"Çocuk ve ilk gençlik edebiyatı gelecek için yatırım"

"Çocuk ve ilk gençlik edebiyatı gelecek için yatırım"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Turşucu:- "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarıyla ilgili olarak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, onur konukluğu görüşmelerimiz devam ediyor"- "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 2005

BOLOGNA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarıyla ilgili olarak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde onur konuğu olabiliriz, görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde muhtemelen açıklanır." dedi.

Dünyanın en büyük çocuk yayınları organizasyonu olan Bologna Çocuk Kitapları Fuarı'nda AA muhabirine açıklama yapan Turşucu, çocuk ve ilk gençlik edebiyatının, gelecek için yatırım niteliğinde olduğunu söyledi.

Çocuk yayıncılığı ve ilk gençlik edebiyatıyla alakalı sağlam kitap içeriklerine ihtiyaç olduğunun altını çizen Turşucu, "Hem telif eserle hem illüstrasyonlarla ilgili içerik gerekiyor. Özellikle çocuk edebiyatında, kitapların içerisinde barındırdığı yazı kadar, belki ondan daha önemlisi, cazibesini ortaya çıkaracak olan çizimlerdir." ifadelerini kullandı.

Turşucu, bu yıl Almanya'nın onur konuğu olduğu "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı"yla ilgili olarak, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde onur konuğu olabiliriz, görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde muhtemelen açıklanır. Bu onur konukluğunun protokolünü imzaladığımızda aslında sadece onur konukluğuna çalışmayacağız. Bunu bahane kılıp, her sene bir lig, bir gömlek üste çıkmanın vesilesi olarak da vurgulayacağız" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün, uluslararası kitap fuarlarında Türk katılımcılara mihmandarlık yaptığına vurgu yapan Turşucu şunları söyledi:

"Bu fuarlarda elde edilen girişimler neticesinde, bizim eserlerimiz de başka ülkelerin dillerine çevrilerek o yayıncılık piyasasında yer bulmaya başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 2005 yılından beri uygulamada olan, TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) projesi aracılığıyla, 2001 eserin Türkçe dışındaki dillerde yayımlanmasına destek vermişiz. Şimdiye kadar 65 farklı ülke, 59 farklı dilde bin 550'nin üzerinde eser yayımlanmış vaziyette. Bunun meyvelerini yavaş yavaş topluyoruz."

Hamdi Turşucu, devlet ve özel sektör iş birliğinin en iyi işlediği kurumlardan biri olduklarına dikkati çekerek, "Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızı da dahil ederek, daha çok özel sektör yayıncılık camiamızın ön planda bulunduğu bir yaklaşımla ve kollektif bir bilinçle bu büyük fuarları tahkim ediyoruz. Bu fuarlarda, yayıncılık camiamızın uluslararası platformlara açılarak, daha üst liglere doğru kalitelerini, fonksiyonlarını taşımalarına aracılık edilmiş oluyor. Kitap fuarlarını sadece ticari marifetlerimizi gösterme alanı olarak görmüyoruz. Aynı zamanda dünyaya açılımın, kendi kültürümüzü, edebiyatımızı ve medeniyetimizi ifade etmenin önemli platformları olarak da görüyoruz." şeklinde konuştu.

Okuma alışkanlıklarının önemine değinen Turşucu, "Her sene Türkiye'de yayımlanan kitap sayısı da kitap çeşidi sayısı da artıyor. Geçen seneden itibaren 56 bin 414 ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası) sayısına ulaştık. Bu sayıyla, İtalya'nın ardından 10. sıradayız. Kişi başına böldüğümüzde de 11. sıradayız. Yani sağlam bir yerdeyiz. Halk kütüphanelerine gelen okuyucu sayısı ve ödünç alınan materyaller üzerinden okuma alışkanlıklarına baktığımızda, 30 yaş altındaki genç ve çocukların oranı yüzde 70'in üzerinde. Yurt dışında, özellikle gelişmiş ülkelerde, kitap okuma alışkanlıkları çoğunlukla belli bir yaşın üzerindeki kitlede." ifadelerine yer verdi.

Uluslararası yayınevleri, çizer, yazar ve çevirmenleri buluşturan "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı", yarın sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :