"Çok engellilik" çalıştayda masaya yatırılıyor

"Çok engellilik" çalıştayda masaya yatırılıyor

Türkiye'de "çok engellilik" alanında farkındalık ve eylem planı oluşturmak hedefiyle düzenlenen "Çok Engellilik Arama Toplantısı", 7 ülkeden alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde başladı - Türkiye Beyazay Derneği

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de "çok engellilik" alanında farkındalık ve eylem planı oluşturmak hedefiyle düzenlenen "Çok Engellilik Arama Toplantısı", 7 ülkeden alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde başladı.

ABD, Fransa, Finlandiya, Romanya, Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan’dan çok engellilik alanında uzman akademisyenlerin tecrübelerini paylaşacağı konferansa, engelli aileleri, öğrenciler, fizyoterapist, çocuk psikiyatristi, odyolog, göz doktoru gibi tıp çalışanları ile özel eğitimciler ve sınıf öğretmenleri de katıldı.

Toplantı ile birden fazla engel, tıbbi ve/veya gelişimsel sorun yaşayan kişilerin ülkede ulaşabildikleri eğitim olanaklarının artırılması ve çok engelliliğin bir özel eğitim kategorisi olarak kabul edilmesi amaçlanıyor.

Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok engelliliğin Türkiye ve dünyada artış gösterdiğini söyledi.

Ayva, Türkiye'de son yıllarda engelliler alanında çok önemli işler yapıldığına işaret ederek, çok engellilik alanında ise henüz işin çok başında olunduğunu kaydetti.

Toplantının, Türkiye'de çok engellilik alanında bir altyapı oluşturulması noktasında önemli olduğunu dile getirerek, "Ardından buna uygun yeniden eğitim, sosyal hayat organizasyon uyarlamaları yapmamız lazım ki bu konuda da çok önemli fırsatlarımız var. Türkiye bu noktada eminim ki dünyanın en iyileri arasına girebilecek potansiyele sahip. 5-10 yıl içerisinde buna kavuşacağız ve bu konunun önümüzdeki dönemde hükümet politikası haline geleceğini düşünüyorum. Bizim de arzumuz, talebimiz bu noktada toplumdaki bilincin de yükseltilmesi." diye konuştu.

- "Türkiye'de çok engellilik yeterince bilinmiyor"

Toplantının koordinatörlüğünü yürüten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Emine Ayyıldız da Türkiye’de çok engelliliğin yeterince bilinmediğini ifade etti.

Bu konuda dünyadaki tecrübelerden de faydalanarak bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Ayyıldız, "Türkiye'nin bu konuda bir yol haritası çizmesi lazım. Çünkü biz hizmetler konusunda her şeye sahibiz, elemanımız da var, bütçemiz de var, planlama yapmamız lazım. Bir yerden başlamamız gerekiyor. Çok engellilik için bir eylem planı diyebiliriz. Bugün başlayacak panelde 7 ülkenin bu konudaki tecrübelerine de bakacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Ayyıldız, çok engellilik teriminin Türkiye'de henüz resmi olarak kabul edilmediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Birden fazla engeli olan birçok çocuğa hizmet veriliyor tabii ki ama bu çocuklar mesela hem görme hem zihinsel yetersizliğe sahiplerse sadece tek bir tanı alabiliyorlar. Halbuki ikiden fazla engele sahip ya da daha fazla engele sahip olan çocuklarda konulması gereken tanı çok engellilik tanısıdır.

Yönetmeliklerde birden fazla yetersizliği olan çocuklar diye geçiyor ama yine de otizm spektrum bozukluğu ya da görme, işitme yetersizliği gibi bilinen ve hastanelerden Rehberlik Araştırma Merkezleri'ne (RAM) yönlendirilen raporlar bu çocuklara çok engelli diye verilemiyor. Dolayısıyla bu eksikliği de gördüğümüz için İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliği ile bu çalışmayı yaptık. Biz bunun bir ilk çalışma olduğunu, devamının da gelmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Toplantı, yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :