Çocukluk anısı mayınları icatlarıyla temizleyecekler

Çocukluk anısı mayınları icatlarıyla temizleyecekler

Çocukluklarını mayınlar arasında geçiren iki Afgan kardeş Mahmud ve Massud Hassani, icat ettikleri mayın temizleme teknolojisiyle dünyanın farklı yerlerinde her yıl onlarca sivilin ölümüne sebep olan mayınları temizlemeyi hedefliyor- Mülteci olarak gittik

SARAYBOSNA (AA) - EMRE BAŞTUĞ - Çocukluklarını mayınlar arasında geçiren iki Afgan kardeş Mahmud ve Massud Hassani, icat ettikleri mayın temizleme teknolojisiyle dünyanın farklı yerlerinde her yıl onlarca sivilin ölümüne sebep olan mayınları temizlemeyi amaçlıyor.

Mucit kardeşler, Afganistan'ın başkenti Kabil yakınlarındaki Kasaba bölgesinde, mayınların korkutucu yüzünü görerek büyüdü. Evlerinin yakınında ve civar kasabalardaki mayınlı arazilerde meydana gelen patlamalar nedeniyle ölen veya yaralananların hatıraları onları "görünmez katil" mayınlara karşı hayat kurtaracak bir icat yapmaya itti.

Mülteci olarak gittikleri ve halen ikamet ettikleri Hollanda'da, belki de dünyayı mayınlardan temizleyecek buluşlara imza atan iki Afgan kardeş, her gün ölümlere sebep olan mayınlardan, masum insanları kurtarmayı hedefliyor.

İki kardeş beraberindeki ekiple 2012 yılında "mayın patlaması" anlamına gelen ortalama bir insan boyunda ve ağırlığındaki "Mine Kafon" isimli aracı üretti. Büyük benekli bir topu andıran Mine Kafon, rüzgar gücünün etkisiyle hareket edip düz arazilerde üzerinden geçerken ağırlığıyla tetiklediği mayınları patlatarak etkisiz hale getiriyor.

Ekip, bunun ardından drone teknolojisini kullanarak, "Mine Kafon Drone"u da ortaya çıkardı. Bu araçla, daha zor arazilerdeki mayınların havadan etkisiz hale getirilmesi amaçlanıyor.

- "Eldeki teknolojiyle tüm mayınları temizlemek bin 100 yılı bulur"

"Mine Kafon" isimli kuruluşun kurucularından Mahmud Hassani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayınların dünyanın farklı bölgelerinde oluşturduğu tehlikeleri ve buna karşı geliştirdikleri icatları anlattı.

Hassani, bugün hala 60'dan fazla ülkede yaklaşık 100 milyon mayının varlığına dikkati çekerek, mayınların özellikle siviller için büyük tehlike oluşturduğunu ve kurbanların genellikle çocuk, kadın ve yaşlılar olduğunu söyledi.

Mayınlar yüzünden her yıl on binlerce insanın öldüğünü ya da yaralandığını dile getiren Hassani, bu yüzden birçok insanın sakat da kaldığını ve mayınların geçmişte yaşanan korkunç savaşların hatırlatıcısı olarak hala toprak altında bulunduğunu aktardı.

Hassani, şu anki teknolojiyi kullanarak, dünya genelindeki mayınların yerini tespit edip etkisiz hale getirmenin tahminen bin 100 yılı bulacağını savunarak, eldeki teknolojinin işleyişinin çok yavaş, tehlikeli ve masraflı olduğunu vurguladı.

Drone teknolojisini kullanarak ortaya çıkardıkları yeni icatları Mine Kafon Drone hakkında da konuşan Hassani, "Mine Kafon Drone, üç aşamalı olarak çalışıyor. İlk olarak mayınlı arazinin üzerinde uçarak üzerindeki teknolojiyle alanın 3 boyutlu haritasını çıkarıyor. Ardından, toprak üzerinde alçaktan uçarak mayınların yerini tespit ediyor. Sonrasında, üzerine yerleştirilmiş robotik bir kolla güvenli bir mesafeden mayını patlatarak etkisiz hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

- "Bosna Hersek gibi yerler için de uygun araçlar yapmak istiyoruz"

Hassani, ilk iki projelerinin düz arazi ve dağlık alanlarda kullanılmaya daha uygun olduğunu belirterek, Bosna Hersek gibi dağlık ve sık ormanların bulunduğu bölgeler için de yeni aletler geliştirmek istediklerini söyledi.

Kolombiya'daki mayın problemine işaret eden Hassani, "Kolombiya'da sık ormanlar var. Burada da mayınlı araziler bulunuyor. Bu konu üzerinde de düşünüyoruz. Ama öncelikle elimizdeki modellerle çalışmayı ve bunları zaman içinde geliştirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Hassani, ürettikleri araçlarla mayın temizleme kuruluşları ile çalışıp mayın temizliğine başlanabileceğini belirterek, araştırma ve geliştirme yoluyla bu teknolojiyi ürettiklerini ve mayın temizleme işine bu şekilde katkı sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :