"Çocukların sağlıklı beslenme ortamına kavuşması çok önemli"

"Çocukların sağlıklı beslenme ortamına kavuşması çok önemli"

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Hatun:

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ile Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği'nce "Diyabetli Çocukların Erişkin Kliniklerine Geçişi ve Sosyal Sorunları" çalıştayı düzenlendi. 

 KOÜ'de düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı ile Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Çocuk Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, tip 1 diyabetin Türkiye'de hem az bilinen, hem de hakkında çok konuşulan bir konu olduğunu söyledi. 

Türkiye'de yaklaşık 20 bin tip 1 diyabetli çocuk olduğunu dile getiren Hatun, ülkedeki tip 1 diyabet insidansının orta sıklıkta olduğunu kaydetti. 

Hatun, Türkiye'nin son 20 yılda bütün bölgelere çocuk endokrin merkezleri kurduğuna dikkati çekerek, "Van'dan Edirne'ye kadar 50 dolayında çocuk endokrin merkezi var Türkiye'de. Bu az bir şey değil" ifadesini kullandı. 

Son 10 yılda 18 yaş altı sosyal güvence bakımından çok önemli adımlar atıldığını vurgulayan Hatun, "Çok cömert adımlar olduğunu söyleyebiliriz. Bütün çocukların otomatik sağlık güvencesine sahip olması, bu ülkede çocuk doktoru olarak hepimizi çok mutlu eden bir olay" diye konuştu. 

Prof. Dr. Hatun, okullarda iyi bir yemekhane olmasının tip 1 diyabetlilerin beslenmesi açısından önemli bir konu olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Okulların çoğunda kantin var, çok az okulda yemekhane var. Dolayısıyla, kantinlerin iyileştirilmesinin de tip 1 diyabetle bağı var. Çocukların sağlıklı beslenme ortamına kavuşması Türkiye'nin çok önemli konularından biri. Her okula bir yemekhane sisteminin kamu tarafından desteklenmesinin ülke için önemli bir ilerleme olacağını düşünüyoruz."

Açılış konuşmalarının ardından, diyabetli çocukların erişkinliğe ve erişkin kliniklerine geçişi ile ilgili sorunların tartışıldığı grup çalışmaları yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı