Çukurova Kitap Fuarı

7. Çukurova Kitap fuarı 14-19 ocak günleri Adana’da düzenlendi. Her yıl katıldığım fuarlardan biridir Çukurova Kitap Fuarı. Türkiye Yazarlar Sendikasının standında kitaplarımı imzaladım. Standta Çukurovalı yazar dostlarım vardı. Onlar aynı zamanda Çağdaş Yaşam Dergisinin çevresinde toplanmış edebiyat gönüllüleri. Mehmet Taşar, Duran  Aydın, Ali Ozanemre bu dergiye yıllardır omuz veren insanlar. Sanal dünyadan tanıştığım Demet D. Doğan ve Başak H. Ekmekçi ile de bu standda tanıştım.

Yan tarafımızda Edebiyatçılar Derneği’nin standı vardı. Yıllarca Adana’da eğitimcilik yapan, Aykırı Sanat Dergisine omuz veren Arslan Bayır, Alanya’dan gelmiş bu standta kitaplarını imzaladı. Arslan bayır yıllardır edebiyat dergiciliğine omuz vermiş bir eğitimci yazar. Alanya’da da Güncel Sanat Dergisini yayınlıyor.

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği bütün kitap fuarlarına katılarak açtıkları standlarda üyelerinin imza günlerine katılmalarını sağlarlar. Söyleşi vb. değişik etkinliklerde bulunurlar. Türkiye Yazarlar Birliği ülkemizin dört büyük yazar örgütünden biri olmasına karşılık hiçbir kitap fuarına katıldığını görmedim.

Fuar süresince Çukurovanın yetiştirdiği değerli yazar Orhan Kemal doğumunun 100. yılı nedeniyle panel ve söyleşilerle anıldı. Fuarın en çok izlenen bölümü de Orhan Kemal sergisi oldu. Orhan Kemal’in fotoğrafları, eserlerinden seçme metinler ve kitap kapaklarıyla değişik bir sergi oluşturulmuş.

Fuara 200 ü aşkın yayınevi, 300 e yakın yazar katılmasına karşılık, gerçek edebiyatın kitap fuarlarından da kovulmakta olduğunu görmek gerçekten üzücüydü. Yazar örgütleri ve hala inadına edebiyat ,diyen küçük yayınevleri daracık standlara sığınmışlardı. Birkaç büyük yayınevi vardı ama fuarın ağırlığını dershane yayınları, yayıncıları teşkil ediyordu. Gerçek edebiyata düşmanlığın temelleri yıllar önce atılmıştı.

Selim İleri gerçek edtebiyatın yerine Kerime Nadir’leri övmeye başladığında edebiyatın başına gelecekleri az çok tahmin etmiştim. Edebiyat için direnen küçük yayınevleri birer birer kapanırken büyük sermaye girdi işin içine. Sonra da edebiyat adına fantastik bir yolculuğa çıkardılar kitap okurunu.

Güzel etkinlikler yapıldı fuar boyunca. İlk etkinlik Nebil Özgentürk’ün yazıp yönettiği, Sanatımızın Hatıra Defteri “Orhan Kemal Bölümü”ydü. Bazı söyleşi ve panel başlıklarını vermek bile yeterli fuarların önemini anlatabilmek için.

Yaşamı ve Eserleri ile Orhan Kemal, Postmodrn zamanlarda Aşk ve Edebiyat, Çukurova’dan bir Orhan Kemal Geçti, Günümüzde Öykücülük, Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal, Klasik Kürt Edebiyatı, vb. Söyleşi ve panellerin yanısıra her gün birkaç şiir dinletisi de yapıldı.

Son olarak belirtmek istediğim şey şu, Tüyap sonuçta ticari bir kuruluş ama kitap fuarlarının asıl amacı nitelikli, iyi kitabı okurla buluşturmak. İyi kitabın yerini dershane yayınları alacak olursa önümüzdeki yıllarda kitap fuarlarının kapısına kilit vurmak zorunda kalabilirler.

img_9107.jpg

img_9118.jpg

img_9127.jpg

img_9169.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.