Çocuklarda Kronik İshal: Nedenleri ve Tanı Süreçleri

Çocuklarda Kronik İshal: Nedenleri ve Tanı Süreçleri

Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Dr. Meltem Gülşan, çocuklarda kronik ishalin nedenlerini açıkladı ve tanı yöntemlerini paylaştı.

Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan, çocuklarda kronik ishalin önemine dikkat çekerek, ishalin 14 günden uzun sürmesi durumunda "kronik" veya "persistan" ishal olarak adlandırıldığını belirtti. Dünya genelinde kronik ishalin sıklığının yaklaşık yüzde 3 ile 20 arasında olduğuna değinen Dr. Gülşan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu sorunun nedenlerinin farklılık gösterdiğini açıkladı.

Gelişmekte olan ülkelerde, kronik ishalin büyük bir kısmını bağırsak enfeksiyonlarının oluşturduğunu vurgulayan Dr. Gülşan, çocuklardaki sosyoekonomik koşullar, beslenme bozuklukları ve mikrobesin eksikliği gibi faktörlerin kronik ishalin gelişimine zemin hazırladığını söyledi.

İshalin tanımını yaparak, sindirim sistemi rahatsızlıklarından kaynaklanan bir durum olarak açıklayan Dr. Gülşan, ishalin genellikle bağırsak hareketlerinin hızlanması ve bağırsaklardaki suyun ve elektrolitlerin emilimini engelleyen bir durum sonucunda meydana geldiğini ifade etti. Ayrıca, akut ishalin genellikle 7 ile 10 gün sürdüğünü belirtti.

Dr. Gülşan, kronik ishale neden olan temel durumların osmotik ve sekretuvar mekanizmalarıyla ilişkilendirildiğini açıkladı. Hastaların dışkılama sıklığı, hacmi, kan ve mukus içeriği ile çocuğun diyeti arasındaki ilişkinin incelenmesi gerektiğini belirterek, ek belirtilerin (karın ağrısı, kilo kaybı, kusma gibi) organik hastalıklara işaret edebileceğini söyledi. Ayrıca, enfeksiyöz ishale yol açabilecek temaslar ve seyahatlerin sorgulanması gerektiğini ekledi.

Çocuklarda büyüme geriliği veya kilo kaybı varsa, tetkiklerin aşamalı olarak planlanması gerektiğini belirten Dr. Gülşan, çölyak hastalığı, inek sütü protein alerjisi, Crohn hastalığı gibi durumların da yağ malabsorbsiyonuna neden olabileceğini ifade etti.

Dr. Gülşan, tanı koymak için gaita incelemeleri, mikrobiyolojik testler, bağırsak emilim testleri, çölyak ve besin alerjileri gibi ilk basamak tetkiklerin yapılması gerektiğini söyledi. Tanı konulamayan vakalarda ise endoskopi, kolonoskopi, ve biyopsiler gibi daha ileri tetkiklerin planlanabileceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.