Çocukların hayali fırçasının ucunda

Çocukların hayali fırçasının ucunda

Çocuğunun doğumuyla rahatlamak amacıyla suluboya resim yapan Boğaziçi Üniversitesi mezunu anne, masalsı resimlerinin beğenilmesi ve talep görmesi üzerine, siparişle "çocukların hayallerini süsleyen" resimler yapmaya başladı

İZMİR (AA) - EMRE UMURBİLİR - Çocuğunun doğumuyla rahatlamak amacıyla suluboya resim yapan anne, masalsı resimlerinin beğenilmesi ve talep görmesi üzerine, siparişle "çocukların hayallerini süsleyen" resimler yapmaya başladı.

Çocukken uyanır uyanmaz resim yapan, okuduğu kitapları zihninde canlandırıp sonra da çizen Kübra Kaya, okul hayatı boyunca verilen resim derslerinden başka ders almasa da resim yapmayı sürdürdü.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'ni kazanan Kaya, derslerin ağırlığından resim yaparak uzaklaştı. Üniversite eğitimi sırasında bir süre yağlıboya eğitimi alan Kaya, mezun olduktan sonra yüksek lisans yapan eşiyle bir yıl ABD'de kalmasının ardından İstanbul'a geri döndü.

İş ve sistem analisti olarak çalışan Kaya, bu sefer de akşam eve döndüğünde televizyon seyretmek yerine resim yaparak rahatlama yoluna gitti.

Kübra Kaya, bebek beklediğini öğrendikten sonra, toksik madde olması dolayısıyla hamilelik döneminde anne adayının ve ilk 3 yılında bebeğin solumaması gerektiği için bu süreçte yağlıboya ile vedalaştığını belirtti.

Çocuğunun doğumunun ardından işten ayrıldığını, bir süre sonra da İstanbul'dan ayrıldıklarını anlatan Kaya, bebeği 1,5 yaşına gelene kadar sadece vaktini değerlendirmek ve huzur bulmak için resim yaptığını dile getirdi.

- "Zihnime çocuksu resimler düşmeye başladı"

Kaya, tekniğini geliştirmek için internet videolarından yararlandığına değinerek, şöyle konuştu:

"Bu dönem, aynı zamanda büyük acılar ve zorluklar yaşadık. Kayınpederimi kalp kriz neticesinde kaybettik. Toparlanmam, çok uzun sürdü. Kendimi tamamen oğluma vermiştim ve içimde büyük bir acı vardı. O dönemde herkesten uzakta, ıssız, tek odalı otel tarzı bir yerde yaşıyorduk. Sonra zihnime çocuksu resimler düşmeye başladı. Bu resimleri yapıp kişisel bloğuma ve bir sosyal paylaşım sitesine koyuyordum. Arkadaşlarımdan gelen teşvik ve özellikle bir arkadaşımın yönlendirmesiyle çocuklar için sipariş üzerine resim yapmaya böyle başladım."

"Çocuk Odasına Resimler" adıyla blog açtığını belirten Kaya, şunları anlattı:

"İş hayatımdan gelen analiz tecrübemle işe başladım. Sipariş alma, siparişin işleme alınması ve iletim süreçlerini oluşturdum. İnternetin yeni olgunlaşmaya başladığı dönemde, sosyal medyanın yeni yeni oluştuğu dönemde bu işe başlamak avantajdı. İlk zamanlarda genellikle arkadaş çevrem için çalışıyordum ama zamanla hiç tanımadığım insanlara da resim yollamaya başladım. 4 yılı aşkındır, çocuklar ve çocuksu yanlarını yaşatan yetişkinler için masalsı resimler yapıyorum. Sipariş alırken resim hangi çocuk için yapılacaksa bazı ipuçları alıyorum. Neleri sever, neleri sevmez, onu etkileyen bir olay veya vazgeçemediği oyuncak nedir öğreniyorum, sonra hayal kurma sürecim başlıyor. Resmi, zihnimde oluşmadan çizemiyorum. Bazen haftalarca elime kalem, boya alamadığım dönemler oluyor. Resimler ilhamla doğuyorlar"

Kübra Kaya, ayda ortalama 6 resim yaptığını dile getirerek, resimlere ilgiden memnun olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin dört tarafına resim gönderdiğine işaret eden Kaya, yurtdışında da Brüksel, Zürih ve Dubai'ye resim yolladığını kaydetti.

Kaya, oğlunun da resimlerle ilgili fikir verdiğine değinerek, "Ulaşabildiğim kadar çok çocuğun dünyasını rengarenk yapmayı, farklı dünyalar olabileceğini anlatmayı, farklı çözümler bulunabileceğini öğretmeyi isterim" ifadesini kullandı.

Kübra Kaya, gündüz mühendislik yapıp gece oğlu uyuduktan sonra resimlere yapmayı hayal ettiğini aktararak, hayran olduğu Işıl Özışık veya Hasan Gürsoy gibi suluboya sanatçılarından ders almayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı