Çocukların hayalleri çamurda hayat buldu

Çocukların hayalleri çamurda hayat buldu

Adana'da heykeltıraş Ekin Erman, yaklaşık 300 öğrenciye, 750 kilogram çamurla hayallerini kurdukları şekilleri yapma imkanı tanıdı - Aralarında hayatlarında ilk kez böyle bir etkinliğe katılma olanağı bulanların da olduğu çocuklar çamurla unutulmaz anlar

ADANA (AA) - SERHAT ÇAĞDAŞ - Adana'da heykeltıraş Ekin Erman, yaklaşık 300 öğrencinin 750 kilogram çamurla hayallerini şekillere yansıtmasını sağladı.

Erman'ın çocukların hayal gücünü geliştirmek için Hacı Sabancı Kültür Merkezinde düzenlediği "Yaratıcı Çamur Çalışması" adlı etkinlikle 3-14 yaş arası yaklaşık 300 öğrenci 750 kilogram çamurla hayallerini gerçekleştirdi.

Aralarında, hayatlarında ilk kez böyle bir etkinliğe katılma imkanı bulanların da olduğu çocuklar, minik elleriyle hayal güçlerini çamur yoğurarak geliştirmeyi öğrendi.

Erman, düzenledikleri organizasyon sayesinde çocukların güzel işler çıkardığını anlattı.

Çeşitli okullardan yaklaşık 300 öğrencinin çamur yoğurarak bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Erman, şöyle konuştu:

"Atölye çalışması özellikle çocukların tamamen özgür kalmaları üzerine kurulu. Öğretmenlerini ve velileri çocuklardan uzaklaştırıp çalışmamıza öyle başlıyoruz. Onları tam anlamıyla özgür bırakmaya çalışıyorum. Sadece istedikleri kadar çamur verip istedikleri her şeyi yapmaları için onlara bir kapı açıyorum. Belki de hayatlarındaki en özel ve sade anlardan biri oluyor. Onu da zaten yapılan çalışmalarla görüyoruz. Eserlerin hiçbiri birbirine benzemiyor benzese bile muhakkak diğerinden ayırt edilecek kıvrımlar oluyor."

- "Çocuklar çamurla hayal güçlerini geliştiriyor"

Erman, çalışmanın amacının çocukları tam anlamıyla özgür bırakabilmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ben çocukların etrafında onları uyaran birileri olmadan istedikleri gibi davranmalarını sağlamaya çalışıyorum. Annelerin, babaların kafasında ister istemez bir güzel kavramı var. Onları engellememek adına izole bir ortamda çalışmalarımızı yapıyoruz. Benim bütün derdim buradaki çocuklara müdahalesiz bir şekilde istediklerini yapmalarını sağlamak. Çocukları çamurla uğraşırken görünce ayrı bir mutlu oluyorum. Onları çamurlu ellerle görmek bana ayrı keyif veriyor. Çocuklar çamurla hayal güçlerini geliştirmiş oluyor."

Erman, ailelere, çocuklarını bulabildikleri kadar doğal ve şekil değiştirebilen malzemelerle uğraştırmaları tavsiyesinde bulunarak, "İleride çocukları sanatçı olmasa bile önüne gelen bir işi algılayabilen, çeşitlendirebilen, boyutlandırabilen bireyler olduğunu görecekler. Çocukların sanatçı ruhları dışında kendi içlerinde yaşadıkları psikolojik problemleri de bu çalışmalarla gözlemleyebiliyoruz. Aileleri uyarıyoruz. Yetenekli çocukların izlenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Selin Boz, çamurdan pasta ve kardan adam figürü yaptığını anlatarak, çamurla uğraşırken çok eğlendiğini belirtti.

Çamurla hayalindeki figürleri yapma fırsatı bulduğunu dile getiren Özgür Deniz İnce de "Kimimiz hayvan yaptı, kimimiz pasta yaptı. Eğlendik ve hayal gücümüzü geliştirdik." diye konuştu.

Öğrenciler Akif Eren Sert ve Ece Derinalp de hayal güçlerini geliştirdiğini fark ettikleri çamurdan sepet, tencerenin içinde kalp ve yatak yaptıklarını, arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirdiklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :