CityAir, temiz hava semineri verildi

CityAir, temiz hava semineri verildi

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CityAir Projesi, 16 – 22 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek Avrupa Hareketlilik Haftası’nda tanıtılıyor.

 

Türkiye’nin en fazla bisiklet kullanan ili unvanına sahip Konya’da yapılacak etkinliklerle, tüm Türkiye’ye temiz hava solumak için bireylerin yapabileceği katkılar anlatılıyor ve “Sen de temiz hava solumak istiyorsan, toplu taşıma kullan, yürü ve daha fazla bisiklete bin” mesajı veriliyor.

Tüm dünyada en büyük çevresel problemlerden biri haline gelen hava kirliliği artık insanların en temel hakkı olan temiz hava soluma hakkını da tehdit edecek boyutlara ulaştı. Özellikle sanayide ve konutlarda kullanılan kalitesiz yakınlar ve ulaşımda kullanılan araçların sayısının büyük boyutlara ulaşması, hava kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. İnsan sağlığının bozulmasına, fiziksel zararlara ve ekonomik kayıplara yol açan bu kirliliğin, atmosferde oluştuktan sonra insan eliyle tekrar temizlenebilmesi ise mümkün değil.

HAVA KALİTESİ İÇİN FARKINDALIK PROJESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, Türkiye’nin Avrupa Birliği Çevre Müktesebatı kapsamında vatandaşların soluduğu havanın ve dolayısıyla yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen CityAir projesini başlatıyor. 16 – 22 Eylül 2019 tarihleri arasında kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında tanıtımı yapılacak CityAir Projesi çerçevesinde Konya’da bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor.

Etkinlikler çerçevesinde, hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik bireysel olarak yapılabilecek çalışmalara ilişkin seminerler, trafik kuralları, toplu taşımanın önemi, güvenli yürüyüş, hava kalitesi ve bisiklete binme ile ilgili atölye çalışmaları, sunumlar ve eğitim faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

16 Eylül’de başlayan etkinlikler kapsamında dün de ilköğretim 4 ve 5’inci sınıf öğrencilerine temiz hava seminerleri verildi. Seminerde havayı kirleten maddeler anlatıldı ve hava kalitesinin artırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi. Öğrenciler, Konya Temiz Hava Merkezi’ne düzenlenen gezide hava kalitesi ölçüm istasyonu hakkında da bilgi aldı. Seminer sonrasında hazırlanan mesaj panosuna temiz hava mesajlarını yazan öğrenciler, çeşitli aktiviteler gerçekleştirdiler.

Etkinlikler çerçevesinde tüm hafta boyunca Mevlana Meydanı’nda kurulacak stantta elektrikli otobüslerin, belediyenin yaptığı çevreci, bisiklet kullanımına özendirici faaliyetlerin tanıtımı, akıllı şehir ve ulaşım imkânlarının sunumu gerçekleştirilecek. Ayrıca, İlk ve ortaöğretim öğrencileri ile Konya Temiz Hava Merkezi’ne ziyaret gerçekleştirilerek “Temiz Hava” konusunda bilgilendirme yapılacak.

Etkinliğin dördüncü gününde ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AB Delegasyonu yetkililerinin katılımı ile Mevlana Meydanı’nda hem CityAir projesinin tanıtımı yapılacak hem de “Temiz Hava” temalı yürüyüş ve bisikletli ulaşım etkinliği düzenlenecek.

cityair,-temiz-hava-semineri--(5).jpg

Etiketler :