Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, İzmir'de

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, İzmir'de

İhsanoğlu: "10 Ağustos'ta Türkiye çok önemli karar verecek. Sırf cumhurbaşkanlığı meselesi değil. Türkiye, istikrar için imtihan verecek. İstikrar devam etsin mi yoksa istikrar sona ersin mi?"

İZMİR (AA) – Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye'nin 10 Ağustos'ta çok önemli bir karar vereceğini belirterek, "Sırf cumhurbaşkanlığı meselesi değil. Türkiye, istikrar için imtihan verecek. İstikrar devam etsin mi yoksa istikrar sona ersin mi?" dedi.

İhsanoğlu, Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Burada konuşan İhsanoğlu, Türkiye sanayisinin yüzde 31'i, ticaretinin ise yüzde 18'ini temsil eden İzmir'in verdiği 350 milyon dolarlık verginin yüzde 2'sini geri alabildiğini belirtti.

Ülkede son yıllarda büyük kalkınma hamlelerinin olduğunu, son 12 sene içerisinde milli gelirin 3 bin dolardan 10 bin dolara yükseldiğini dile getiren İhsanoğlu, son 4 yılda ise dar gelir tuzağı içerisinde kalındığını savundu. 10 bin dolar sınırının yükselemediğini, büyüyen hasılanın dağılımında adaletsizlikler olduğunu öne süren İhsanoğlu, Türkiye'nin bu modeli gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.

İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye, 10 Ağustos'ta büyük bir imtihanla karşı karşıyadır. 10 Ağustos'ta Türkiye çok önemli karar verecek. Sırf cumhurbaşkanlığı meselesi değil. Türkiye, istikrar için imtihan verecek. İstikrar devam etsin mi yoksa istikrar sona ersin mi? Türkiye maceralara ve risklere mi sürüklensin? Türkiye'nin vereceği karar budur. Hepimizin arzusu Türkiye'nin ekonomik gelişmesinin istikrar içinde yürümesidir. Gerek sanayinin gerek ticaretin büyümesi için istikrarı temin etmek lazım. İstikrar olmadan, ekonomi gelişmeden huzur olmaz. İstikrar olmadan ülkede gerginlik giderilemez."

- "Toplum, gerginlik, cepheleşme, zıtlaşma istemiyor"

Türkiye'nin, huzur, güven istediğini vurgulayan İhsanoğlu, "Toplum, gerginlik, cepheleşme, zıtlaşma istemiyor. Türkiye, bütün olarak, 76 milyonun yek vücut hareket etmesini istiyor. Halbuki biz son yıllarda biraz tuhaf bir noktaya geldik. 'Toplumun yarısı bana destek versin, ben o destekle istediğimi elde edeyim, hükümeti kurayım, iktidarı kurayım bu benim için yeterli...' Bu noktadan sonra bu olamaz. Hele cumhurbaşkanının, devletin başının bu lüksü yoktur. Ülkeyi, bu riske sürüklemek mümkün değildir" diye konuştu.

İhsanoğlu, "Türkiye'nin 10 Ağustos'ta kararını vermesi lazım. Bu kararın muhakkak istikrardan, huzurdan yana ve toplumda güven tesisine matuf olması lazım" dedi.

İhsanoğlu, cumhurbaşkanı adaylığını milli görev olarak kabul ettiğini ifade ederek, hiçbir zaman makam, ikbal peşinde olmadığını, 2 partiyle başlayan uzlaşmanın bugün 10 partiye kadar yükseldiğini söyledi.

Türkiye'nin istikrarsızlığa, maceraya tahammülünün olmadığını vurgulayan İhsanoğlu, son yıllarda Ortadoğu'yla olan ticari ilişkilerin çok zarar gördüğünü, ticaretin İsrail üzerinden yürütüldüğü bir ortamda siyasilerin sabahtan akşama kadar İsrail'e lanet yağdırdığını savundu.

-"Sorun çözen mi sorun yaratan mı?"

Milliyetçiliğin söylenmeyip yapılması gereken bir kavram olduğunu dile getiren İhsanoğlu, "Siz bunu bağırarak söylediğiniz zaman başkalarınınkini de kabartıyorsunuz. O zaman sizin önünüzü de keserler. Türkiye bunun ceremesini çekiyor. Türkiye itibar kaybetti. Bizim pilotlarımız, diplomatlarımız, tır şoförlerimiz rehin tutuluyor, başkalarınınki değil. Terör gruplarına terörist diyemiyoruz. O hale geldi. Sabahtan akşama kadar Gazze'yle ilgili bağırıp çağırıyoruz ama bir dirhem ilaç gönderemiyoruz, battaniye, çadır gönderemiyoruz. Çünkü gönderecek kapılar kapalıdır. O zaman biz başkalarını suçluyoruz. Öbür taraftan cesaret konusunda tebrik, takdir alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk milletinin "Çankaya'ya sorun çözen birini mi, sorun yaratan birini mi seçeceğim" kararıyla karşı karşıya bulunduğunu belirten İhsanoğlu, Türkiye'de vesayet olduğunun söylendiğini anımsatarak, "Hangi vesayet, 12 seneden bu yana devam eden statüko ve vesayet. Bir gazeteci bana 'siz vesayetin temsilcisisiniz' dedi. Dedim ki 'ben cumhurbaşkanı seçildiğimde vesayeti sayın Abdullah Gül'den mi alacağım'. 7 seneden beri cumhurbaşkanı olan sayın Gül,  statükonun temsilcisi mi? 12 sene önce YÖK Kanunu çok kötü şekilde tenkit ediliyordu. Mağduriyetten, haksızlıktan bahsediliyordu. Peki 12 sene içinde YÖK Kanunu'nu niye değiştirmediniz ?" dedi.

İhsanoğlu, herkesin sandığa giderek oy kullanmasını ve oylarına sahip çıkmasını isteyerek, seçimde hedeflerinin yüzde 60 oy oranı olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinliğe, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile vatandaşlar katıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı