Çözüm süreci ilmek ilmek işlendi!

Çözüm süreci ilmek ilmek işlendi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışı ile terör sorunun çözülmesi yolundaki en kritik adımlar atıldı.

Terör sorununun çözülmesi yolundaki en kritik adım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çıkışıyla gelmişti.12 Ağustos 2005'te Diyarbakır'da konuşan Erdoğan, sözleriyle "çözüm süreci" başlatırken, uygulamalarıyla da bugüne gelinmesinin "baş mimarı" oldu.

İşte çözüm sürecinin kilometre taşları:

Erdoğan, 12 Ağustos 2005 günü Diyarbakır'da ilk kez "Kürt sorunu"nu telaffuz ederek, çözüm için açılacak yolu tarif etti. 

Erdoğan, 10 yıl önce çözümün ana parametrelerini "daha fazla demokrasi, daha fazla hukuk ve daha fazla refah" şeklinde tanımlamıştı. Büyük devletlerin, hatalarıyla yüzleşebilen devletler olduğunu ve büyüklüğün vatandaşlara gösterilen adaletle gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, Osmanlı'nın da halklara yönelik adil yönetimiyle büyüdüğüne dikkat çekmişti.
 
Erdoğan'ın çıkışı sonrası yasal ve idari düzenlemeler birbiri ardına hayata geçirildi. Yol haritaları, yapılan görüşmelerle geçen sürecin ardından ikinci kritik aşama 2009'da gerçekleşti.
 
16 Temmuz 2014'te süreç yasal zemine kavuştu, atılacak adımların çerçevesi çizilmiş oldu.
 
28 Şubat 2015'te ise hükümet kanadı ile HDP heyeti ilk defa birlikte bir açıklama yaptı. Öcalan'ın PKK'ya 'silah bırak' çağrısı Sırrı Süreyya Önder tarafından kamuoyuna duyuruldu.