Çocuklarımıza Allah’ı nasıl anlatacağız?

Sevgili nitelikli okurlarım; hafta sonu Allah cennet versin tüm çalışanlarına ve öğretmenlerine AÇED (Anne Çocuk Eğitim Derneği)’nin düzenlemiş olduğu seminere Pedagog Ali Çankırılı davet edilmiş. Konuları ve konuşmacısı kendi adıma gayet güzeldi. Konuşmasına başlamadan dedi ki; eğer ben örnekleri Kuran’dan ve peygamberden vermezsem, batılı yazarlardan verirsem, sizden de evlatlarımızın da bir kulağından girer öbür kulağından çıkar ve verdiği örneklerde hep peygamberimizden (s.a.v)den ve ayetlerdendi. Aklımda kalanları sizlerle paylaşmak isterim… 

Aklımda kalan en önemli konu çocuklar hikâye ile anlatılan konuları daha kolay ve daha istekli öğrenirler. Allah’ı ve sıfatlarını öğretirken Lokman(a.s.) ile oğlu arasında geçen konuşmaları hikâye şeklinde anlatabiliriz. Çocuklarımıza Peygamberimizi anlatırken çocukları ne kadar çok sevdiğini torunları Hz. Hasan ve Hüseyin efendilerimizden ve kızı Fatıma anamızdan örnekler vererek hikâye şeklinde anlatırsak ve de gösterdiği mucizeleri anlatırken de hikaye yolunu seçersek, örnek verecek olursak, sevgili Peygamberimiz ve Hz. Ebu Bekir hicret için Sevr mağarasına gizlendiklerinde yaşanan örümcek ve güvercin mucizesini hikaye suretinde anlattığımda, oğlumun o kadar hoşuna gitmişti ki, “Babacığım, bir daha anlat” demişti. Oğlum daha dört yaşındaydı.

Lokman’ın(a.s.) oğluna yaptığı öğütlere baktığımızda ilk sırada “Allah’tan başka ilâh yoktur” inancının geldiğini görüyoruz. “Lokman oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum, dedi, Allah’a ortak koşma, çünkü bu büyük bir haksızlıktır” (bkz. Kur’ân, 31:13).Sevgili okurlar: Biz de, bu âyetten hareketle, çocuklarımıza Allah’ın büyüklüğünü anlatacağız.

“Kâinatı, güneşi, yıldızları, ayı, dünyayı ve üzerindeki bütün canlıları yaratan O’dur. Dünyanın en güçlü kralına da, küçücük sineğe de can veren O’dur. Allah’tan başka ilâh yoktur. İbadete ve duaya lâyık ancak O’dur. Ancak Allah’ın önünde eğilir (namaz kılar) ve gücümüzün yetmediği şeyleri O’ndan isteriz. Eğer Allah’ı unutur, mal, para ve makam elde etmek için başkalarının önünde eğilirsek Allah’a ortak koşmuş, büyük bir haksızlık yapmış oluruz.”

Lokman(a.s.) öğüdüne devamla, “Yavrucuğum, dedi, yaptığın en küçük bir iş (iyilik veya kötülük) bir kayanın içinde, göklerde veya yerin derinliklerinde olsa dahi Allah onu görür. Doğrusu Allah’ın her şeyden haberi vardır.” (bkz. Kur’ân, 31:16)

Şimdi nitelikli okurlar: Biz de Lokman(a.s.) gibi, çocuklarımıza Allah’ın yaptığımız herşeyi gördüğünü, aklımızdan ve kalbimizden geçen en gizli duyguları bildiğini, O’ndan hiçbir şeyi gizleyemeyeceğimizi, iyi şeyler yaptığımızda çok hoşuna gideceğini ve bizi seveceğini anlatmalıyız. Odada bir kamera olsa ve sizi 24 saat gözetleyen birilerinin olduğunu bilseniz ve bu görüntüler kayıt altına alınsa nasıl yaşarız, davranışlarımız nasıl olur acaba?

Sonraki âyetlerde, Lokman (a.s.): “Yavrucuğum,” der, “namazı kıl, (insanlara) iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. İnsanları küçümseyerek onlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme; Allah kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez. Konuşurken sesini yükseltme, unutma ki seslerin en çirkini merkeplerin(Eşşeklerin) sesidir. Doğrusu bunlar üzerinde durulmaya değer şeylerdir” (bkz. Kur’ân, 31:17-19).

Bu âyetlerde hem kâinatın kurucusu bizleri ve tüm âlemi yaratan âlemlerin Rabbi olan Allah’a cc, hem de O’nun yarattığı insanlara karşı görevlerimiz sıralanmakta, aslına bakarsanız sevgili okurlar; adab-ı muaşeret kurallarının bir özeti verdi. Kur’an’dan ayetlerle sevgili Ali Çankırılı, bunları çocuklarımıza anlatırken kelime ve açıklamalarımızı onların yaşına ve anlayışına göre seçmemiz gerekiyor dedi. En önemlisi şu peygamberimiz Muhammed Mustafa(s.a.v)bir hadisi şerifinde “Çocuklarla oynarken çocuk gibi davranın derken; onlarla empati kurmamız gerektiğini bize 1400 yıl önce söylemiş. Yani çocuğun yerine kendimizi koyacağız, o an çocuk gibi düşünüp, onun anlayacağı tarzda cevap vereceğiz.

Hoşça, sağlıcakla kalın… Ama en önemlisi adam gibi evlat yetiştirip adam gibi adam kalın.

***

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

* En büyük kitap XVII asırda yayınlanmış ve Berlin kütüphanesinde bulunan coğrafya atlası sayılır. (yüksekliği 2 metre, eni 1 metre)

* Ünlü Arap şairi Kahire üniversitesi profesörü Şeyh Muhammed Abdul İbrahim 150 yaşında vefat etmiştir. 105 sene bekar yaşamış. 105 yaşında evlendikten sonra 5 çocuğu olmuştur. 

* Atakama çölüne 400 seneden beri yağmur yağmamaktadır. Yağan yağmur da havada buharlaştığından yere düşmemektedir.

*Kunter, 1988 yılında Fenerbahçe formasıyla Hilalspor karşısında 153 sayı atarak rekor kırarken, ilk yarıda da attığı 81 sayıyla bir devrede en fazla sayı üreten basketçi olarak da tarihe geçti.

* Fareler Kusamaz.

* Zürafalar yüzemez.

* Yılanlar duyamaz.

* Karıncalar uyuyamaz.

* Kirpiler suda batmaz.

* Kutup ayıları solaktır.

*Sineklerin 5 tane gözü vardır.

* Zürafanın ses telleri yoktur.

* Yunuslar bir gözlü açık uyurlar.

* Develerin 3 tane kaşı vardır.

* Bir sineğin hızı saatte 8 km’dir.

* Zürafanın dili 35 cm. kadardır. Nasipse devamı haftaya…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.