Çobanbey yaralarını sarıyor

Çobanbey yaralarını sarıyor

Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Halep'e bağlı Çobanbey kasabasında yaşayanlar, terör örgütü DEAŞ'ın tahrip ettiği şehri yeniden imar etmeye çalışıyor- Esnaf Çavuş: - "Dükkanda bulunan bütün eşyalarım kırılmış ya da parçalanmış. Ne kapı kalmış ne pencere. Ş

GAZİANTEP (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan geri alınan ve Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Halep'e bağlı Çobanbey kasabasında halk, yaralarını sarmaya çalışıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı devam eden harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından DEAŞ'ten temizlenen Çobanbey'de yaşayanlar, yıkılan evlerin arasında hayata yeniden tutunmaya çalışıyor.

Suriye'deki iç savaştan önce yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı kasabanın nüfusu, aradan geçen sürede 2 bine kadar düştü. Terör örgütü DEAŞ'ın şehirden uzaklaştırılmasıyla çevre köy ve şehirlerden gelenlerle kasabada yaşayanların sayısı 5 bini aştı.

Yaklaşık 6 yıldan bu yana ÖSO ile terör örgütü DEAŞ arasında sıkça el değiştiren Çobanbey, özellikle terör örgütünün kontrolündeyken adeta harabeye döndü. Evleri ve iş yerlerini siper olarak kullanan terör örgütü DEAŞ mensupları, kaçarken bazı ev ve iş yerlerine tuzakladıkları el yapımı patlayıcılarla tahribatın boyutunu artırdı.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlamasının hemen ardından ÖSO'nun kontrolüne giren şehirde yaşayan halk, evlerdeki mahkumiyet günlerinin bitmesiyle sosyal hayattaki yerini almaya başladı.

Cadde, yol ve evlerin büyük bölümünün tahrip olduğu kentte esnaf, harap olmuş dükkanlarının içinde para kazanmaya çalışırken çocuklar ise evlerin yıkıntıları arasındaki molozlarda oynayarak özgürlüğün tadını çıkarmaya çalışıyor. Birçok aile, kendi imkanlarıyla evlerinin onarımını gerçekleştiriyor.

- ÖSO güvenliği sağlıyor

ÖSO'ya bağlı askerler de kentin giriş ve çıkışında oluşturulan uygulama noktasında güvenlik önlemi alarak tüm araçlarda arama yapıyor. Elektrik ihtiyacının jeneratörlerden, su ihtiyacının ise kuyulardan karşılandığı Çobanbey'de halk kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

İlçe esnafından Abdurrahman Çavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine her ortamda destek olan Türkiye'ye teşekkür etti. 5 yıldır huzuru unuttuklarını ifade eden Çavuş, zor şartlarda hayata tutunmaya çalıştıklarını ve bunun mücadelesini verdiklerini anlattı.

Terör örgütü DEAŞ'ın şehre ciddi hasar verdiğini belirten Çavuş, şöyle devam etti:

"Her yerimiz harabe olmuş durumda. Suyumuz ve elektriğimiz yok. Burası her el değiştirdiğinde başımıza bombalar yağdı. Biz de evlerden kaçtık ve yaklaşık 5 ay köylerde kaldık. Şimdi şükürler olsun burası özgürleşti ve geri döndük. Ben bu dükkanda kasaptım. Dükkanda bulunan bütün eşyalarım kırılmış ya da parçalanmış. Ne kapı kalmış ne pencere, şimdi elimden geldiği kadar buraları toparlamaya çalışacağım. Gerçekten çok sıkıntıdayız, özellikle de para konusunda. Bu şehre gerçekten çok yazık oldu. Evime korkudan giremiyorum, DEAŞ tuzak kurmuştur diye çünkü her yerini delik deşik etmişler. İnşallah bize yardım ederler ve eski günlerimize döneriz."

Hikmet Zeki Battal da terör örgütü DEAŞ'ın kontrolü eline geçirdiği dönemlerde çocuklarını alarak köydeki akrabasının yanına yerleştiğini ve aralıklarla 6 ay bu şekilde yaşadıklarını aktardı.

Türkiye'nin bölgeye operasyon başlattığını duydukları anda çok mutlu olduklarını dile getiren Battal, teröristlerin yaptığı tahribatın izlerinin tamamen silinemeyeceğini söyledi.

Eski günlerine dönmek için çok çalışmaları gerektiğini anlatan Battal, şunları kaydetti:

"Mallarımızı aldılar, evlerimize bomba koydular, her yerimize mayın döşediler. Hala tarlaya gidenler mayına basıyor, evine giden tuzakla karşılaşıyor. Benim iki evim vardı, ikisi de harabe olmuş, içindekilerini almışlar. DEAŞ hem evlerimizi yıktı hem de hayallerimizi, bizi gerçekten perişan ettiler."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :