Çin'in üst düzey siyasi danışma toplantıları başladı

Çin'in üst düzey siyasi danışma toplantıları başladı

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın yıllık toplantılarının açılışında "modern ve büyük sosyalist Çin" vurgusu yapıldı- Ülkenin spor, sanat ve iş dünyasından ünlü simaların, gazetecilerin sorularını yanıtladığı "kırmızı halı" töreni, renkli görüntülere

PEKİN (AA) - Çin'in en üst siyasi istişare organı olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın (ÇHSDK) 13. Dönem 1. Yıllık Genel Kurulu, yapılan açılış toplantısıyla başladı.

Başkent Pekin'in Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'ndaki açılış toplantısına Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro üyeleri ve yaklaşık 2 bin 100 ÇHSDK delegesi katıldı.

ÇHSDK Başkanı Yü Cıngşıng, yaptığı açılış konuşmasında, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in politik, ekonomik ve sosyal meselelerine ilişkin çalışma raporunu sundu.

"Büyük ve modern sosyalist ülke" vurgusu yapan Yü, "Her bakımdan müreffeh bir toplum inşasında kararlı bir zafer elde etmek ve modern sosyalist Çin yolunda kapsamlı tavsiye ve önerileri istişareye odaklanacağız." diye konuştu.

- ÇHSDK'nın işlevi

ÇHSDK, ÇKP'nin çatısı altında çok taraflı iş birliği ve siyasi danışma mekanizması yürütmek için 1949'da kurulmuştu.

Ülkede en üst düzey siyasi ve yargı danışma mekanizması ÇHSDK, yönetime Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir fikir forumu şeklinde hizmet veriyor.

Siyasi danışmanların sunduğu öneri taslakları, ÇKP'nin aldığı reform kararlarını hayata geçirecek politikaların belirlenmesinde destekleyici rol oynuyor.

- "Kırmızı halı"

Toplantıların bu yılki açılışında ilk defa uygulanan "kırmızı halı" töreni, ilgi çekici bir detay olarak öne çıkarken, Büyük Halk Salonu'nun koridorunda ÇHSDK'nın sanat, spor ve iş dünyasından ünlü simaları, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Adeta film galasını andıran toplantının açılışından önce ayrıca ülkedeki farklı etnik unsurları temsilen gelen delegeler, yerel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Tiananmen Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekerken, delegelerin toplantıya gelişini kolaylaştırmak için çevredeki bazı yollar kontrollü olarak trafiğe kapatıldı.

Ülkede en üst düzey yasama organı olarak görev yapan Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK), pazartesi günü başlayacak.

Çin'de "Lianghui" (Çifte Toplantılar) olarak adlandırılan ÇHSDK ve ÇUHK yıllık toplantıları, her yıl mart ayında ayrı ayrı ancak eş zamanlı yapılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :