Çıraklıktan patronluğa uzanan  Gururlu işletmecilik

Çıraklıktan patronluğa uzanan Gururlu işletmecilik

1992 Konya doğumlu olan Mehmet Özkafa, Uspet'in temellerini atan ve herkesin Ali Rıza Usta lakabıyla tanıdığı Ali Rıza Özkafa'nın oğlu olarak istasyon işletmeciliği işini devralmış durumda

1992 Konya doğumlu olan Mehmet Özkafa, Uspet'in temellerini atan ve herkesin Ali Rıza Usta lakabıyla tanıdığı Ali Rıza Özkafa'nın oğlu olarak istasyon işletmeciliği işini devralmış durumda. Ali Rıza Bey'in "Paspas çekmeden patron olunmaz" sözü doğrultusunda iş hayatına önce araç yıkamada, sonra da ön sahada akaryakıt satışında ve markette görev yaparak başlayan Mehmet Özkafa, 2014 yılından beri Uspet Petrol'de yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor.

img_8911.jpg

Mehmet Bey, kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz ?

Yirmi altı yaşındayım. Evliyim, Üç  erkek, bir kız  olmak üzere toplam dört kardeşiz. Ablam evli ve yurtdışında yaşıyor. Diğer kardeşlerim ise benden küçükler. Ticarete, babamın "Paspas çekmeden patron olunmaz" demesiyle önce araç yıkamada, sonra da ön sahada akaryakıt satışında ve markette görev yaparak başladım. Müşterilerimizin bizlerden ne beklediklerini ve ön sahadaki arkadaşlarımızın neler hissettiklerini onlarla beraber yaşayarak öğrendim. 2009 yılından 2012 yılına kadar bu şekilde çalıştım. 2012 yılında askerlik görevimi tamamlayıp döndükten sonra, babamın eski çalışanlarının kurduğu Konya'daki Tırkon Treyler firmasının muhasebe bölümünde 9 ay kadar staj yaptım ve Mart 2014'te Uspet'te yönetim kurulu başkanı olarak çalışmaya başladım.

dsc_2274.jpg

Akaryakıt istasyonu işletmeciliğine girişiniz ve Uspet'in kuruluşu ne zaman oldu ?

Konya'da ve Türkiye'de Ali Rıza Usta unvanıyla çok tanınan ve sevilen babam Ali Rıza Özkafa, 1957 doğumlu olup 12 yaşından beri çalışarak 1979 yılında Ali Rıza Usta Tanker Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.'ni kurmuştur. Akaryakıt istasyonu işletmeciliği işine ise 1999 yılında, Lalebahçe istasyonumuzun üzerinde bulunduğu araziyi satın alarak Ali Rıza Usta Petrol unvanıyla girmiştir.  2000 yılından bu yana istasyon işletmeciliği yapıyoruz.

img_8849.jpg

BP ile çalışmaya ne zaman başladınız ?

BP ile 2010 yılındaki sözleşme yenileme sürecinde anlaşma imzalayarak birlikte çalışmaya başladık, ikinci beş yıllık dönem için de sözleşmemizi yeniledik ve yolumuza BP ile devam ediyor olmaktan gayet memnunuz. Sarayönü ilçesindeki arazimizde ikinci istasyonumuzu açmak için proje hazırlığındayız ve orada da BP ile çalışmayı ümit ediyoruz.

uspet.jpg

Lalebahçe BP'nin konumu, özellikleri ve müşteri profili hakkında bilgi verebilir misiniz ?

istasyonumuz Meram ilçesinde, Toprak Sarnıç Mahallesi Azerbaycan Caddesi üzerinde 2 bin 600 metrekarelik bir alan üzerinde hizmet veriyor, idari binamız ve marketimiz 250 metrekarelik alan üzerinde kurulu. Dört pompa adamızın birinde 2 pompa ile otogaz satışı yapıyoruz. Self servis araç yıkama ünitemiz mevcut. Meram, Konya'nın elit yerleşim alanlarından biri ve müşterilerimiz de genellikle üst gelir grubundan. Çoğunluğu sanayiciler, öğretim üyeleri ve doktorlar oluşturuyor; kadın müşterilerimizin sayısı da hayli fazladır.

img_8924-002.jpg

İstasyonunuzda kaç kişilik bir ekiple hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

idari personel ile birlikte 17 kişilik bir ekibimiz var. istasyon müdürümüz Tahir Korkmaz 13 yıldır, ön sahada görev yapan Yaşar Bey ise 17 yıldır bizimle birlikte çalışıyor. Demek istediğim, kemikleşmiş bir kadroya sahibiz. Hizmet sektöründe ekip çok değerli olduğu için sürekliliğe önem veriyoruz. Marketimiz ve şelf servis araç yıkama ünitemiz ile hemen her istasyonun sunduğu standart hizmetleri sunuyoruz. Müşterilerimiz özellikle hafta sonları gelip araçlarını yıkıyorlar. Bu arada çocukları da onlar için hazırladığımız oyun alanında salıncağa binebiliyor. Ek tesis olarak hizmet veren Çıtır Simit markalı bölümümüzde kiracı işletmemiz unlu mamuller üretimi yapıyor ve dileyen

Müşterilerinizin kampanyalara olan ilgisi nasıl ? BP'nin pazarlama çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

BP kampanyalar konusunda gerçekten çok iyi. Anında %3 kazandıran Hopi kampanyası çok güzel. Aylık yakıt tüketimi 500-600 lira olan müşterilerimize çok cazip geliyor. BP'nin kampanyaları haricinde biz de müşterilerimize Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü gibi özel günlerde o günün anlamını taşıyan hediyeler veriyoruz. Bir de mesaj portföyümüz var ve müşterilerimize mesajla anında ulaşabiliyoruz. Ali Rıza Petrol olarak Facebook sayfamızı da aktif olarak kullanıyoruz. Bu uygulamalarımızdan da gayet güzel geri dönüşler alıyoruz. Babalarımız zamanında bu olanaklar yoktu. Günümüzde iletişim teknolojisi çok gelişti ve sosyal medya bu anlamda çok önemli. Yeni başlayan kampanyaları bu alanları kullanarak anında duyurabiliyoruz.

img_8900.jpg

Bölgenizdeki rekabet nasıl ?

Konya, istasyon sayısı ortalamasında Türkiye birincisi ve 650 adet akaryakıt istasyonu bulunuyor. Dolayısıyla rekabet de çok yoğun. Fiyat rekabeti var. Bu anlamda biz BP Ultimate yakıtlarının sağladığı 42 kilometreye kadar daha fazla yol olanağını avantaj olarak değerlendiriyor ve müşterilerimizden bunu mutlaka test etmelerini istiyoruz. Otogazda fiyat rekabeti çok daha fazla ama BP'nin desteği ile otogaz satışlarımızı da ciddi oranda artırmış durumdayız. Tabii asıl rekabetimizi hizmet kalitemizle yapıyoruz.

Yoğun iş temposunda kendinize zaman ayırabiliyor musunuz ?

Evlenmeden önce sabah 8'de işbaşı yapıyor, gece saat 24'e kadar çalışıyordum, iki yıl bu şekilde çalıştım. Evlendikten sonra doğal olarak bu tempoyu sürdüremiyorsunuz. Şimdi bir bebek de bekliyoruz, iki haftada bir Tahir Bey ile dönüşümlü olarak izin yapıyoruz ama tempodan da şikâyetçi değiliz, işimizi seviyoruz; hem bu şekilde çalışmazsak ikinci istasyonumuzu da açamayız. Kendime ayırabildiğim vakitlerde maç veya film izlerim. Beşiktaş fanatiğiyim. Doğal güzelliklere sahip yerleri gezmeyi, yüzmeyi ve arkadaşlarımla vakit geçirmeyi de seviyorum.

dsc_2301.jpg

2017 yılı beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir ?

Ülke olarak sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz ama bunların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Tanker sektöründeki faaliyetimize ara vermiştik, şimdi geri döneceğiz, ikinci istasyonumuz için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Lalebahçe istasyonumuzda şu anda günlük 18 bin litreye yaklaşan bir satışımız var ve bunu 25 bin litreye çıkarmayı hedefliyoruz. ( Ahmet Ünver ) 

dsc_2275.jpg