"Çocuk sığınmacılar" Hırvatistan'da konuşuldu

"Çocuk sığınmacılar" Hırvatistan'da konuşuldu

Zagreb'de, "Yolda yalnız: Güneydoğu Avrupa'ya yalnız seyahat eden çocukların ihtiyaçları nasıl karşılanmalı?" konulu iki günlük uluslararası konferans başladı- Hırvatistan Sosyal Refah ve Gençlik Bakan Yardımcısı Rosenberg:- "Çocukların ileride insan kaça

ZAGREB (AA) - Sığınmacıların "Balkan rotası" üzerindeki ülkelerden biri Hırvatistan'da, "Yolda yalnız: Güneydoğu Avrupa'ya yalnız seyahat eden çocukların ihtiyaçları nasıl karşılanmalı?" konulu uluslararası konferans başladı.

Başkent Zagreb'deki konferansa ev sahibi Hırvatistan'ın yanı sıra Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Bosna Hersek, Hollanda ve Arnavutluk'tan uzman ve akademisyenler katıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Hırvatistan Temsilcisi Valentina Otmacic, burada yaptığı konuşmada, yalnız seyahat eden çocuk sığınmacıların koruyucu ailelere verilmesi gerektiğini söyleyerek, Hırvatistan'da dil sorunu nedeniyle bu projenin hayata geçirilmediğine işaret etti.

Çocuk sığınmacılara mutlaka psikolojik yardım sunulması gerektiğini vurgulayan Otmacic, Ortadoğu ülkelerinden Hırvatistan'a gelen çocukların geçtikleri zorlu yolda birçok travma, işkence ve zorluklarla karşılaştığına dikkati çekti.

Hırvatistan Sosyal Refah ve Gençlik Bakan Yardımcısı Diana Topcic Rosenberg de Hırvatistan'ın yalnız seyahat eden çocukların tedavilerine ilişkin işbirliği protokolü imzaladığını anımsatarak, "Çocukların ileride insan kaçakçılarının kurbanı olmamaları için güvenlik mekanizması oluşturulmalı. Sığınmacı krizinin başladığı tarihten bu yana 100 bin çocuğun kayıp olduğu bildirildi." ifadelerini kullandı.

Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) verilerine göre, 2015 yılında 88 bin 300 çocuk sığınmacı, AB ülkelerine sığınma talebinde bulundu. Sadece Almanya'da 80 binden fazla çocuk sığınmacı bulunduğuna işaret eden yetkililer, Hırvatistan'daki 19 çocuk sığınmacının ise ülkenin doğusundaki Osijek'teki çocuk yurduna yerleştirildiğini aktardı.

Yarın da sürecek uluslararası konferansta, yalnız seyahat eden sığınmacı çocukların ihtiyaçlarına yönelik alınacak önlemler ve Balkan rotası üzerindeki ülkelerde bulunan çocuk sığınmacılar konusu da ele alınacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :