Çubuk'ta Hıdırellez Etkinlikleri

Çubuk'ta Hıdırellez Etkinlikleri

Çubuk Kaymakamı Şahin:

ANKARA (AA) – Ankara’nın Çubuk ilçesinde "Hıdrellez Şenlikleri ve Yarışmaları" yapıldı.

İl Kültür Müdürlüğü’nün destekleri ve Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün düzenlediği şenlik, Çubuk 2 Barajı’nda gerçekleştirildi.

Hıdır ile İlyas Peygamberin buluştuğu gün ve yaz mevsiminin gelişini karşılamak amacıyla düzenlenen şenlik, sabah erken saatlerde Atatürk Parkı'ndan Çubuk 2 Barajı’na kadarki yaklaşık 7 kilometrelik mesafenin yürünmesiyle başladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının konserinin ardından yapılan açılışta konuşan Çubuk Belediye Başkanı Acehan, geçmişte insanların Hıdrellez gününde Çubuk Çayı’na gelerek dileklerde bulunduğunu söyledi.  

İlçenin doğal güzelliklerinin tanıtımının yanında geleneklerinin de yaşatılması için programı düzenlediklerini vurgulayan Başkan Tuncay Acehan, ’’Geçmişte halkımız şu aşağıdaki Çubuk vadisi etrafında ki ağaçlıkların altında ve çay boyunca bugün piknik yapar, herkes kendi özel dileğinde bulunurdu. Biz hem o unutulmaya yüz tutmuş geleneğimizi yaşatmak hem de Çubuk’umuzun doğal güzelliklerini Çubuk Barajını, Karagölümüzü, yaylarımızı Ay Kayası, Kışlacık Yaylası, Yıldırım Evci Yaylası olmak üzere pek çok güzel turizm alanlarımızı sizlere tanıtmak ve beğendirmek istedik. Programımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum’’ dedi.  

Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin de Ankara’dan yoğun bir katılımın olduğunu gördüğünü ve çok mutlu olduklarını söyledi. Hıdırellez’in Anadolu’da bahara geçişi, bereketi ve bolluğu simgeleyen bir gelenek olduğunu ifade eden Şahin, bu güzel geleneği yaşatmak için program düzenleyenlere teşekkür etti.

Bazı güzel geleneklerin büyük şehirlerde unutulduğunu anlatan Ankara Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Kurt ise ‘’Barış ortamında, huzur ortamında birlik beraberlik içerisinde nice daha güzel günlere hep birlikte gitmeyi arzuluyoruz. İnşallah daha güzel günleri toplum olarak yaşayacağız. Ben bu güzel günü tertipleyen İlçe Kaymakamımıza, İlçe Belediye Başkanımıza, İl Kültür Turizm Müdürlüğümüze, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze katkı bulunan tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çubuk Belediyesi Seğmen ekibi ve Yedi Bölge Yedi Renk folklor ekibi gösteri sundu. Kültür Bakanlığı Halk Oyunları ekibin gösterisinin ardından Kültür Bakanlığı sanatçıları tarafından konser verildi.   

Renkli görüntülere sahne olduğu şenlikte okullar arası oryantiring turnuvası düzenlendi. Şenliğe katılanlar tarafından hıdrellez koşusu, turşu yeme, çuval ve urgan çekme yarışları yapılırken, matrak ve geleneksel okçuluk gösterisi ve tanıtımı da yapıldı.

Baharın gelişinin kutlanması ve ilçenin tanıtımına yönelik düzenlen programda şenliğe gelenler evlerinde yaptıkları hamur ve el işi ürünlerinin yanında belediye tarafından dağıtılan kavurma, pilav ve ayranla piknik yaptı.

Programın sonunda Barbaros Ortaokulu öğrencileri tarafından yürütülen Kuşlar Doğaya, Yavruları Yuvaya Projesi kapsamında Başkan Acehan ve öğrenciler güvercinleri doğaya bıraktı, oryantiring turnuvasında ve yarışmalarda dereceye girenler madalya ve kupalarını aldı.  

Programda Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Türksoy Kuzey Kıbrıs Temsilcisi Güler Fedayi, Türksoy Azerbaycan Temsilcisi Nazile Abbaslı, İl Kültür Müdürü Doğan Acar, Ak Parti İlçe Başkanı Baki Demirbaş, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Metin, Şükrü Acıelam ve davetliler katıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı