Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: "Dünya döndükçe Azerbaycan hür olacak"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: "Dünya döndükçe Azerbaycan hür olacak"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Dünya döndüğü sürece Azerbaycan hür ve müstakil olacak, bölgesine refahı sağladığı gibi bütün...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Dünya döndüğü sürece Azerbaycan hür ve müstakil olacak, bölgesine refahı sağladığı gibi bütün dünyaya da katkı sağlayacak" dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı şerefine "Son İclas" (Son Oturum) belgeselinin Türkiye galası düzenlendi. Cermodern Sanat Merkezi'nde düzenlenen gala, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. Galanın açılış konuşmasını yapan Topçu, 28 Mayıs 1918'de 100 yıl önce, Tiflis şehrinde Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası'nın, Azerbaycan Cumhuriyeti Devletinin bağımsızlığını ilan ettiğini anımsattı. Azerbaycan'ı tanıyan ilk devletin Osmanlı Devleti olduğunu dile getiren Topçu, Kafkas İslam Ordusu'nun 15 Eylül 1918'de Bakü'yü işgalden kurtardığını aktararak, 23 ay yaşayan o devletin doğunun ilk demokratik cumhuriyeti kabul edildiğini, kendi parasını basmaya başladığını, cumhuriyetin ırk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanıdığını ifade etti.

"Dünya döndükçe Azerbaycan hür olacak"

Türkiye'nin istiklal mücadelesi sürerken, Azerbaycan devletinin 28 Nisan 1920'de Sovyet işgaliyle son bulduğunu paylaşan Topçu, belgeselde bu sürecin işlendiğini aktardı. Topçu, "Dünya döndüğü sürece Azerbaycan hür ve müstakil olacak, bölgesine refahı sağladığı gibi bütün dünyaya da katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ise Azerbaycan'ın kuruluşunun 100. yılını kutladıklarını hatırlattı. Azerbaycan'ın dünyanın her yerinde diplomatik temsilcilikleri olduğunu dile getiren İbrahim, ekonomik rekabette dünyada 36'ncı sırada yer aldıklarını ve Azeri ordusunun dünya klasmanında 50'nci sıralarda bulunduğunu bildirdi. Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin köklü bir geçmişe dayandığını ifade etti. İki ülke arasındaki yatırımları değerlendiren İbrahim, İzmir Aliağa'da geçen hafta açılan Star Rafinerisine de değinerek, bu yatırımın Azerbaycan'ın en büyük yatırımı olduğunu kaydetti.

Programda Cumhurbaşkanı başdanışmanları Yalçın Topçu ve Gülnur Aybet'ın yanı sıra, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, eski TBMM başkanları Cemil Çiçek ve Hikmet Çetin, büyükelçilik temsilcileri, yabancı misyon şefleri, Azeri vatandaşlar ve öğrenciler de yer aldı. Program sinevizyon gösteriminin ardından Azeri milli mutfağından ikramların verildiği resepsiyonla sona erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı