ÇKP 19. Ulusal Kongresi sona erdi

ÇKP 19. Ulusal Kongresi sona erdi

Ülkenin kurucu lideri Mao ve önemli lideri Dıng'dan sonra Çin Devlet Başkanı Şi'nin de "adı ve fikirleri" parti tüzüğüne eklendi- Yeni seçilen ÇKP Merkezi Komitesi, Politbüro ve Politbüro Daimi Komitesini yarın ilan edecek

PEKİN (AA) - Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 19. Ulusal Kongresi'nde ÇKP Merkezi Komitesi ile Merkezi Disiplin ve Denetleme Kurulu yeniden seçildi.

Başkent Pekin’de Büyük Halk Salonu’nda 18 Ekim’de düzenlenen açılış oturumuyla başlayan ÇKP 19. Ulusal Kongresi sona erdi.

Tienanmın Meydanı’nda alınan yoğun güvenlik önlemleriyle başlayan kongreye dünya genelinden yerli ve yabancı 3 binden fazla basın mensubu akredite oldu. Kongreye ülke genelinden 2 bin 300'ü aşkın delege katıldı.

Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Şi Cinping’in başkanlığında yapılan kapanış oturumunda, partinin yeni Merkezi Komitesi ile yeni Merkezi Disiplin ve Denetleme Kurulu seçildi. Şi ve Başbakan Li Kıçiang yeni Merkezi Komiteye seçildi. Ayrıca oturumda yolsuzlukla mücadelenin sürdürülmesi için kapsamlı çaba harcanması kararı ile parti tüzüğünde değişiklik yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

Şi’nin adı ve ona ait "Çin Tipi Sosyalizm Yeni Dönemi Üzerine Rehber Fikirleri" parti tüzüğüne eklendi. Bu şekilde Şi, ülkenin kurucu lideri Mao Zıdong ve önemli lideri Dıng Şiaoping’den sonra "adını ve fikirlerini" parti tüzüğüne yazdıran ilk devlet başkanı oldu.

ÇKP 19. Merkezi Komitesinin Politbüro üyelerini ve Politbüro Daimi Komitesi üyelerini yarın seçeceği bildirildi. Ayrıca partinin Çin Devlet Başkanı ve Başbakanı ile önemli devlet görevlilerinin oluşturduğu yeni Politbüro Daimi Komitesinde 2012'den bu yana yolsuzluk mücadele kampanyasından sorumlu olarak görev yapan Vang Çişan'ın olmayacağı açıklandı.

Çin Devlet Başkanı Şi, oturumda yaptığı konuşmada, "Bu önemli anda daha öz güvenli olduğumuzu ve daha ağır sorumluluk duygusuna sahip olduğumuzu hissediyoruz.” diye konuştu.

Her 5 yılda bir yapılan ÇKP Ulusal Kongresi’nde ülkenin en üst düzey liderlik kurulu olarak görev yapan ÇKP Politbüro Daimi Komitesinde devlet başkanı ve başbakan dışındaki üst düzey yetkililerin değişmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :