Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'da

Erdoğan, toplu açılış töreninde halka hitap etti: (2) - "Gönlümüze dar da gelse biz her ülkenin fiziki sınırlarına saygı duyuyoruz. Hiçbir ülkenin egemenlik hakkıyla ilgili en küçük bir sorunumuz bulunmuyor. Bizim derdimiz oralarda yaşayan kardeşlerimizin

BURSA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyet bizim ilk değil, son devletimizdir. Bu devletin sınırlarını gönüllü olarak kabul etmiş de değiliz. Onu da söyleyeyim. Unutulmamalıdır ki cumhuriyeti kuran kadronun çok önemli bir bölümünün dahi doğduğu, büyüdüğü topraklar yeni devletimizin sınırları dışında kalmıştır." dedi.

Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen toplu açılış töreninde halka hitap etti.

Son olarak 15 Temmuz ihanetini yaşadıklarını hatırlatan Erdoğan ancak ondan önce bu milletin önüne duvar gibi örülen çok önemli bir yanlış olduğuna dikkati çekti.

"Tek parti döneminde bu millete yapılan en büyük yanlış, insanlarımızın tarihiyle, geçmişiyle, kültürüyle, medeniyetiyle bağlarının zayıflatılmasıdır." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakınız, bugün biz Suriye deyince, Irak deyince, Kırım deyince, Batı Trakya deyince, Bosna deyince birileri sanki uzaydan gelmiş gibi yüzümüze bakıyor. Hatta daha da ileri gidip tam bir cahil cesaretiyle 'Türkiye'nin Irak'la, Bosna'yla ilişkisi ne olabilir' diyebiliyorlar. Halbuki bugün başka dünyalardan bahseder gibi sözünü ettiğimiz bu coğrafyalar bizim canımızın birer parçasıdır. Gaziantep'le Halep'i, Rize'yle Batum'u, Edirne'yle Gümülcine'yi, Kırcaali'yi, Bursa'yla Üsküp'ü birbirinden farklı düşünmek mümkün mü? Evet, bu şehirler fiziki olarak başka ülkelerin sınırları içindedir ama bizim gönül sınırlarımız oraları kapsayacak şekilde geniştir."

"Ellerin yurdunda çiçek açarken, bizim ile kar geliyor gardaşım. Bu hududu kimler çizmiş gönlüme, dar geliyor, dar geliyor gardaşım." dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gönlümüze dar da gelse biz her ülkenin fiziki sınırlarına saygı duyuyoruz. Hiçbir ülkenin egemenlik hakkıyla ilgili en küçük bir sorunumuz bulunmuyor. Bizim derdimiz oralarda yaşayan kardeşlerimizin, oralarda bulunan ecdat yadigarı mirasın korunmasıdır." ifadelerini kullandı.

- "Atalarımızın ayak izi, yattığı mezar var"

Tüm bu coğrafyanın her köşesinde bu milletin atalarının ayak izi ve yattığı mezarlar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şu anda dünyanın 30 ayrı ülkesinde ise şehitlikleri olduğunu söyledi.

"Bunlar bizden kopuk olabilir mi?" diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Balkan türküsünde, "Prizren'in meşhur camisi Sinan Paşa/Mübarek bayrağımız atarlar aşağıya/Bağırdılar yaşa kral, yaşa/Aman Sultan Reşat gel, bizi kurtar/Verdiğin idareyi vermiyor küffar." denildiğini aktardı.

Sinan Paşa Camisi'ni restore etmenin kendilerine nasip olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cezayir'den Prizren'e kadar her yerde aynı acının farklı ifadelerini görüyoruz. Esasen biz, geçtiğimiz 100-150 yılda yaşadığımız acıları ve kayıpları yüreğimize gömmüş bir milletiz. Bu acılar burada. Bunu unutamayız." dedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Çünkü bizim kültürümüz, yaşadığımız sıkıntı ne kadar büyük olursa olsun, böyle vakur bir duruş sergilememizi gerektiriyor. Kültür, sıradan bir olay değil. Nedir kültür? Kültür, ecdattan devralınan maddi ve manevi mirasın tümüdür. Biz o mirası yok farz edemeyiz. Onun için duygularımızı ağıtların, türkülerin, manilerin satırları arasında inceden inceye ifade etmişizdir. Birileri de çıkmış, bize geçmişimizi toptan unutturmaya çalışıyor. Biz unutsak da tarih unutmuyor. Karşımızdakiler hiç unutmuyor. Maalesef bir dönem bu büyük milleti, bu millet sıradan bir millet değil, kendi tarihinden, geçmişinden koparmak için kasıtlı bir politika izlenmiştir. Uzun yıllar boyunca öyle çarpık bir eğitim sistemi uygulanmıştır ki ilkokulda, ortaokulda, lisede okuduğu kadarıyla tarihinden haberdar olan bir evladımız bu ülkenin ve bu milletin geçmişinin 90 yıldan ibaret olduğunu sanır.

İşte bize ne okuttular biliyor musunuz? Şimdi artık yok tabii, 'yat yat uyu, uyu uyu yat.' Bizi öyle yetiştirmeye çalıştılar. Uyuya uyuya, yata yata bir nesil büyür mü? Olsa olsa karpuz tarlasında karpuz büyür."

Aynı anlayışın çocukları, "Atalarımız bin yıl boyunca Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya girmişler, sonra da Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ile yollarına devam etmişler." şeklinde çarpık durumla karşı karşıya bıraktığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halbuki aradaki uzun dönemde bu topraklara Türkiye ismini veren Anadolu Selçukluları, ardından 3 kıta, 7 iklimde hüküm sürmüş, tarihin gördüğü en büyük devletlerden birini kuran Osmanlılar var." diye konuştu.

- "Biz nereden 780 bin kilometrekareye geldik?"

Alandaki gençlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz nereden 780 bin kilometrekareye geldik biliyor musunuz?" sorusunu yöneltti.

Yaklaşık 20 milyon kilometrekareden buraya gelindiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bakın, nereden nereye? Daha şurada 8-9 yıl öncesi sıkıştığımız yer burası ama cumhuriyetin ilanı ile onun 8-9 yıl öncesine gittiğimizde yapı ortada. Yine nereden nereye geldik. Aynı dönemlerde muhtelif yerlerde hüküm sürmüş, devlet statüsündeki pek çok Türk beyliğini saymıyorum bile. Cumhuriyet bizim ilk değil, son devletimizdir. Bu devletin sınırlarını gönüllü olarak kabul etmiş de değiliz. Onu da söyleyeyim. Unutulmamalıdır ki cumhuriyeti kuran kadronun çok önemli bir bölümünün dahi doğduğu, büyüdüğü topraklar yeni devletimizin sınırları dışında kalmıştır. Neyi kastettiğimi anlıyorsunuz değil mi? Uzun yıllar yaşadığımız kesintisiz savaşların, kayıpların etkisi ile biraz nefes alabilmek, kendimizi toparlayabilmek için o dönemde buna 'Tamam' denmiş olabilir. Asıl yanlış, dönemin tartışmalı şartları içinde yapılan bu fedakarlığa teslim olup devlet ve toplum hayatını buna göre inşa etmeye kalkışmaktır.

İşte bunu kabul etmiyoruz. Böyle bir şey yok. Artık bu yanlış tarih ve medeniyet algısından vazgeçilmesi gerektiğini söylüyoruz. Devlet tarihimiz şu cumhurbaşkanlığı forsunda temsil edilen 16 devletin tarihidir. Oradaki yıldızların her biri bir devleti ifade eder."

Türklerin 2 bin 200 yıllık geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Coğrafyamızdaki varlığımızın mihengi 1071 Malazgirt Savaşı, hemen ardından 1075 yılında kurulan Anadolu Selçuklu Devleti'dir. Dolayısıyla bu yıl cumhuriyetimizin 93. yıl dönümü ile Anadolu Selçuklu Devleti'nin 941'inci, Osmanlı'nın 717'nci yıl dönümlerini de kutluyoruz çünkü bunların hepsi de Türkiye başlığı altında kurulmuş, yaşamış devletlerdir." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :