Cinsel istismar en fazla sokakta oluyor

Cinsel istismar en fazla sokakta oluyor

Türkiye Ergen Profili Araştırması'na göre, sokakta cinsel istismarı yüzde 56,7 ile tanınmayan kişiler, yüzde 11,2 ile arkadaşlar yapıyor

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - Türkiye Ergen Profili Araştırması'na göre, ev, okul ve sokak içinde en fazla cinsel istismara maruz kalma alanı sokaklar oldu.

Çocuklara yönelik her türlü istismarın önlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Türkiye Ergen Profili Araştırması sunuldu.

Türkiye'de yaşayan ergenlerin psikolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel açılardan incelenmesini amaçlayan araştırma, 80 ilde 12-19 yaşındaki 6 bin 747 kişiyle yapıldı.

Araştırmada, son 1 yılda evde, okulda, sokakta sözlü, fiziksel şiddete, cinsel istismara uğrayıp uğranmadığı, evde, okulda alay edilip, aşağılanıp, dışlanıp dışlanmadığı soruları yöneltildi.

Evde cinsel istismara maruz kalmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 99 oldu. "Çok nadir" diye binde 4, "Bazen" diye binde 2, "Sık sık" diye binde 1 cevabı verildi. Binde 3 de cevap vermek istemeyen çıktı.

Okulda cinsel istismara, "Hayır, hiçbir zaman maruz kalmadım" diyenlerin oranı yüzde 97,5 olurken, "Çok nadir" oranı yüzde 1,1, "Bazen" oranı binde 8, "Sık sık" oranı binde 2, cevap vermek istemeyenlerin oranı binde 5 olarak araştırmaya yansıdı.

En fazla cinsel istismara maruz kalma alanı sokaklar oldu. Sokakta cinsel istismara maruz kalma sıklığında "Çok nadir" diyenler yüzde 1,6, "Bazen" diyenler yüzde 1,4, "Sık sık" diyenler binde 4, cevap vermek istemeyenler binde 6 oranında oldu. Araştırmada, sokakta cinsel istismara maruz kalmayanların oranı 95,9 olarak görüldü.

Sokakta ergene cinsel istismarda ilk sırada yüzde 56,7 ile tanımadığı kişiler bulundu, bunu yüzde 11,2 ile arkadaşlar izledi. Bu soruya, yüzde 35, 2 oranında kişi de cevap vermek istemedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :