Çocuklarınızı Korsan'a Emanet Etmeyin

Çocuklarınızı Korsan'a Emanet Etmeyin

Okul servisleri ile ilgili olarak Memleket’e değerlendirmelerde bulunan Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, C plakaya dikkat çekerek; "C plakası olmayan servislere çocuklarını emanet etmeyin" dedi

İzmir'de 3 yaşındaki Alperen Şahin, okul servisinde havasızlıktan yaşamını yitirmesinden sonra gözler okul servislerine çevrildi. Konu ile ilgili Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, Memleket'e açıklamalarda bulundu.

konya-006.jpg

Öncelikle İzmir'de meydana gelen olaydan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Karabacak, "Bu araç servis aracı değil tamamen korsan bir araç. Konya’da bu tarz korsan araçlara biz geçit vermiyoruz. Orada maalesef ki ihmal var. Bir anaokulunun olayı ticarethaneye çevirmesi, işinin dışında, işi eğitim-öğretim olması gerekirken taşımacılığa da el atması, sonuç itibariyle bu tarzda, bilinçsizce bir durumu ortaya çıkardı. Kaldı ki, hiçbir servis aracında anaokulunun giydirmesi söz konusu olamaz. Çünkü o çocuğu dışardan sen görebiliyor olman gerekiyordu. 3 yaşında bir canımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Biz şunu söylüyoruz. Anaokulu işini yapsın, taşımacılığı da işin ehline versin. Çıraklığını yapmadan bir işin ustalığına da kimse soyunmasın" ifadesini kullandı.

karabacak-002.jpg

BU VASIFLARI TAŞIMAYANLAR SERVİS ŞOFÖRLÜĞÜ YAPAMAZ

Konya özeli ve Türkiye genelindeki servis taşımacılığındaki durumu da değerlendiren Muharrem Karabacak,  "Okul servis araçları hizmet yönetmeliğine istinaden belirtilmiş şartlardaki araçlarla hizmet etmek durumundayız. Bu araçlar nasıl olmalı? Bu araçlar 12 yaşından küçük olmalı. Bu araçların içerisindeki okul paketi donanımı ki, bunlar kapısının açılmaması, arka tarafında dur levhasının olması, okul taşıt levhasının olması, aracın tamamıyla okul paketi donanımına haiz olması gerekmektedir. Servisi kullanan şoför de hem Konya’da hem Türkiye’de olması gereken şu niteliklere sahip olmalı: 1-Yüz kızartıcı suçlardan kesinlikle sabıkası olmamalı. 2-3713 sayılı terörle mücadele kanun kapsamındaki suçlardan affa uğramış olsalar bile kesinlikle hüküm giymemiş olması. 3-Beş yıl içerisinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışmamış olması.  4-En az 5 yıllık E sınıfı ehliyetine 7 yıllık da D sınıfı ehliyet tecrübesine sahip olmalı. 5- SRC belgesi dediğimiz mesleki eğitimle alakalı belgesinin de o şoförde mevcut olması. Ayrıca şoför alkollü olarak yakalandığı zaman, özel aracı dâhil olmak üzere kesinlikle Konya’da minibüs ya da servis taşımacılığında çalışma hakkına sahip değil. İçindeki rehber personelin de aynı şekilde bu tarzda özellikleri var, bu özelliklere de haiz olması gerekiyor. " şeklinde konuştu.

C PLAKA OLMAYANA ÇOCUKLARINIZI TESLİM ETMEYİN

Velilere uyarılarda bulunan Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, "Konya’da görev yapan 1200 tane servis aracımız 42 C plakalı araçlardır. Velilerimizden özellikle istirham ediyorum. Çocuklarınızı C plakalı araçlara emanet edin. Bu emanetten sonra biz bu çocuklarımızı sizin adınıza daha güvenli bir şekilde seyretmelerini sağlıyoruz. Yani C plakayı siz gördüğünüz an itibariyle içerisinde sizin canlarınız olduğunu anlıyorsunuz. Velilerin tek yapması gereken C plakaya dikkat etmek." dedi.

ARAÇ VE ŞOFÖRLE SIKI DENETLENİYOR

Araçlar ve şoförler sıkı denetimlerden geçiyor şeklinde konuşan Karabacak, "Her sene yaz dönemi içerisinde burada çalışacak tüm şoförlerimizin eğitimleri Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve tarafımızdan veriliyor. Okul sezonuna hazırlık yapılırken araçların hepsi muayene istasyonundan denetlenmiş olmasına rağmen, okul paketi olup olmadığıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Şube Müdürlüğü ile birlikte tekrar araçlarımızı kontrol ediyoruz. Bu denetimlerde 42 C plakalı araçlara dikkat ediyoruz. Yani bu araçlar vergisini veren, Büyükşehir Belediyesi’nde kayıtlı, odanın kaydı olan ve Emniyet Müdürlüğü tarafından bilinen ve İçişleri Bakanlığı tarafından da takip kapsamında C plaka serisi verilen araçlardır. Yani, velilerimizden özellikle istirham ediyorum. C plakası olmayan hiçbir araca çocuğunu teslim etmesin, çünkü onlar kaskosu, zorunlu mali trafik sigortası, koltuk sigortası tarzında ve aracın üstünde o donanıma sahip olmayan araçlarla ve bir sürü ne olduğu belli olmayan insanlar tarafından çalıştırılır. Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde de Milli Eğitim'e bağlı tüm okullarımızın müdürleri araçlarımızı kontrol ediyor, araçlarımızda taşıdığımız öğrencilerin hangi plakayla gelip gittiğine bakıyor ve okul bahçesine de C plakası olmayan hiçbir aracı almıyor. Dolayısıyla daha ucuz taşımacılık yaptı diye farklı plakalı bir araca verdiğiniz zaman çocuğunuzu, ileriki bir köşede, noktada, bir caddenin öbür tarafında indirme problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu araçlar her kesim tarafından bilinen ve sürekli denetlenen araçlardır. Dolayısıyla biz bu tarzda önlemlerimizi her sene alıyoruz. Çok şükür İzmir’deki gibi bir olay başımıza gelmedi. Ben hep şunu söylüyorum: Sorumlu yöneticiler olarak bizler, olaylar bu vuku bulmadan önlemleri almak durumundayız. Biz bu önlemleri Konya bazında ilçelerimiz dâhil olmak üzere almış durumdayız. Tüm velilerimizin içleri rahat olabilir." diye konuştu.

İZMİR'DEKİ OLAYIN GEÇMİŞİ

İzmir'in Çiğli ilçesinde yaşayan üç çocuk sahibi Serkan ve Buket Sakin çifti, en küçük çocukları Alperen'i saat 07.30'da özel bir anaokuluna göndermek için okul servisine bindirdi.

İddiaya göre, okula ulaşan servisin şoförü ve servis görevlisi, tüm öğrencilerin indiğini zannederek arabayı kilitledi. Gün içinde okula gelmediği fark edilen Alperen'in servis aracında kilitli kaldığı anlaşıldı.Araç içinde emniyet kemeri takılı ve baygın şekilde bulunan Alperen, Karşıyaka'daki özel bir hastaneye kaldırıldı. Alperen Sakin, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

M. Ali Elmacı-Memleket