"Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Farkındalık Paneli"

"Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Farkındalık Paneli"

UNFPA Türkiye Temsilcisi Kulessa:- "Çocuk yaşta evlilik, insan hakları ihlali ve istismarın en trajik şekillerinden biri"- SGDD Genel Koordinatörü Kavlak:- "Özellikle çocuk yaşta evlilikler, bireylerin kişisel gelişimleri önünde duran en önemli engellerde

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından sığınmacı erkeklere yönelik "Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Farkındalık Paneli" gerçekleştirildi.

Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Kültür ve Kongre Merkezi'nde, UNFPA, Avrupa Birliği (AB), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKSAM) ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliğinde, erkek sığınmacılara yönelik "Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Farkındalık Paneli" düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, "Çocuk yaşta evlilik, insan hakları ihlali ve istismarın en trajik şekillerinden biri. Bir kişinin ne zaman ve kiminle evleneceği, korku, ikna veya baskı olmadan, bilinçli şekilde ve özgürce verilmesi gereken bir karar. Evlilik kararı, bir yetişkin olarak buna hazırken alınmalı." ifadelerini kullandı.

Çocuk yaşta evliliğin daha çok kız çocukları olmak üzere erkek çocuklarını da etkilediğini kaydeden Kulessa, bu durumun kişinin sağlık ve refahını tehdit ettiğini vurguladı.

Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının eğitim hayatına da devam edemediğini belirten Kulessa, bu durumun da ekonomik özgürlüklerine mal olduğunu söyledi.

Kulessa, "Çocuk yaşta evlilik, küresel bir sorun. Her 9 kız çocuğundan 1'i, 15 yaşını doldurmadan evlendiriliyor. Bu çocukların çoğu fakir, eğitimsiz ve kırsal bölgelerde yaşıyor." dedi.

Yoksulluk nedeniyle ailenin kız çocuğunu evlendirerek ona iyilik yaptığını düşündüğünü ancak durumun tam tersi yönde geliştiğine dikkat çeken Kulessa, bu durumun sağlıklı ve verimli bir hayat sürme şansını yok ettiğini bildirdi. Kulessa, ekonomik olarak güçlü olmayan kadınların ailelerinin de fakirlik çektiğini anlattı.

Sığınmacılar arasında bu durumun mantıklı görünebileceğini ancak bunun sadece kısa vadede geçerli olduğuna işaret eden Kulessa, uzun vadede ise birey ve aileler olmak üzere zararlı olacağını, birçok zorluk, özellikle kızların ve genç kadınların mutsuzluğuna yol açacağının altını çizdi.

Kulessa, "Uluslararası hukuk, çocuk yaşta evliliği açık şekilde yasa dışı olarak tanımlıyor. Ancak kanunlar her zaman yeterli olmuyor. Kız çocuklarını, kişisel haklar, sağlık, eğitim ve ekonomik fırsatlar bakımından güçlendirmeliyiz. Potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamak, sadece onlar için değil aileleri için de en iyisi. Bundan bütün toplum fayda sağlıyor." ifadelerini kullandı.

- "Çocuk yaşta evlilik kişisel gelişimi engelliyor"

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak da bu tür faaliyetlerin daha çok kadın ve çocuklara yönelik yapıldığını ancak çoğu zaman erkeklerin karar ve yönlendirmelerinin kadın ve çocuklar üzerinde etkili olduğunu belirtti. Kavlak, bu sebeple ülkelerin geleceği açısından kadın ve çocuklara bakış açısının büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Çocukluğunu yaşayamamış kişilerin yetişkinlikte sergiledikleri davranışların birçok karmaşaya yol açtığını vurgulayan Kavlak, "Özellikle çocuk yaşta evlilikler bireylerin kişisel gelişimleri önünde duran en önemli engellerden biri." diye konuştu.

Ailelerin bu konuda yaptığı hataları düzeltmeden "yeni ve güzel bir dünya" elde edilemeceğine dikkati çeken Kavlak, bu sebeple de erkeklere yönelik bu tür eğitimlerin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kavlak, UNFPA, HÜKSAM, TOG ve Türkiye'nin ilgili devlet kurumlarının desteğiyle, Türkiye'deki sığınmacı ve mültecilere yardım etmeye devam edeceklerini söyledi.

TOG Genel Müdürü Jülide Erdoğan ise vakıf olarak erken yaşta evlilikle ilgili çeşitli şehirlerde çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

Bireylerin düzgün şekilde yetişebilmesi için çocukluk dönemlerinde aldıkları sorumluluğun minimum düzeyde olması gerektiğini belirten Erdoğan, bu sayede çocukların psiko-sosyal anlamda daha fazla desteklendiklerini kaydetti. Erdoğan, toplumun en önemli sorumluluklarından birinin de çoçukları maksimum düzeyde desteklemek olduğunu bildirdi.

HÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Ü. Şevkat Bahar Özvarış da Suriye ve diğer ülkelerden sığınmacı ve göçmen kadın ve kız çocuklarına kadın sorunlarıyla ilgili hizmet ve destek sunduklarını anlattı. Özvarış, bunun yanında eğitim programları düzenleyerek bu topluluğa ulaşmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından panel konuşmalarına geçildi. Panelde sığınmacı erkek katılımcılara "Çocuk Yaşta Evliliklerin Fiziksel, Psikolojik ve Sosyal Boyutu", "İslami Perspektiften Çocuk Yaşta Evlilikler" ve "Türkiye'de Erken Yaşta Evliliklerde Hukuki Durum ve Yükümlülükler" başlıklı konuşmalar yapıldı. Panele, çeşitli yaş gruplarından 230'dan fazla Suriyeli ve Iraklı sığınmacı erkek katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :