Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu

Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu

Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Demirdağ:- "Cinsel istismar davalarında sanıklar çok çeşitli, sınıflandırma yapamıyoruz. 'Emekliler, cami hocaları, öğretmenler bu suçu işlemez' diyemiyoruz. 5 yaşından 18 yaşına kadar her yaştan çocuk da mağdur olabilmek

TBMM (AA) - Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Demirdağ, "Cinsel istismar davalarında sanıklar çok çeşitli, sınıflandırma yapamıyoruz. 'Emekliler, cami hocaları, öğretmenler bu suçu işlemez' diyemiyoruz. 5 yaşından 18 yaşına kadar her yaştan çocuk da mağdur olabilmektedir." dedi.

Başta cinsel istismar ile çocuklara yönelik her türlü istismarı belirlemek üzere kurulan, Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, başkanlığında toplandı.

Komisyona Skype programıyla bağlanarak sunum yapan Iowa Üniversitesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resmiye Oral, Bakanlıklararası Çocuk İstismarı Üst Kurulunun hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, çocuk istismarına yönelik çalışmaların, çocuğun yüksek yararı gözetilerek yapılması gerektiğini söyledi.

Konuya ilişkin kamu personeline verilen hizmetin yeterli olmadığını belirten Oral, akademisyenlerin verdiği eğitimlerin de yasalarla uyuşmadığını savundu.

Ceza yasalarında istismar ve taciz kavramlarının eksik tanımlandığını öne süren Oral, suç işleyenlere yönelik yaptırımların çocuk kanunları içerisinde yer alması gerektiğini kaydetti.

Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Komisyon çalışmalarında çok fazla akademisyen dinlenmesini eleştirerek, "Bir kere alana çıktık ve çok yol katettik. Tekrar tekrar teorik bilgileri dinleyerek zaman geçiriyoruz. Bütün Türkiye'nin ayağa kalktığı olaylar oldu, olmaya devam ediyor, bir tane yönetici sorumluluk almadı. Bir tane siyasiye 'kimdir bunların sorumlusu' diye soramadık. Lütfen bize bunları daha fazla dinletmeyin. Bize ders vermesinler, bu dersleri yeterince aldık." dedi.

-Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Demirdağ

Komisyona bilgi sunan Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Demirdağ da cinsel istismarın sadece mağdur çocuğu değil, ailesini, toplumu derinden etkilediğini belirterek, temyiz incelemesini yaptıkları dosyaların kararları nedeniyle çok eleştirildiklerini ancak Dairenin sadece yasaları uyguladığını söyledi.

Dava dosyalarına bakarak konuya ilişkin genelleme yapılamayacağın belirten Demirdağ, "Cinsel istismar davalarında sanıklar çok çeşitli, sınıflandırma yapamıyoruz. 'Emekliler, cami hocaları, öğretmenler bu suçu işlemez' diyemiyoruz. 5 yaşından 18 yaşına kadar her yaştan çocuk mağdur olabilmektedir. 12 ile 15 yaş arasındaki kız çocuklarının çok kolay kandırıldıkları, kontrolsüz hareket ettikleri gözlemlenmiştir. Küçük yaşta ilgisiz, kontrolsüz bırakılan çocuklar kolay mağdur oluyor. Dağılmış ailelerin çocukları bu suçların kolaylıkla mağduru olabilmektedir." diye konuştu.

Çocuk bakıcıları, kurs çalışanları, kreş ve okul çalışanları, servis şoförleri gibi çocuğa erişimi sık ve çok olan kişilerin mutlaka eğitimden geçmesi ve kontrol altında tutulması gerektiğini vurgulayan Demirdağ, çocuklarını sokaklarda çalışmaya zorlayan ya da çalıştıran ailelerden çocuğun velayetinin alınması, velayetin sınırlandırılması gibi tedbirler uygulanabileceğini belirtti.

Demirdağ, cinsel istismara uğramış çocuğun sorgusunun daha çok emniyette alındığını, savcıların sadece iddianame hazırladığını belirterek, "Çocuk sistem tarafından tekrar tekrar örselenmemeli. Adalet seri şekilde gerçekleşmeli. Soruşturma aşamasından itibaren hem psikolojik hem de hukuki olarak özenli soruşturma, kovuşturma yürütülmeli. İfadelerin mutlaka ehil kişilerce alınması gerekmektedir. İfade alma şekli çocuğu psikolojik olarak örselememeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Demirdağ'ın kararlarına ilişkin sözleri üzerine HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Dairenin verdiği bazı kararların yanlış olduğunu öne sürdü.

HDP'li Kerestecioğlu, sorduğu sorulara yanıt alamaması nedeniyle Demirdağ'ın tavrını eleştirdi.

Bunun üzerine toplantıyı yöneten AK Parti İstanbul Milletvekili Benli, "Burası ne Yargıtay'ın medyada eleştirildiği için, lince uğradığı için, bir kararını savunma mekanizması olarak kullanabileceği bir yer ne de bizlerin tek tek Yargıtay'ın şu kararı neden verdiğini sorgulayacağı bir yer değil. Bu kararların çıkmaması için, istismar davalarının beraatle sonuçlanmaması için, Meclis'in öngördüğü ağır cezaların verilmesi için neler yapmamız gerektiğini belirtirsek sevinirim." diye konuştu.

Komisyonda ILO Türkiye Ofisi Program Yöneticisi Nejat Kocabay da çocuk işçiliğine ilişkin sunum yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :