Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Van mitingi

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Van mitingi

Erdoğan: (4)

VAN (AA) - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "CHP'nin milletvekilleri, İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde paralel yapının emniyet uzantılarının sorgulandığı adliyede şov yapıyor. Ergenekon Davası'nda şov yapıyorlardı. Balyoz Davası'nda şov yapıyorlardı. Başörtüsü özgürlüğüne bunlar karşı çıkıyorlardı. Şimdide kalkmış, gitmiş Pensilvanya ihanet çetesine sahip çıkıyorlar" dedi. 

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçim kampanyası kapsamında Van'daki Hastane Caddesi'nde düzenlenen mitingde, vatandaşlara hitap etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır'da "Sizden beklediğimiz desteği alamadık" diye sitemde bulunduğunu belirten Erdoğan, "Tamam da siz bu bölgeye ne yaptınız ey CHP. Siz yasaklar, kısıtlamalar, yoksulluk getirdiniz, baskı, zulüm getirdiniz. Çözüm sürecinin önüne adeta duvar oldunuz. HDP işte böyle bir CHP ile ittifak arayışına giriyor, çünkü HDP'nin de CHP'den hiçbir farkı yok" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakınız İstanbul Çağlayan'da CHP'nin milletvekilleri, İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde paralel yapının emniyet uzantılarının sorgulandığı adliyede şov yapıyor. Ergenekon Davası'nda şov yapıyorlardı. Balyoz Davası'nda şov yapıyorlardı. Başörtüsü özgürlüğüne bunlar karşı çıkıyorlardı. Şimdide kalkmış, gitmiş Pensilvanya ihanet çetesine sahip çıkıyorlar. Nerede Türkiye aleyhine, özgürlük, demokrasi aleyhine bir hadise varsa CHP milletvekilleri orada. Hem darbecilerle, ırkçılarla, çözüm sürecinin hasımlarıyla iş tutuyor, hem de gelip Diyarbakır'da sitem ediyor, halkı suçluyor. Bu seçimde iki aday var. Bir; milletin adayı. İki; vesayetin, statükonun adayı. Bir; yeni Türkiye'nin adayı. İki; eski Türkiye'nin adayları. İşte onun için Van çok dikkatli olacak. Van inanıyorum ki hizmet, eser siyasetine oy verecek. Van, inanıyorum ki yeni Türkiye diyecek. Vanlı kardeşim inanıyorum ki eski Türkiye'nin, vesayetin, statükonun adaylarına değil, CHP, MHP zihniyetindeki HDP'ye değil, milletin adayına oy verecek."

"Türkiye'nin yıldızını sizler parlatacaksınız, sizler yücelteceksiniz. Ay yıldızlı bayrağımızı inşallah sizler yücelteceksiniz" diyen Erdoğan, alandakilere "Van, buna hazır mı?" sorusunu yöneltti. 

"Van yeni Türkiye diyor mu? Yeni, güçlü Türkiye'ye evet mi? Türkiye'nin gücüne güç katmaya evet mi? Çözüm sürecine güç katmaya evet mi? Milletin adayına evet mi? Kim o aday?" sorularını da soran Erdoğan, aldığı yanıtlar karşısında, "Maşallah. İnşallah Van'da sandıkları patlatmaya var mıyız?" dedi.  

 

-"Allah'tan başka kimseye can borcumuz yok"

Seçimlere 12 gün kaldığını hatırlatan Erdoğan, "Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Sizden bir şey istiyorum, korkuyu, korkutacaksınız. Bizim, Allah'tan başka kimseye can borcumuz yok. Ben Van'ın bu tercihini alkışlıyorum. İnanıyorum ki Van'dan vesayete, statükoya, oy yok. Van'dan ayrımcı partilere oy yok. Van, 'kardeşlik' diyor. Van 'yeni, büyük Türkiye' diyor. Allah sizlerden razı olsun" diye konuştu.

 

-Yurt dışında oy kullananlara uyarı

Gümrük kapılarında oy verme işlemlerinin 26 Temmuz'da, yurt dışında yaşayanların bulundukları yerlerde oy verme işlemlerinin de bugün başladığını hatırlatan Erdoğan, bir uyarı yapmak istediğini belirtti. 

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızın eğer Türkiye'ye giriş, çıkış yapıyorlarsa gümrüklerde oy kullanmalarını tekrar hatırlatmak istiyorum. Giriş yaptıkları sırada, oyunu kullanamayan vatandaşlarımız bulundukları yerlere en yakın oy kullanılabilen 44 gümrük kapısından herhangi birine gidip oyunu kullanabilir. Yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın da bulundukları ülkelerde kurulan sandıklarda, aldıkları randevuya göre ki şu anda bütün randevular verilmiş durumda, randevu alamayanlar internetten YSK'nın sitesinden bunu öğrenebilirler. Oy kullanmalarını rica ediyorum. Vatandaşlık haklarını iyi değerlendirmelerini rica ediyorum."

Kendileri için ülkenin "doğusu batısı, kuzeyi, güneyi" diye bir ayrım olmadığını ifade eden Erdoğan, 81 vilayetin tamamına en güzel hizmetleri kazandırmanın gayreti içinde olduklarını vurguladı.

Türkiye'yi 2023'e hazırladıklarını anımsatan Erdoğan, geçen 12 yılda Van'ı ve ilçelerini defalarca ziyaret ettiğini söyledi. 

Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Sizin şu anda HDP'nin adayının seçim kazanma ihtimalinin olduğuna inanıyor musunuz? Böyle bir şey var mı? Dolayısıyla oyları zayi etmenin de anlamı yok. Zaten daha birinci turda silkelenecek. Ama burada, gümbür gümbür bu kardeşinize vereceğiniz destek, inanıyorum ki Van'ı çok daha farklı bir yere taşıyacaktır. Aynen referandumda yaptığınız gibi, referandumda nasıl 'evet'e mührü bastıysanız, nasıl yüzde 90'ı yakaladıysanız, ben inanıyorum ki bunda da bunu yakalayacaksınız. Biz iyi günde de kötü günde de Vanlı kardeşlerimizin yanında olduk. Hizmetlerimizle, Van'ı kalkındırdık. Yaptığımız hastanelerle, okullarla, köylere, mezralara kadar ulaşan yollarla, Van'ın herbir kilometre karesine ulaştık. 12 yılda Van'a 15 katrilyon liralık yatırım yaptık."

Erdoğan, yatırımların kurumlara göre dağılımlarını anlattı. 

 

-"36 kilometre nere 436 kilometre nere?"

Depremden sonra yeni bir Van inşa ettiklerini anlatan Erdoğan, şehir hastaneleri, konutlar, camiler, öğrenci yurtları, sağlık tesisleri yaptıklarını, Van'ı ayağa kaldırdıklarını kaydetti. 

Çok sayıda tesisin yapımına devam ettiklerini de belirten Erdoğan, 300 yataklı kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi ile 500 yataklı şehir hastanesinin yapımına da devam ettiklerini ve şehir hastanesini gelecek yıl tamamlayıp hizmete açacaklarını bildirdi.

Ayrıca Van'a kamu-özel ortaklığıyla 450 yataklı şehir hastanesi ve 100 yataklı merkez onkoloji hastanesi de yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, bunların da proje safhasında olduğunu ve altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti. 

Van'a 2002 yılına kadar 79 yılda sadece 36 kilometre bölünmüş yol yapıldığını ancak son 12 yılda 436 kilometre yol yaptıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"36 kilometre nere 436 kilometre nere? Kardeşlerim farkımız bu. Van-Bitlis Yolu'nun tamamını bölünmüş yol olarak tamamladık. Bu güzergahta bulunan Kuzgunkıran Tüneli birinci tüpünü biliyorsunuz tamamladık. İkinci tüp tünelin de altyapı çalışmaları devam ediyor. Esendere Sınır Kapısı'na ulaşımı sağlayan Hakkari karayolu bağlantısının yarısını tamamladık. Kalan kesimleri de etap etap bitiriyoruz. Güzergah üzerinde bulunan Güzeldere Tüneli ve Başkale Çevre Yolu'nun yapım çalışmaları da devam ediyor. Aynı şekilde Van Çevre Yolu'nda da çalışmalar süratle devam ediyor. Van Gölü'nün kenarında bir tersane yaptık. Şu anda Van'da iki geminin inşaası süratle devam ediyor. İnşallah önümüzdeki aylarda yeni gemileri de hizmete veriyoruz. İskeleleri de yeniledik. Van'ı, Van Gölü'nü bu mahrumiyetten kurtarıyoruz. Van Ferit Melen Havalimanı'nı da yeniden ele alarak yenileyip genişletiyoruz. Havalimanındaki çalışmaları inşallah yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz."

Erdoğan, halkın teveccühüyle cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Van'da devam eden ve başlayacak tüm projelerin takipçisi olacağını bildirdi.

 

-"Başlamış hiçbir proje yarım kalmayacak"

Başlamış hiçbir projenin yarım kalmayacağını, akamete uğramayacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Bu kardeşiniz ülkemin ve milletimin tüm meseleleriyle ilgilenecek, bunun için koşturacak ter dökecek bir cumhurbaşkanı olmaya talip. Sizlerden, milletimden bunun için destek istiyorum" dedi. 

Erdoğan, 10 Ağustos'un Türkiye için milat olacağına dikkat çekerek, "İradenize sahip çıkın, tehditlere, baskılara, yalan ve iftiralara asla boyun eğmeyin, aldanmayın. İlerde çocuklarınıza, torunlarınıza bir şey söyleyeceksiniz; 10 Ağustos'ta biz tarih yazdık, halkın oylarıyla belirlenen cumhurbaşkanını benim oylarım seçti' diyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Seçimin ve kullanılacak oyların hayırlı olmasını dileyen Başbakan Erdoğan, dualarda Gazze'nin, Mısır'ın, Libya'nın, Suriye'de Irak'taki mazlumların, Diyarbakır'da evlatları için eylem yapan annelerin de unutulmamasını istedi.

 

-Sanatçı Göğebakan'a Allah'tan rahmet diledi

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Rabbim yar ve yardımcımız olsun, Allah bizleri utandırmasın, mahçup etmesin. Bize Allah yeter, bize millet yeter, bize Türkiye yeter. Milli irade, milli güç, hedef 2023. Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda, şimdi dinlediğim tüm şarkılarda bana Van yeter, bize Türkiye yeter. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Allah yar ve yardımcımız olsun. Bu arada biliyorsunuz bu sabah, dinlediğiniz o 'Uzun Adam' türküsünün, şarkısının bestekarı Murat Göğebakan kardeşimiz ebedi aleme yürüdü. Allah rahmet etsin. Rabbim mekanını cennet eylesin. Ramazanın son iftarlarından bir tanesinde İstanbul iftarında hastaneden çıktı yanımıza geldi. İftarı yaptık, son görüşmemizdi, tekrar hastaneye döndü. Öyle de bu davaya aşıktı, bizlere sevdalıydı. Yarın inşallah cuma namazından sonra Fatih Camisi'nde cenaze namazını kılacağız ve Adana'ya uğurlayacağız. Ruhu için el-Fatiha."

 

-Mitingden notlar

Erdoğan'ın konuşmasının ardından olimpiyatlarda tekvando şampiyonu olan Vanlı sporcu Nur Tatar, Erdoğan'a olimpiyatlarda giydiği formayı ve altın madalyayı takdim etti.  

Mitinge Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik ve Abdulhamit Gül, AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Binali Yıldırım, Van ve çevre illerin AK Partili milletvekilleri ile Büyük Birlik Partisi Van İl Başkanı Emin Muçir de katıldı. 

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı