"Çoğulcu Demokrasi ve Parlamenter Sistem" Çalıştayı

"Çoğulcu Demokrasi ve Parlamenter Sistem" Çalıştayı

CHP'nin, Türkiye'nin önde gelen anayasa hukukçularının katımıyla düzenlediği çalıştay sona erdi- Genel Başkan Yardımcısı Tezcan:- "Güçlü parlamenter sistem için, meclis araştırmalarının daha düşük çoğunlukla açılabilmesi, gensorunun meclis çoğunluğuyla de

ANKARA (AA) - CHP'nin, Türkiye'nin önde gelen anayasa hukukçularının katımıyla düzenlediği, "Çoğulcu Demokrasi ve Parlamenter Sistem" konulu hukuk çalıştayı sona erdi.

Bir otelde gerçekleştirilen ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da takip ettiği çalıştay, yaklaşık 5 saat sürdü.

Çalıştayın ardından gazetecilere açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, güzel, verimli bir çalışma yaptıklarını, konusunda uzman akademisyenlerin, profesörlerin, hocaların, görüşlerini dinlediklerini söyledi.

Çalıştayda, Türkiye'de mevcut anayasa hükümlerini dahi uygulamayan bir iktidarın olduğu tespitinin yapıldığını aktaran Tezcan, "anayasasızlaştırmanın" başlı başına bir problem olduğunu kaydetti.

Tezcan, çalıştayda, "Tek adam rejiminin yaratılmaya çalışıldığı, bunun demokrasi dışı olduğu" görüşünün ağırlık kazandığını savunarak, toplantıya ilişkin şunları ifade etti:

"Güçlü bir parlamenter sistemle, Türkiye'nin problemlerinin çözülmesi gerektiği konusunda görüşbirliği oluştu. Anayasa yapım sürecinde, anayasa yapmaya uygun, demokratik, herkesin kendini özgürce ifade edeceği bir yol temizliğine ihtiyaç olduğu yönünde görüşler ileri sürüldü. Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda örgütlenme, ifade özgürlüğü ve temsil imkanlarını kısıtlayan düzenlemelerin kaldırılması gerektiği konusunda görüş bildirildi. Seçim barajının kaldırılması gerektiği belirtildi. Özellikle önümüzdeki süreçte topluma, güçlü bir parlamenter sistemin demokrasi noktasında anlatılması, başkanlık sistemi çerçevesinde yürütülen kampanyanın, aslında demokrasiyi ortadan kaldırmaya dönük bir girişim olduğunun aktarılmasının önemi vurgulandı."

- "Sivil toplumun çalışmaları var"

"Parlamenter sistemin güçlendirilmesiyle ilgili ne öneriler geldi?" sorusuna, Tezcan, "Güçlü parlamenter sistem için, meclis araştırmalarının daha düşük çoğunlukla açılabilmesi, gensorunun meclis çoğunluğuyla değil, üçte bir oyla kabul edilmesi, parlamentonun daha düşük çoğunlukla denetim faaliyetini yürütebilmesi, torba yasa uygulamasının kaldırılması, meclisin denetim ve yasama faaliyetlerinde iktidar ağırlıklı gündem belirleme yerine, milletvekillerinin etkili olacağı bir sistemin belirlenmesi önerileri var." yanıtını verdi.

"Olası bir sistem değişikliğini önlemek için yapılması gerekenler de gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Tezcan, "Sivil toplumun yaptığı çeşitli çalışmalar var, çalıştayda bunlar anlatıldı. Çeşitli paneller ve konferanslar var bu noktada. Bu çalışmaların daha geniş çerçevede yürütülmesi konusunda görüşler bildirildi." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :