00-03.00'lere kadar devam ettiğini, Türkiye'de eksiklik olmayacağının gösterildiğini ifade ederek, "Bazı misafirlere organizasyonu nasıl bulduklarını sorduğumda, 'Daha nasıl olacak' dediler.' Bu bakıldığında belki çok ince bir şey ama o inceliği yakalamak, o bam telini bu milletin evladının ortaya koymasıyla süreç devam etti. O bakımdan hepsine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Tüm personelin yorulma bilmeden sürekli koştuğunu anlatan Erdoğan, güler yüzlerinin hiç eksik olmadığını, herkesin işini büyük bir ciddiyetle yaptığını anlattı.

Erdoğan, G20 toplantılarının yapıldığı bölgedeki tüm otellerin işletmecilerine de teşekkür ederek, şunları söyledi: 

"Onlar da bunu bir milli mesele olarak ele aldılar ve otellerini de sonuna kadar bu hizmete sundular. Toplamda 70 otel hizmet verdi. Güven konusunda en ufak bir arıza yaşanmadı. Bundan dolayı o bölgedeki yatırımcılara da ayrıca teşekkür ediyorum. 40 bin civarında hizmet veren insan vardı. Hepsi bu hizmeti yürekten ve coşkuyla verdi. Bizim bu sektörle iftihar ettim. Çünkü her taraf pırıl pırıldı. Bir eksiklik olduğunda anons yapıldı ve eksiklikler anında giderildi." 

- "Azerbaycan toplantıya önemli katkılar sundu" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20'ye asli üye ülke sayısının 19+1 olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin ev sahibi olarak Azerbaycan'ı ekstra davet ettiğini ve Azerbaycan'ın da toplantıya önemli katkılar sunduğunu belirtti. 

Erdoğan, zirveye katılan ülke ve uluslararası kuruluş sayısının 33'e yükseldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Zirvede yapılan toplantı sayısı 5. İkisi ana toplantıydı, üçü çalışma yemeği şeklindeydi. Hepsine de başkanlık yaptım ve toplantıları sağlıklı bir şekilde geçirdik. Zirveyle ilgili bir milyon tweet atıldı. Birinci çalışma yemeğinde kalkınma ve iklim değişikliği konuları ele alındı. Birinci oturumda ise kapsayıcı büyüme, küresel ekonomi, büyüme stratejileri, istihdam ve yatırım stratejileri konuları öne çıktı. İkinci çalışma yemeğinde küresel sınamalar, terörizm ve mülteci krizi değerlendirildi. Bazıları mülteci krizi ile terörizmi karıştırıyor. Bunları birbirinden ayırmamız lazım. Terörizm ayrı bir şey, mülteci olayı farklı bir şey. Mültecilik, terörizm niye var? Bunları iyi düşünmek lazım. Öyle bir mülteci akımı vardı ki, yoksulluktan yapar. Ama terörizm her zaman yoksullukla iç içe değildir. Çok farklı girdi ve çıktıları vardır. O nedenle bunları birbirinden ayırmak gerekiyor. Bir diğer oturumda finansal düzen, uluslararası vergi, yolsuzlukla mücadele ve IMF reformu ele alındı. Üçüncü çalışma yemeğimiz ise ticaret, enerji, bildirgenin kabulü ve Çin dönem başkanlığının sunuşu şeklinde ilerledi. Bizden sonra Çin, G20 dönem başkanlığını alacak."

- "Bakışı derin olanların işidir, başını kuma sokanların işi değildir" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbaşa yaptığı görüşmelere de değinerek, "17 ülkenin lideri ile başbaşa ikili görüşmelerim oldu. Ortalama en az yarım saat sürdü. Bazıları 1-1,5 saati buldu. Bu başbaşa görüşmelerin dışında heyetler arası görüşmeler de yapmış olduk. Bu görüşmelere bizim bakanlarımız ve o ülkelerin bakanları katıldı. Bunların dışında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüştüm. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker görüşmemiz oldu. Toplama baktığınız zaman 23 görüşme yaptık" diye konuştu. 

Erdoğan, G20 liderleri olarak, ülke ekonomilerinin potansiyel büyümesini yükseltmek, istihdam oluşumunu desteklemek, dayanıklılığı güçlendirmek, kalkınmayı teşvik ve politikaların kapsayıcılığını artırmak için beraber hareket etmeyi sürdürmek konusunda karar aldıklarını vurguladı. 

Bu dönemde üç ana başlık getirdiklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Kapsayıcılık, uygulama ve yatırım. Biz kapsayıcılığa da bir anlayış getirdik. 'Kadın20, Genç20 ve adalet kavramını buraya oturtalım, bunların hepsini kapsayıcılık içinde değerlendirmeye alalım' dedik ve bu işlendi. Kapsayıcılığı büyümeyle de bir araya getirmek suretiyle Çin kendi başlıkları arasına aldı. Bir şeyler yapıyorsunuz ama bunu uygulama noktasında takibi yapılamazsa netice alamazsınız. G20 Sekretaryası'nın bunu takip etmesi lazım. Bunu karar altına aldık. Üçüncüsü yatırımlar. Bu yatırımlar nelerdir? Alt yapı yatırımları. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için 2030 hedefli olarak belirlenen rakam 80 ile 100 trilyon dolar arasında. Bu rakam nereden gelecek? Bu konuda atılması gereken bir adım var. Aslında Türkiye, bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Kamu-özel işbirliği ile bu başarılabilir. Örneğin 3. havaalanını yapıyoruz. Burada 12 milyar avro devletin cebinden çıkmayacak. Özel sektör bunu yapacak. Ama burayı işlettiği 25 yıl süresince de 22 milyar avro da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne kira ödeyecek. İşte mesele bu. Projenin tamamı 2023'te bittiğinde 150 milyon hatta 200 milyona çıkacak yolcu kapasitesi olacak. Dünyanın ilk üç havalimanından biri olacak. 2018'in ilk çeyreğinde ilk etabı bitiyor. Bize artık Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları yetmiyor. Bu adımları atmamız şart ve attık. Aynı şekilde 3. köprü."

- "Marmaray'da 100 milyon yolcu taşındı"

Marmaray'da 29 Ekim 2013'ten bu yana 100 milyon yolcu taşındığını belirten Erdoğan, "Kimse farkında mı bunun, değil. İstanbul'un trafiği şu an 'Yandım Allah dedirtiyor mu?' dedirtiyor. Bir de bunların trafikte olduğunu düşünürsek, halimizin ne olduğunu anlayın. Aynı şekilde İstanbul-İzmir otoyolu. Onun da köprüsü hızla bitmek üzere. Bunların hepsi kamu-özel sektör çalışmaları. Aynı şekilde bunları yaparsak dünya alt yapısını da güçlü kılarız. Çanakkale'de törenlere gittiğimizde hep sıkıntı yaşıyoruz. Ama şimdi orada köprüyü yaptığımız zaman o sıkıntılar olmayacak. İzmir'e giden gelip İstanbul'dan üzerinden geçmeyecek. Avrupa'dan gelen direkt İzmir'e geçecek." 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bütün bu çalışmaların "başını kuma gömenlerin değil, bakışı derin olanların işi" olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin gerekli adımları attığını ve G20'de Türkiye'nin bu anlamda güzel bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı