Çukurova'da soğuk hava karpuz fidelerini kuruttu

Çukurova'da soğuk hava karpuz fidelerini kuruttu

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: - "Fidelerin kuruması hasadı bir miktar geciktirebileceği gibi rekolteyi de olumsuz etkileyecek"

ADANA (AA) - Turfanda karpuz yetiştiriciliğinin önemli merkezi olan Çukurova'da, etkili olan soğuk hava karpuz fidelerinin kurumasına neden oldu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yazılı açıklamasında, Türkiye'de yıllık üretilen karpuzun yaklaşık dörtte biri, turfanda üretimin ise neredeyse tamamının gerçekleştirildiği Adana'da, soğuk hava şartlarından dolayı ekili alanların zarar gördüğünü belirtti.

Sahil kenarında ocak ayı ortalarında, ovada ise şubat ayı başında ekimi yapılan turfanda karpuz fidelerinin, Çukurova'da sıfırın altına düşen hava sıcaklığından dolayı büyük zarar gördüğünü kaydeden Doğan, "Don olayı turfanda karpuz ekiminin başladığı günden bu yana ara ara devam etti. En son 18 Şubat Cumartesi günü sıfırın altında 3 dereceye düşen hava sıcaklığı, üreticiye son darbeyi vurdu. Turfanda karpuz fidelerinin ekildiği sahil kenarındaki yüksek tüneller ile ovadaki ısıtmalı olmayan alçak tünellerde büyük hasar oluştu." ifadelerini kullandı.

Doğan, aşırı soğukların 7 bin dekar arazide yüzde 60, 15 bin dekar arazide ise yüzde 15 civarında kayba yol açtığını aktararak şöyle devam etti:

"Henüz çok küçük olan fideler aşırı soğuktan kurudu. Şimdi bu alanlara yeniden fide ekilmesi lazım. Bu da hem zaman alacak hem de üretici için maliyet artışına yol açacak. Çünkü fidenin adedi 1,5 lira, dekara 300'ün üzerinde fide ekimi yapıldığı düşünüldüğünde bu dekar başına 450-500 lira ek maliyet demek. Fidelerin kurumasından dolayı karpuz fidesine talep arttı. Henüz ekim yapmayan karpuz üreticileri de göz önüne alındığında, mevcut fideler tükendi. Bu da üretici için ayrı bir sorun. Fidelerin kuruması hasadı bir miktar geciktirebileceği gibi rekolteyi de olumsuz etkileyecek. Adana'da geçtiğimiz yıl 6 milyon ton olan karpuz üretimi de 5 milyon ton civarına gerileyecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :