Çocukluk hayalini seyirciyle buluşturacak

Çocukluk hayalini seyirciyle buluşturacak

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Başkemancı Yardımcısı Aydoğdu, "Çaykovski" eserlerinden oluşan konser verme hayalini gerçekleştirecek- Aydoğdu:- "Çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum. Suna Kan çalarken imrenirdim. Hep sahneye çıkmak ve Çaykovski çalma

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Başkemancı Yardımcısı Menevşe Aydoğdu, çocukluğundan beri "Çaykovski" eserlerinden oluşan konser verme hayalini gerçekleştirecek.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı giriş sınavını 1985'te kazanarak Prof. Bankı Sardor ile keman çalışmalarına başlayan CSO sanatçısı Aydoğdu, 1990'dan itibaren Prof. Server Ganiev'in öğrencisi olarak sınıf atladı ve 1994'de Yaylı Sazlar Bölümünü birincilikle bitirdi.

CSO'nun 1995'deki giriş sınavını birincilikle kazanarak "mabedim diye nitelendirdiği" CSO'da çalışmaya başlayan Aydoğdu, şef Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki konserle sahne alacak.

Aydoğdu, bugünkü konserin ilk bölümünde Peter İlyiç Çaykovski'nin keman konçertosunu, ikinci bölümünde ise Sergey Rahmaninov'un 3'üncü Senfonisi'ni seslendireceklerini belirterek şu bilgileri verdi:

"Bu senfoni zor olduğu için pek seslendirilmez ama orkestramız çok istedi. Çaykovski'yi seslendirmek, kendi orkestramızla çalmayı çok istedim. Çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum. Babam da CSO sanatçısıydı. Emekli oldu. Dolayısıyla çocukluğum benim burada geçti. Suna Kan çalarken imrenirdim. Hep sahneye çıkmak ve Çaykovski çalmak isterdim. Allah bugüne nasip etti diyelim."

Konserde kendi yaşadıklarından, hüzünlerinden ve sevinçlerinden derleyerek sadece notayı değil, müziği de yaşatmak istediğini anlatan Aydoğdu, bu konserin ilkini Eskişehir'de yakın zamanda verdiklerini, Ankara'da ise bir ilk olacağını söyledi.

- "Yeteneklerin üstüne gitmekte fayda var"

Çok küçük yaşlarda keman çalmaya başlayan ve hayallerini gerçekleştiren Aydoğdu, ailelere çocuklarının yetenekleri doğrultusunda yapmaları gereken bazı tavsiyelerde bulundu. Aydoğdu, "Veliler, çocuklarının yeteneklerini gördükleri anda uzman bir kişiye gitsinler. Bu bir müzik okulu olabilir. Ya da özel ders aldırabilirler ama ülkemizdeki ailelerin ortalama gelirleri ortada. O yüzden 'Herkes özel ders aldırsın' diyemem. Ama bir müzik okuluna yazdırdıktan sonra çocuğun istekleri geçici değilse yeteneklerin üstüne gitmekte fayda var." diye konuştu.

Keman eğitimine başlama yaşının 5-6 olduğunu dile getiren Aydoğdu, eskiden 12 yaşında başlanıldığını ama bu yaşın ergenliğe giriş yaşı olduğundan kemiklerin sertleştiğini ve çok geç kalınmış olunacağını vurguladı.

Aydoğdu, "Müzik, çok önemli kişisel ve ruhsal gelişim için. Çocukların müzikle iç içe yaşamaları, onların kaliteli bireyler olarak yetişmelerinde çok mühim." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :