CityAir Projesi Konya'da tanıtıldı

CityAir Projesi Konya'da tanıtıldı

Şehirlerdeki hava kalitesinin artırılmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CityAir Projesi, Konya'da düzenlenen törenle tanıtıldı

Şehirlerdeki hava kalitesinin artırılmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CityAir Projesi, Konya'da düzenlenen törenle tanıtıldı. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, şehirlerdeki hava kalitesinin artırılmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen CityAir Projesi'nin Mevlana Meydanı'nda düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı. Programda öncesinde Berger, beraberindeki protokol üyeleriyle "Temiz Hava" temalı yürüyüş ve bisiklet turu etkinliğine katıldı.

cityair-projesi-konyada--(3).jpg

"CİTYAİR PROJESİYLE SOLUDUĞUMUZ HAVANIN ÇOK DAHA KALİTELİ OLMASINA DESTEK VERİYORUZ"

Etkinlikte konuşma yapan Berger, böyle bir programın düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları söyledi: "Eylül ayında Avrupa'da ve Türkiye'de hem çevreyi korumak ve iyileştirmek hem de kendi hayatlarımızı daha iyi hale getirmek için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler çerçevesinde iklimi korumaya, en azından iklimin daha da kötüye gitmesini engellemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda hareketliliği de teşvik ediyoruz. Yani hem vatandaşlar hem ekonomi hem de çevre için hareketliliği teşvik ediyoruz. Örneğin 26 Eylül itibarıyla Avrupa'nın her yerinde bir şeyi başarmaya çalışacağız. Bir taraftan çok zor ama gerekli bir şey. Bu şey de yolda sıfır ölümün olduğu bir gün yaşamaktır. CityAir projesiyle soluduğumuz havanın çok daha kaliteli olması, daha iyileştirilebilir olmasına destek veriyoruz."

"ÇEVREYE VERDİĞİMİZ HASARIN BİZE MALİYETİ 3 MİLYAR AVRODUR"

Çevrenin korunması ve insan faaliyetlerinde çevrenin sürdürülebilir şekilde korunabilmesi açısından Avrupa Birliği'nin lider bir konumda olduğunu belirten Berger, şöyle devam etti: "Bu neden önemli? Çünkü her yıl Avrupa'da 4 bin insan çevresel sebeplerden dolayı hayatını kaybederken 65 bin kişi de hastalanıyor. Soluduğumuz hava bizim için gerekli bir şey. Bu aynı zamanda yaşam standartlarımızı da iyileştiriyor. Avrupa bu çalışmaların en önünde yer almaya devam edecek. 2030'a a kadar bu alana 2 milyar avro yatırım yapmış olacağız. Bu boşa harcanan bir para değil çünkü çevreye verdiğimiz hasarın bize maliyeti 3 milyar avrodur. Dolaylı maliyetler açısından da maliyeti, bu miktarın çok üzerinde. Bu çalışmalarla insanların yürümesini ve bisiklete binmesini sağlayarak daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlıyoruz."             

cityair-projesi-konyada--(5).jpg

"KAMUOYU FARKINDALIĞI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mehrali Ecer, Avrupa Hareketlilik Haftası'nın bu yılki temasının yürüyüş ve bisiklet kullanımının artırılması olduğunu söyledi. Konya'nın bu alanda Türkiye'nin öncü şehirlerinden olduğunu aktaran Ecer, şunları kaydetti: "Çevre dostu ulaşım gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Trafik kaynaklı hava kirliliğiyle mücadelede en temel önlemler toplu taşıma araçlarının kullanımı, kısa mesafelerde yürüyüşün ve bisiklet kullanımının artırılmasıdır. Bu vizyonla, hareketle Bakanlığımız bisiklet ve yeşil yürüyüş yollarına destek vermektedir. Bununla yaşanabilir çevre ve kimlikli şehirler oluşturulması, trafik kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması, beden ve ruh sağlığının korunması, yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Yine bakanlığımızca yakın il ve ilçe merkezlerini birbirine bağlayan bisiklet havzalarının oluşturulması için Türkiye Bisiklet Ağı Master Planı hazırlanmaktadır. 'Temiz Hava Kaliteli Hayat' sloganıyla yola çıktığımız projede teknik çalışmaların yanı sıra kamuoyu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz."

cityair-projesi-konyada--(6).jpg

BİSİKLET MASTER PLANI HAZIRLANDI

Bisiklete binmeyi teşvik etmek ve şehir içi ulaşımda bisikleti öncelikler arasına almak için “Konya Bisikletli Ulaşım Ana Planı” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte “Konya’da Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi ve Teşvik Edilmesine Yönelik İkili İşbirliği Protokolü” imzaladıklarının altını çizen Başkan Altay, “Böylece Türkiye’de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir şehirde ‘Bisiklet Master Planı’ hazırlanmış olacak. 2030 yılını hedef alarak bu master planı doğrultusunda Konya’da bisiklet ulaşımının artırılması ve güvenli hale getirilmesi için çaba sarf edeceğiz. Bisiklet Master Planı’na verdiği destekten dolayı Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a teşekkür ediyorum. İnşallah bisikletler bundan sonra daha çok hayatımızda olacak. Bisikletle birlikte şehrimizin spor altyapısını güçlendirmeye, amatör spora daha fazla destek vermeye, insanımızın hem fiziksel sağlık hem de ruh sağlığı açısından önemli bir araç olan sporu yapabilecekleri alanları yaygınlaştırmak için gayretimiz devam edecek” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mehrali Ecer, bakanlığın temel amaçlarından biri olan çevre dostu ulaşımın gün geçtikçe önem kazandığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığımızın icraat programına göre 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu ve 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu yapılması hedef alınmaktadır” şeklinde konuştu.

cityair-projesi-konyada--(7).jpg

BİSİKLET BİR HAYAT TARZIDIR

 AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, bisikletin sadece bir spor aracı olmadığını belirterek, “Bisiklet bir ulaşım aracıdır. Bisiklet aynı zamanda temiz hava ve otopark probleminin olmaması demektir. Bisiklet sağlık demektir. Dolayısıyla benim için bisiklet bir hayat tarzı, bir felsefe demektir” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, yüzyıllar önce buradan yapılan bir davete icabet ettiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Bu etkinlikler çerçevesinde iklimi korumaya ya da en azından iklimin daha da kötüye gitmesini engellemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda hareketliliği de teşvik ediyoruz. Vatandaşlar için hareketlilik, ekonomi için hareketlilik, çevre için hareketlilik konusunu teşvik ediyoruz. Aynı zamanda temiz hava konusu var. CityAir projesiyle bizler de soluduğumuz havanın çok daha kaliteli olmasına, iyileştirilebilmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

HAYATIN DEVAM ETMESİ İÇİN HAREKET ETMEMİZ LAZIM

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise, insan hayatının her alanına giren teknolojinin insana çok büyük faydaları olmasının yanında hayat standartlarının da aşağı inmesine sebep olduğunu aktardı. Vali Toprak, “Uzaktan kumandayla televizyonu açıyoruz, kapatıyoruz. İşe giderken arabaya biniyor, annemizi veya çocuğumuzu bırakıyoruz. Devamlı hazır araçlarla hareketsiz hayat sürdürmeye kendimizi alıştırmışız. Bu bize farkında olmadan büyük zararlar veriyor. Hayatın devam edebilmesi için pedalın dönmesi, bizim hareket etmemiz lazım. Hareket olmadığı zaman öncelikle büyük bir kayba uğruyoruz” ifadelerini kullandı. Binlerce Konyalının katıldığı programın sonunda Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere bisiklet hediye edildi.

Etkinlikler çerçevesinde hafta boyunca Mevlana Meydanı'na kurulacak stantlarda elektrikli otobüslerin, bisiklet kullanımını özendirici faaliyetlerin tanıtımı, akıllı şehir ve ulaşım imkanlarının sunumu yapılacak.  Ayrıca projenin tanıtım etkinlikleri çerçevesinde bir hafta boyunca Konya ve ilçelerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Programa milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

CityAir Projesi kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerinde hava kalitesine esas envanter ve modelleme için bir dizi çalışma gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, ayrıca 36 ay boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerinde çok sayıda farkındalık ve iyileştirme çalışmaları yürütülecek. Proje, Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyon, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde illerini kapsıyor.