Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu:- "Ülkemiz, bugün dünyada en yaygın kabul gören çocukları korumaya yönelik uluslararası tüm sözleşme ve belgeleri onaylamıştır. Üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların kararları ve prensipleri ile ülke

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Ülkemiz, bugün dünyada en yaygın kabul gören çocukları korumaya yönelik uluslararası tüm sözleşme ve belgeleri onaylamıştır. Üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların kararları ve prensipleri ile ülke şartlarımız doğrultusunda çocuk işçiliği ile mücadele amacıyla ulusal mevzuatımız oluşturulmuştur." ifadelerini kullandı.

Sarıeroğlu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, çocukların yaşam şartlarını iyileştirmenin, onlara sağlıklı bir gelecek sunarak hayallerinin gerçeğe dönüşmesi adına yeni olanaklar inşa etmenin herkesin görev ve sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak sosyal devlet anlayışından hareketle tüm çocukların geleceği adına değer üretmeye, çocuk işçiliği ile kararlılıkla mücadele etmeye devam ettiklerini belirten Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Çocuk işçiliği, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun dünyanın her ülkesinde farklı şekillerde varlığını sürdüren önemli bir sorundur. Ancak tutarlı politikalar, kamu ve diğer sosyal tarafların iş birliği neticesinde yıllar itibarıyla azalma göstermekte ve yapılan çalışmalarla olumlu sonuçlar alınmaktadır. Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü çocuk işçiliğine karşı küresel kampanyaya desteği arttırmak ve çocuk işçiliğine karşı tüm dünyada gittikçe büyüyen hareketi artırma amacını taşımaktadır. Bu gün neredeyse tüm ülkelerde başta devlet kuruluşları olmak üzere üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve sosyal taraflarca kabul ve teşvik edilmektedir. Bu da çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasındaki kararlılık üzerinde önemli bir etki yaratmaktadır. Dünyada ve ülkemizde bu kapsamda düzenlenen etkinliklerle, çocuk işçiliğinin hala ciddi bir sorun olduğu ve mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği mesajının ulaştırılması amaçlanmaktadır."

- "2006'da çocuk işçiliğiyle mücadelede örnek ülke seçildik"

Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda Türkiye'nin politikalar geliştirmede ve uygulamada önemli mesafeler aldığını bildiren Sarıeroğlu, çocuk işçiliği ile mücadelede ülke olarak üye olunan uluslararası kuruluşların kararlarına hızla uyum gösterildiğini vurguladı.

Sarıeroğlu, Türkiye'nin 1992'de Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı'na katılan ilk altı ülkeden biri olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Yine ülke olarak, ulusal ve uluslararası arenadaki başarılı çalışmalar neticesinde 2006'da ILO Çalışma Konferansı'nda, çocuk işçiliğiyle mücadelede örnek ülke seçildik. Ülkemiz, bugün dünyada en yaygın kabul gören çocukları korumaya yönelik uluslararası tüm sözleşme ve belgeleri onaylamıştır. Üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların kararları ve prensipleri ile ülke şartlarımız doğrultusunda çocuk işçiliği ile mücadele amacıyla ulusal mevzuatımız oluşturulmuştur."

- "2018 çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edildi"

Bakanlık olarak en kötü biçimleri başta olmak üzere çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması amacıyla "Çocuk işçiliği ile Mücadele Ulusal Programı'nı (2017-2023)" yürürlüğe koyduklarını belirten Sarıeroğlu, "Program, bu amaç doğrultusunda çocukların çalışma yaşamına girmesinde temel nedenleri oluşturan yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitimin kalitesinin ve ulaşılabilirliğinin artırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi gibi geniş kapsamlı tedbirlerle bakanlığımız koordinasyonunda ilgili kamu kurum-kuruluşları, sosyal taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla yürütülmekte." bilgisini verdi.

Sarıeroğlu, Başbakanlık Genelgesi ile 2018 yılının çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edildiğini anımsatarak, "Bu kapsamdaki çalışmalar Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde gerçekleşmekte, tüm kurum ve kuruluşlarımızın, sosyal tarafların desteğiyle bu konuda güçlü bir duruş sergilenmektedir." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :