Çin'in Zafer Günü'nde tradejilerin hafızalardaki ismi: Nancing

Çin'in Zafer Günü'nde tradejilerin hafızalardaki ismi: Nancing

İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Japon işgalinde 300 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan "Nancing Katliamı" hafızalarda tazeliğini koruyor- Katliamın tanığı 89 yaşındaki Yü:- "Japonların Çin'de işledikleri insanlık suçunu kendi gözlerimle gördüm. Japonya, işle

NANCİNG (AA) - TEVFİK DURUL - Çin'in başkent Pekin'de "Zafer Günü" askeri geçit törenleriyle kutlanırken eski başkent Nancing'de halk, kentte yapılan katliamı anıyor.

Ciangsu eyaletinde bulunan Nancing kentindeki "Katliam Müzesi", yediden yetmişe ziyaretçi akınına uğruyor. 

Çin halkının, Japon işgaline ve İkinci Dünya Savaşı'nda faşizme karşı kazanılan zaferinin 70. yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde anma etkinlikleri düzenleniyor.

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda birçok ülkenin devlet başkanı düzeyinde katıldığı askeri geçit töreni gerçekleştirildi.

İkinci Dünya Savaşı'nda doğu cenahındaki kilit cephe Çin'i işgal eden Japon güçlerine karşı mücadele eden Nancing, ülkede "tradejiler şehri" olarak anılıyor.

Dönemin Çin Cumhuriyeti'nin başkenti olan Nancing, 1937 yılında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiş, altı haftada 300 bin kişi öldürülmüş ve 20 bin ila 80 bin kadın Japon askerler tarafından tecavüze uğramıştı.

Çin ordusu, ülke genelinde verdiği 8 yıllık mücadele sonucu 3 Eylül 1945 tarihinde Japon güçlerini etkisiz hale getirerek direnişini başarıyla noktalamıştı.

"Japon işgaline direniş" adlı bu "karanlık" dönemin tanıklarından 89 yaşındaki Yü Çangşiang, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

- "Kanlı" çocukluk anıları

İşgal güçlerinin Nancing'e girdiği sırada henüz 11 yaşında olduğunu söyleyen Yü, "Çocukluğumdan hatırladığım en kalıcı anılar, ceset, tecavüz ve kan" diye konuştu.

Babasının Japon askerler tarafından "acımasızca katledildiğini, cesedine bile ulaşılamadığını" anlatan Yü, kendisinin annesi ve diğer 5 kişiyle tahıl ambarına saklanarak hayatta kalabildiğini vurguladı.

İşgal ordusunun kimsenin gözünün yaşına bakmadan her Çinliyi katlettiğini ve kadınların ırzına geçtiğini belirten Yü, "Ya öldürüyor ya da tecavüz ediyorlardı. Gördüklerini canlı bırakmıyorlardı. Ben bir tahıl ambarının altında bulunan su kanalındaki bir delikte pirinç lapası yiyerek hayatta kalabildim" diye konuştu.

Japonların Nancing'e girdiği ilk 6 hafta boyunca her yerin kan gölüne dönüştüğünü ve özellikle tecavüze uğrayan kadınların çığlıklarının tüm kentte yankılandığını ifade eden Yü, "Bir süre sonra Japonların insan öldürdüğünü görünce artık tüm tepkimi kaybetmiştim" dedi.

Yü, amcasının da kendi gözleri önünde Japon askerler tarafından kılıçtan geçirildiğini söyledi.

Japonya'ya 2012 yılında giderek Japon halkına yaşadıklarını anlatan Yü, "Japonların Çin'de işledikleri insanlık suçunu kendi gözlerimle gördüm. Japonya, işlediği suçu hala kabul etmiş değil. Bu yüzden bizler, Nancing'de katledilen 300 bin masumu ve tarihe 'Nancing Katliamı' olarak geçen bu dönemi hiçbir zaman unutmayacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

-Türkiye'nin desteği

Müslüman nüfusun da yoğun olduğu Nancing kentinde birçok cami ve Müslümanlara ait konutun da yok edildiği savunuluyor. Çin'in Müslüman azınlıklarından Hui milliyetine mesup Hong Vey isimli akademisyen, AA muhabirine, o döneme ait kayıtlarda Türkiye'nin de "Japon işgaline direniş"e destek verdiğini söyledi.

Çin'den Türkiye'ye giden heyetlerin burada cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanı düzeylerinde görüşmelerde bulunduklarının altını çizen Hong, "Bu kayıtlarda Çin yetkililerinin, Türk basınından da "son derece hakkaniyet sahibi ve cesur" bir şekilde Çin'in Japon işgaline uğramasını gazete sayfalarına taşıdığından bahsediliyor" ifadesini kullandı.

Hong, "Türk bir doktorun direnişte işgalci güçler tarafından yaralanan sivil ve silahsız askeri tedavi etmek üzere özel kimliğini kullanarak çatışma bölgelerinde bulunduğunu gösteren yazılı belgeler var" dedi.

-"Katliam Müzesi" 

Kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan "Büyük Nancing Katliam Müzesi" Zafer Günü dolayıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Müzede, Japon işgali sırasında öldürülenlerin iskeletleri de sergileniyor.

Müzede araştırma görevlisi olarak görev yapan Lu Yenming, geçen yıl müzeyi 10 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirterek "Nancing Katliamı, Yahudi Soykırımı ile teorik olarak farlılık gösterse de şiddet düzeyi, içeriği ve İkinci Dünya Savaşı arka planı bakımından birçok ortak nokta barındırıyor" diye konuştu.

Lu, müzede genişletme çalışmaları kapsamında ek alanların inşasının sürdüğünün ifade ederek müzeye ve "Nancing Katliamı" olarak tarihe geçen bu döneme ilişkin algının giderek artmasını amaçladıklarını kaydetti.

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı