Çukurcalı çocuklar hayallerini bir kitapta topladı

Çukurcalı çocuklar hayallerini bir kitapta topladı

Hayy Kitap bünyesinde yazar Elif Ayla ve çizer Elif Yemenici'nin rehberliğiyle Hakkari Çukurcalı 36 çocuğun kaleme aldığı "Zap Suyu Düşleri" adlı kitap okurlarla buluştu- Yazar Elif Ayla:- "Çocukların anlattıkları şeyleri görmeye, bir çatı kurmaya çalıştı

İSTANBUL (AA) - Hakkarili çocuklar 10 yıl sonraki hayallerini, hikayeleştirerek bir kitapta topladı.

Çukurca Kaymakamlığı ve Çukurca Belediyesi desteğiyle, Hayy Kitap bünyesinde yazar Elif Ayla ve çizer Elif Yemenici'nin rehberliğiyle Hakkari Çukurcalı 36 çocuğun kaleme aldığı "Zap Suyu Düşleri" adlı kitap okurlarla buluştu.

Akademi Beyoğlu'nda gerçekleştirilen kitabın tanıtım toplantısında konuşan yazar Elif Ayla, kitabın çok önemli bir proje olduğuna vurgu yaparak, "Genelde Türkiye, özelde Çukurca için bir hayal kurduk ve içinde çocuklar olsun istedik. Onlar içerisinde öyle olsun ki biz onlar için düşünmeyelim, hayal etmeyelim dedik. Çünkü biz zaten onlar için her şeyi düşünüyoruz. Bu defa onlar hayal etsin diye düşündük." dedi.

- "Çocukların hayallerine bazen kelimeler yetmedi"

Ayla, proje başlangıcında çocuklara "10 yıl sonra Çukurca, Türkiye ve dünya için ne istiyorsun? Nasıl olsun?" diye sorular sorduklarını belirterek, şunları anlattı:

"Sorulardan sonra çocuklar hayallerini bize anlattılar. Biz de Elif Yemenici ile birlikte onların anlattıkları şeyleri görmeye, bir çatı kurmaya çalıştık elimize çıtaları alarak ve onlar ne diyorsa, onların rehberliğiyle çıtaları çakarak, içini doldurmaya başladık. Bazen kelimeler yetmedi. Bir yazar olarak projede en zorlandığım taraf buydu. Çocukların duygularını tam olarak anlatacak kelimeler zaman zaman yoktu. Biz de onlara 'peki bunu başka nasıl anlatabilirsin' diye sorunca, tarif ettikleri şeyleri tasvir ettiğimizde, anlatmaya çalıştıkları 'Zap Suyu Düşler'ine hikayeler olarak girdi."

Kitabı tasarlarken zorlu bir süreç geçirdiklerini ifade eden Ayla, "Umarım bizim bu kadar severek, aşkla yaptığımız şey okurların elinde kıymetli olsun. Çocuklarımız severek okusun." diye konuştu.

- "Çukurcanın tüm köylerinde kitap kafeler oluşturduk"

Çukurca Kaymakamı Temel Ayca da yapılması gereken en büyük yatırımın çocuklara olması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bunu farkettikten sonra 2017'de kaymakamlık ve belediye olarak ortak bir protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesinde 'Çukurca Eğitim Kalitesini Arttırma Projesi' ortaya çıktı. Proje kapsamında okullarımızın çevrelerinin, sınıfların düzenlenmesine gayret ettik. Her okulda bir kütüphane oluşturduk. En sonda bir kitap-kafe projesi yaptık. Şu anda sadece Çukurca'nın merkezinde değil, tüm köylerimizde kitap-kafeler oluşturuldu. Yani görevimiz süresince elimizden geldiği kadar eğitime destek verdik. Bu kitap çalışması da bu projenin içerisindeydi. Çocuklarımızın bu çalışma vasıtasıyla İstanbul'da olmalarını da çok anlamlı buluyorum."

Toplantı sonunda çocuklar kitaplarını imzaladı.




Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :